G. Landsbergis abejoja sankcijų baltarusiams griežtinimu: atvykstantieji turėtų būti traktuojami kitaip dėl politinių aplinkybių šalyje

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis skeptiškai vertina siūlymus suvienodinti sankcijas rusams ir baltarusiams taikomas sankcijas. Jis teigia šiuo metu neturintis informacijos apie tai, kad dėl į Lietuvą atvykstančių baltarusių imtų augti grėsmės nacionaliniam saugumui, tad, pasak ministro, siūlymai suvienodinti ribojimus rusams ir baltarusiams yra labiau politinio pobūdžio.

Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-08-23 14:06

„Pagrindinė kalba visą laiką buvo apie įleidimą. Iš čia didžiausia problema kyla. Ar mes traktuojame, kad atvažiuojantys iš Baltarusijos žmonės turėtų būti traktuojami kitaip? Aš laikausi pozicijos, kad turėtų būti traktuojami kitaip dėl politinių aplinkybių Baltarusijoje, kurios yra kitokios nei Rusijoje. Kol kas nesu supažindintas su konkrečiomis grėsmėmis, kylančiomis iš atvažiuojančių žmonių čia ir kaip toks sugriežtinimas grėsmes padėtų suvaldyti“, – trečiadienį žurnalistams sakė G. Landsbergis

Anot jo, iš Rusijos į Lietuvą atvykstančiųjų asmenų, kurie turi vadinamąsias turistų vizas, po įvestų apribojimų stipriai sumažėjo.

„O skaičius žmonių tiek iš Baltarusijos, tiek iš Rusijos yra ganėtinai panašus, tai reiškia – netgi nesant kažkokių suvienodintų formalių apribojimų, taisyklės buvo tos pačios pritaikytos ir iš Baltarusijos atvykstantiems žmonėms, ir jos veikia iki šiol“, – dėstė ministras.

G. Landsbergis tvirtino manantis, kad šiuo metu pasienyje vykdomos per Lietuvą vykstančių rusų ir baltarusių patikros yra pakankamos, siekiant identifikuoti asmenis, kurie gali kelti grėsmę.

„Kitaip tariant, kad mes esame neįleidę ir baltarusių, kurie kelia pagrįstus įtarimus, kad jie Lietuvoje ketintų ką nors“, – tvirtino jis.

Užsienio reikalų ministras pažymėjo, kad kol kas neturi žinių apie padidėjusias grėsmes nacionaliniam saugumui dėl į Lietuvą vykstančių baltarusių. Tad, pasak G. Landsbergio, kol kas ir nėra pagrindo griežtinti jiems taikomų ribojimų.

„Kol kas nesu supažindintas su informacija, kuri leistų man teigti, kad sustabdžius (baltarusių vykimą į Lietuvą – ELTA), mes išvengtume grėsmių, kad dabar atvyko į Lietuvą žmonės, kurie yra potencialiai pavojingi. Nesakau, kad taip nėra. Sakau, kad nesu kol kas supažindintas. Tai reiškia, kad kol kas visi svarstymai (apie ribojimų baltarusiams griežtinimą – ELTA) yra daugiau politinio pobūdžio, daugiau remiantis nuomone arba bendru vertinimu. Jeigu tokią informaciją VSD turi ir yra pasiruošęs supažindinti – gal jau yra kitus pareigūnus supažindinęs – tuomet reiktų peržiūrėti taisykles ir jas suvienodinti. Dėl to aš kategoriškai nesakau, bet vis dėlto siūlyčiau įvertinti įvairius argumentus ir skirtumus tarp visuomenių, kurie tikrai egzistuoja“, – aiškino G. Landsbergis.

ELTA primena, kad pastaruoju metu šalyje tęsiasi diskusijos dėl ribojamųjų priemonių Rusijos ir Baltarusijos piliečiams suvienodinimo.

Prezidentas Gitanas Nausėda dar pavasarį ragino Seimą apsvarstyti vienodus ribojimus rusams ir baltarusiams, tačiau šalies vadovo siūlymas buvo atmestas. Apie tai jis priminė ir reaguodamas į Baltarusijoje dislokuotos Rusijos samdinių „Wagner“ keliamą grėsmę.

Vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas pranešė, kad ministerija mato poreikį sugriežtinti nacionalines sankcijas į šalį atvykstantiems Baltarusijos piliečiams.

Visgi, dalis valdančiųjų skeptiškai vertina tokią iniciatyvą. Nors tvirtina, kad svarstyti ribojimų griežtinimą būtina, nurodoma, kad svarbu išlaikyti tinkamą bendradarbiavimą ir paramą Baltarusijos opozicijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.