Skundžiamas teismo sprendimas neregistruoti tos pačios lyties asmenų santuokos, prašoma kreiptis ir į KT

Vilniaus miesto apylinkės teismui liepą atmetus dviejų vyrų prašymą įregistruoti jų santuoką, šis sprendimas yra apskųstas apeliacine tvarka. Kartu pora prašo aukštesnės instancijos teismo kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT), siekiant gauti išaiškinimą, ar dabar galiojančios teisės normos nediskriminuoja vienos lyties asmenų šeimų.

LGTB eitynės.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
LGTB eitynės.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
LGTB eitynės.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
LGTB eitynės.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
LGTB eitynės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
LGTB eitynės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 29, 2023, 9:57 AM, atnaujinta Aug 29, 2023, 9:58 AM

Kaip skelbiama portalo gayline.lt pranešime spaudai, teismui atmetus tos pačios lyties asmenų prašymą registruoti jų santuoką, šis sprendimas apskųstas apeliacine tvarka.

Pareiškėjai mano, kad Vilniaus miesto apylinkės teismas, atmetęs jų pratymą, priėmė nepagrįstą nutartį, galimai ignoravo tarptautinės teisės normas, jų nenagrinėjo bei paneigė poros teisę į šeimą tik dėl jos narių seksualinės orientacijos.

„Teismo pareiga yra ne konstatuoti, kad Lietuvos teisės aktai neleidžia sudaryti tos pačios lyties asmenų santuokos, tačiau mažų mažiausiai – įvertinti, ar tokie įstatymai atitinka Konstituciją, tarptautinę teisę ir nediskriminuoja šalies piliečių. Jei vieniems žmonėms leidžiama įteisinti šeimą, o kitiems ne – akivaizdu, kad nėra lygybės. Todėl natūralus žingsnis – skųsti nepagrįstą pirmos instancijos teismo sprendimą ir ieškoti teisingumo toliau“, – pranešime cituojamas vienas iš pareiškėjų Martynas Norbutas.

Porai teisme atstovaujantis advokatas Aivaras Žilvinskas pažymėjo, jog ši ir kitos kelios bylos, kuriomis siekiama įteisinti tos pačios lyties asmenų šeimas Lietuvoje, yra siekis apginti fundamentalias teises.

„Tarptautinė teisė pripažįsta ir saugo visų asmenų šeimas ir santuokas, taip pat ir vienos lyties. O bet kokie aiškinimai, kad neva tos pačios lyties asmenų santuokų pripažinimas turi atliepti daugumos įsivaizdavimą, kas yra šeima, prieštarauja žmogaus teisių idėjai. Kitaip tariant, nuo „mistinės“ daugumos valios negali priklausyti tai, ar individas ar jų grupė turi žmogaus teises, ar ne“, – pranešime cituojamas advokatas.

Apeliaciniame skunde pareiškėjai taip pat pakartojo prašymą kreiptis į KT bei gauti išaiškinimą, ar dabar galiojančios teisės normos nediskriminuoja vienos lyties asmenų šeimų.

Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimas atmesti poro skundą registruoti jų santuoką apeliacine tvarka apskųsta Vilniaus apygardos teismui.

Ši byla yra viena iš trijų, kuriose trys poros reikalauja civilinės partnerystės įregistravimo, užsienyje sudarytos santuokos įtraukimo į civilinės metrikaciją Lietuvoje, tos pačios lyties asmenų santuokos sudarymo pripažinimo ir įregistravimo Lietuvoje.

Vilniaus miesto apylinkės teismas balandį jau buvo atmetęs prašymą dėl tos pačios lyties asmenų partnerystės įregistravimo civilinės būklės aktų registre. Tada teismas pabrėžė, kad Lietuvos teisinėje sistemoje nėra akto, kuriuo vadovaujantis, galima būtų tenkinti pareiškėjų prašymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.