VSD: priežastys, kodėl O. Karač kelia grėsmę valstybės saugumui, nėra tos, kurias ji mini viešai

Praėjusią savaitę Valstybės saugumo departamentas (VSD) žmogaus teisių aktyvistę ir tarptautinės pilietinių iniciatyvų centro „Mūsų namai“ vadovę iš Baltarusijos Olgą Karač pripažino grėsme nacionaliniam saugumui. Vis dėlto, kaip skelbia VSD, priežastys, kodėl O. Karač kelia grėsmę valstybės saugumui, nėra tos, kurias ji išsako viešai.

Valstybės saugumo departamentas (VSD).<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Valstybės saugumo departamentas (VSD).<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Olga Karač.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Olga Karač.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Valstybės saugumo departamentas (VSD).<br>D.Umbraso nuotr.
Valstybės saugumo departamentas (VSD).<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Viktorija Smirnovaitė

2023-08-21 18:40

„Priežastys, lėmusios vertinimą, kad O. Karač kelia grėsmę valstybės saugumui, nėra tos, kurias ji mini savo viešuose pasisakymuose“, – pirmadienį Eltai perduotame komentare teigia departamentas, tačiau pažymi, kad tikrosios sprendimo priežastys nėra vieša informacija.

„VSD pateikė Migracijos departamentui informaciją, susijusią su O. Karač keliama grėsme Lietuvos valstybės saugumui. Ši informacija nėra viešo pobūdžio, todėl išsamiau jos nekomentuosime“, – pažymima institucijos komentare.

Pabrėžiama, kad O. Karač buvo informuota apie priežastis, lėmusias sprendimą jos atžvilgiu. Visgi, pažymi VSD, moteris turi teisę tokį sprendimą skųsti teisme.

„VSD, savo ruožtu, teisme galės pateikti argumentus, lėmusius vertinimą O. Karač atžvilgiu, kurių dabar negali skelbti viešai“, – praneša departamentas.

Taip pat akcentuojama, kad Lietuva yra prisijungusi prie Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos, kuri draudžia išsiųsti asmenį, jei tai keltų jo persekiojimo pavojų.

Praėjusią savaitę skelbta, kad Migracijos departamentas atsisakė suteikti prieglobstį aktyvistei iš Baltarusijos O. Karač, nes ji buvo pripažinta grėsme Lietuvos nacionaliniam saugumui. Visgi tuo pačiu sprendimu jai buvo pasiūlytas leidimas vieneriems metams laikinai gyventi šalyje humanitariniais pagrindais.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę pranešta, jog Lietuva atmetė Baltarusijos pilietės, žmogaus teisių aktyvistės ir tarptautinio pilietinių iniciatyvų centro „Mūsų namai“ vadovės O. Karač prašymą suteikti politinį prieglobstį.

„Mano politinio prieglobsčio prašymas buvo atmestas ir buvau pripažinta kaip grėsmė nacionaliniam saugumui“, – žurnalistams sakė pati O. Karač.

Kaip skelbta pirmadienį, aktyvistė bendradarbiavo su Rusijos žvalgybos tarnyba, tvirtina naujienų portalo „Delfi“ šaltiniai. Tačiau pati O. Karač šią informaciją „Delfi“ kategoriškai paneigė.

Nuo 2014 m. sausio leidimą gyventi Lietuvoje turinti moteris pernai nusprendė prašyti politinio prieglobsčio kai pajuto, kad Baltarusijos režimas mėgina pasikėsinti į jos gyvybę. Anot O. Karač, vietoje politinio prieglobsčio, dabar jai siūloma pratęsti leidimą laikinai gyventi šalyje, tačiau to nepakanka, kad ji jaustųsi saugi tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, sako aktyvistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.