Prezidentūra: pasitraukimas iš kasetinius šaudmenis draudžiančios konvencijos galėtų turėti pasekmių

Prezidentūra sako, kad krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko pasiūlymas pasitraukti iš konvencijos, draudžiančios kasetinių šaudmenų naudojimą, gali turėti pasekmių.

Prezidentūra.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Prezidentūra.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Asta Skaisgirytė.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Asta Skaisgirytė.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Asta Skaisgirytė.<br>Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotr.
Asta Skaisgirytė.<br>Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotr.
Asta Skaisgirytė.<br>T.Bauro nuotr.
Asta Skaisgirytė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 29, 2023, 9:25 AM

„Diskutuoti visais klausimais galima, tačiau turime turėti mintyje, kad Lietuva dar 2010 m. įstojo į šią konvenciją ir pasitraukimas iš tarptautinių sutarčių visada turi poveikį tarptautiniam prestižui“, – „Žinių radijui“ antradienį sakė šalies vadovo vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė.

„Reikia labai gerai išanalizuoti pasekmes, kurias pasitraukimas Lietuvai galėtų atnešti“, – vertindama A. Anušausko iškeltą klausimą pridūrė ji.

Pasak A. Skaisgirytės, Lietuva prie šios konvencijos prisijungė neatsitiktinai, o ir priemonių, kurios galėtų agresorių atgrasyti, patarėjos manymu, yra efektyvesnių nei kasetiniai šaudmenys.

„Kodėl įstojome prieš 13 metų į šią konvenciją – tai būtent dėl to, kad kasetiniai šaudmenys atneša daugiausiai žalos civiliams. Ne kariškiams, o civiliams. Būna užminuoti laukai, pakelės, mokyklų teritorijos. Priešo pajėgos užminuoja tas vietas, kurios atneštų daugiausiai žalos“, – sakė patarėja.

„Žinoma, jei situacija būtų tokia, kad Lietuvos saugumui tai būtų absoliučiai būtina – tai svarstome naujas aplinkybes. Šiuo metu mes turime ir kitų gynybos būdų, kurie būtų efektyvesni ir mažiau pavojingi civiliams“, – apibendrino A. Skaisgirytė.

Rugpjūtį krašto apsaugos ministras A. Anušauskas viešai išreiškė lūkestį, kad Lietuva pasitrauks iš konvencijos, draudžiančios kasetinių šaudmenų naudojimą.

Kasetinė amunicija – amunicija, kuri sprogdama išsisklaido į daugybę mažų sprogmenų. Šie sprogmenys įprastai sprogsta nuo kontakto su kietu pagrindu, visgi šlapia ar minkšta danga tai sustabdo. Tokie sprogmenys, juos užmynus ar paėmus į rankas gali sprogti. Dėl šios priežasties tokio tipo amunicija laikoma žalinga civiliams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.