Ką apie dukrą pagrobusį A. Švanį sako jį pažinoję: dirbo su vaikais, o apie saviškį nebuvo net užsiminęs

„Savotiškas“ žmogus, iki šiol gyvenęs su tėvais ir net šiek tiek liguistai domėjęsis gamta ir ekologija, – taip savo mažametę dukrą pagrobusį ir į Rusiją valtimi išgabenusį Algirdą Švanį apibūdina jį pažįstantys bei su juo dirbę Klaipėdos rajono gyventojai.

„Savotiškas“ žmogus, iki šiol gyvenęs su tėvais ir net šiek tiek liguistai domėjęsis gamta ir ekologija, – taip savo mažametę dukrą pagrobusį ir į Rusiją valtimi išgabenusį Algirdą Švanį apibūdina jį pažįstantys bei su juo dirbę Klaipėdos rajono gyventojai.<br> Lrytas.lt koliažas
„Savotiškas“ žmogus, iki šiol gyvenęs su tėvais ir net šiek tiek liguistai domėjęsis gamta ir ekologija, – taip savo mažametę dukrą pagrobusį ir į Rusiją valtimi išgabenusį Algirdą Švanį apibūdina jį pažįstantys bei su juo dirbę Klaipėdos rajono gyventojai.<br> Lrytas.lt koliažas
Rusijoje su beveik dešimties mėnesių kūdikiu atsidūręs vyras ypač daug dirbo su vaikais – jo paties tinklalapyje aprašomos net kelios jo organizuojamos stovyklos ir būreliai. Tarp jų – aplinkos puoselėtojų, jaunimo, „Gedminų“ stovyklos.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Rusijoje su beveik dešimties mėnesių kūdikiu atsidūręs vyras ypač daug dirbo su vaikais – jo paties tinklalapyje aprašomos net kelios jo organizuojamos stovyklos ir būreliai. Tarp jų – aplinkos puoselėtojų, jaunimo, „Gedminų“ stovyklos.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Algirdas Švanys.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Algirdas Švanys.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-08-28 20:55, atnaujinta 2023-08-29 14:55

Lietuvos tarnyboms jis tapo tikru galvos skausmu – Rusija atsisako perduoti su pagrobtu vaiku pasprukusį vyrą, nes, kaip teigiama, jis esą turi ir Rusijos pilietybę.

Rusijoje su beveik dešimties mėnesių kūdikiu atsidūręs vyras ypač daug dirbo su vaikais – jo paties tinklalapyje aprašomos net kelios jo organizuojamos stovyklos ir būreliai. Tarp jų – aplinkos puoselėtojų, jaunimo, „Gedminų“ stovyklos. Visas jas vienija vienas tikslas – esą padėti vaikams „susilieti su gamta“, išmokti joje gyventi.

Vyrą pažįstantys žmonės tikina buvę priblokšti, kai išgirdo, kad jis pagrobė savo dukrą, nes apskritai niekuomet negirdėjo, jog jis tokią turi.

Seniūnė: jis iki šiol gyveno pas tėvus

Klaipėdos rajone esantis Gedminų kaimas priklauso Dovilų seniūnijai. Seniūnė Nijolė Ilginienė pasakojo pažįstanti tiek patį A.Švanį, tiek jo šeimą, nes vyro tėvai iki šiol gyvena Gedminuose, o jų namuose iki pabėgimo į Rusiją gyveno ir pats A.Švanys.

„Pažįstu, kadangi čia gyvena ir jo tėvai, ir sesuo turbūt tebegyvena. Jis dalyvaudavo etnocentro renginiuose, organizuodavo renginius, sėklų šventes, Gedminų kaime turėjo žemės, orgnizuodavo talkas, tai pažinojome jį“, – portalui lrytas.lt pasakojo N.Ilginienė.

A.Švanys seniūnijos bendruomenei esą buvo pažįstamas kaip protingas, bendraujantis žmogus.

„Tėvas čia buvo ir bendruomenės pirmininku, bet po to jis susirgo, tai jo ta veikla nutrūko. Normaliai bendravo, jokių problemų seniūnijoje su šita šeima mes neturėjome. Niekas nesiskundė, ar kad jis blogietis būtų, ar kad triukšmautų, ar dar kažkas...

Tikrai tokių dalykų nebuvo“, – patikino Dovilų seniūnė.

