Sureagavo į žinią apie J. Prigožino žūtį: mirties liudijimas išduotas jau seniai

Į žinią apie tai, jog per lėktuvo katastrofą Rusijoje žuvo 62-iejų metų „Wagner“ vadas Jevgenijus Prigožinas, trečiadienio vakarą socialiniuose tinkluose sureagavo ir Lietuvos ekspertai bei politikai. Tiesa, negailėdami ir ironijos.

J. Prigožinas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 23, 2023, 8:56 PM, atnaujinta Aug 24, 2023, 12:12 AM

Skelbiama, jog J.Prigožinas buvo Tverės srityje sudužusio lėktuvo keleivių sąraše. Verslo lėktuvas „Embraer Legacy“ nukrito Tverės srities šiaurės vakaruose, Bologovo rajone.

Agentūra teigė pradedanti incidento tyrimą. Netrukus socialiniuose tiksluose pradėjo sklisti vaizdai iš įvykio vietos. Juose užfiksuotas tiek krentantis lėktuvas, tiek jo nuolaužos ant žemės.

Toks įvykis, panašu, ekspertų ir šalies politikų per daug nenustebino. Anot jų, tokios lemties Rusijos vadovo Vladimiro Putino rūstybę užsitraukusiam J.Prigožinui ir reikėjo tikėtis.

Nu ir kaip paskui atsispirti visokioms sąmokslo teorijoms?! Bet juokai juokais, o Prigožino mirties liudijimas, matyt, buvo išduotas jau iškart po jo nevykusio perversmo bandymo“, – feisbuke rašė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) profesorius Tomas Janeliūnas.

Į naujienas sureagavo ir Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Saulius Spurga.

„Pasakysiu dabar visišką banalybę: juk sakė, patarinėjo visi Ženiai net užkimdami: na, gerk atsargiai tu kompotą, ir nesilankyk patalpose aukščiau antro aukšto. O čia mat žmogus sumanė pergudrauti likimą kaip koks pasakos trečias brolis“, – svarstė ekspertas.

Politikos analitikas Marius Laurinavičius savo ruožtu ragino dar „neskubėti laidoti“ J.Prigožino, tačiau situacija, anot jo, labai įdomi.

„Vien tai, kad sudužęs lėktuvas greičiausiai buvo numuštas arba sprogo ore, padėtį daro net labai įdomią“, – rašė M.Laurinavičius, vėlų trečiadienio vakarą papildęs savo įrašą, jog greičiausiai J.Prigožinas iš tiesų žuvo.

„Rusijoje jei jau darai valstybės perversmą, tai reikia daryti jį iki galo, – kitaip tokiu būdu baigiasi žemiškoji kelionė. UNIAN praneša, kad prigožino lėktuvas buvo numuštas priešlėktuvinės gynybos.

Iki tol kelis lėktuvus numušė jis“, – taip pat rašė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Teisės fakulteto dekanas Dainius Žalimas.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pastebėjo, jog V.Putino „manija simbolizmui, ypač datoms, žinoma visiems“.

„Kaip ir jo pavaldiniams, kurie jo priešų galvas tai pat stengėsi savo vadui „įteikti“ Putinui ar Rusijai svarbiomis dienomis.

Tačiau matant šio vakaro naujienas apie Wagner lėktuvo „katastrofą“, peršasi mintis, kad kažkas arba save pergudravo, arba net ir artmiausioje Putino aplinkoje yra slaptų Ukrainos gerbėjų. Nes lėktuvo „sudužimą“ Ukrainos Nepriklausomybės dienos išvakarėse dovana Putinui niekaip nepavadinsi“, – rašė parlamento vadovė.

Feisbuke pasisakė ir europarlamentarė Rasa Juknevičienė bei konservatorius Matas Maldeikis.

„Keistas jausmas ir mintys po žinios apie galimai nužudytą Prigožiną – geriau būtų, kad ir Putiną“, – svarstė R.Juknevičienė.

„Prigožinas ir tikrasis vagneris Utkinas – vsio. Stalinas bent jau originalus buvo – su ledo kirtikliu Trockį nukalė“, – rašė M.Maldeikis.

Atkreiptas dėmesys, jog incidentas įvyko Ukrainos nepriklausomybės dienos išvakarėse.

Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerija pranešė, kad lėktuve, kuris skrido iš Maskvos į Sankt Peterburgą, buvo 10 žmonių (įskaitant tris įgulos narius).

„Preliminariais duomenimis, visi lėktuve buvę žmonės žuvo“, – sakė ministerijos spaudos tarnyba RBC.

Ksenija Sobčak, remdamasi šaltiniais, taip pat telegramų kanalu „Baza“ rašė, kad nukritusio lėktuvo skrydžio numeris – RA-02795, lėktuvas priklauso J.Prigožinui.

Rusijos žiniasklaida taip pat praneša, kad lėktuve buvo ir Dmitrijus Utkinas, vienas iš vyriausių „Wagner“ vadų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.