Moteris neslėpė be galo nustebusi, kai išgirdo, kad A.Švanys pagrobė savo dukrą ir išgabeno ją į Rusijos Federaciją. Apie vyro asmeninį gyvenimą ir jo santykius su dukra N.Ilginienė sakė niekuomet su juo nesikalbėjusi, mergaitės motinos apskritai nemačiusi.

„Jis visada gyveno pas tėvus. Kažkur išvažiuodavo, gal ir turėjo kažkur kitus namus... Mes tokios informacijos seniūnijoje neturime“, – pažymėjo seniūnė.

„Savotiškas, įdomus žmogus“

Klaipėdos moksleivių saviraiškos centre A.Švanys 12-18 metų jaunimui su kartus per savaitę vedė biologijos būrelį. Šio centro vadovas Vytautas Krutulis portalui lrytas.lt pasakojo, kad vyras nuo Joninių atostogavo – darbe A.Švanys turėjo pasirodyti būtent pirmadienį.

„Jis yra mūsų mokytojas, dabar iki rugpjūčio 23 dienos atostogavo. Praktiškai jis turi tik vieną grupelę, dirba pirmadieniais ir antradieniais. Turėjo šiandien pasirodyti, bet jo nėra“, – nurodė V.Krutulis.

Tiesa, jei A.Švanys iš Rusijos visgi sugrįš, panašu, kad moksleivių saviraiškos centrui su kūdikį pagrobusiu tėvu teks atsisveikinti.

„Greičiausiai turėtume atsisveikinti. Neaišku, kaip čia toliau viskas rutuliosis ir baigsis, bet dabar jo nėra, ir kol kas daugiau informacijos neturime. Su juo susisiekti kol kas nepavyko“, – sakė centro vadovas.

Vyrą V.Krutulis apibūdino kaip „savotišką“, bet pripažino, kad vaikus šis gebėdavo sudominti.

„Šiaip jis toks savotiškas, įdomus žmogus, kažkokių problemų nebuvo. Biologas, turėdavo ką vaikams papasakoti“, – komentavo V.Krutulis.

Įžvelgė radikalumą

Dovilų pagrindinės mokyklos direktorius Arūnas Grimalis teigė A.Švanį pažįstantis iš senesnių laikų, tačiau ryšio nebepalaiko, nes vyras gyvena kiek tolėliau nuo šio kaimo.

„Jis kažkada yra atlikęs pas mus praktiką. Net nežinojau, kad turi šeimą, šiaip aš labai nustebęs“, – portalui lrytas.lt prisipažino A.Grimalis.

A.Švanį mokyklos vadovas apibūdino kaip gamtos mylėtoją, tačiau pastebėjo, kad ta meilė gamtai atrodė jau kiek per stipri.

„Jis yra pedagogas, organizuodavo stovyklas su gamtine pakraipa, šventes organizuodavo, buvo „sėklų švenčių“ iniciatorius. Jis yra gamtos mylėtojas, bet jau, sakyčiau, net radikaliai.

Toks gamtos saugotojas, medelių augintojas, bet jau per daug „pasinešęs“ iš tos pusės. Kovojantis už ekologiją, žemdirbystes“, – apibūdino A.Grimalis.

Pasisakė ir socialinėje erdvėje

Primename, jog Lietuvą pirmadienį sukrėtė žinia, kad sekmadienį savo mažametę dukrą iš mamos pasiėmęs vyras slapta ją valtimi išsigabeno į Rusiją. Vėliau paaiškėjo, kad vaiko tėvas – galimai ir Rusijos pilietybę turintis asmuo, tad mergaitės susigrąžinimo procesas komplikuojasi.

Šis vyras, panašu, turi labai savotišką požiūrį į tėvystę – apie tai jis nemažai pasisako savo socialiniuose tinkluose.

Jo manymu, problemos kyla dėl to, kad moteriai skyrybų atveju, kai šeimoje yra vaikų, yra suteikiama vadovavimo rolė, todėl tėvas esą jautė didelį nusivylimą. 

Kaip matyti iš A.Švanio įrašų socialiniuose tinkluose ir jo tinklaraštyje, vyras jau kurį laiką skundėsi, kad yra atstumtas tėvas, aiškino, esą daugelio skyrybų priežastis yra „vadovavimo perleidimas moteriai arba dar kitaip vadinama dominavimo inversija“.

Portalo lrytas.lt šaltinių teigimu, A.Švanys kūdikio mamos nėštumo metu net nedalyvavo vaiko laukimo procese, tačiau gimus mergaitei persigalvojo ir norėjo lygiateisiškai auginti savo dukrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.