Teisėjų taryba dėl Rusijos veiksmų prieš Lietuvos teisėjus kreipėsi į aukščiausiosios valdžios institucijas ir Europos Komisiją

Šiandien, rugpjūčio 29 dieną, Teisėjų taryba kreipėsi į Lietuvos Respublikos Prezidentą, Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkę ir Ministrę Pirmininkę, prašydama įvertinti naujausią informaciją, susijusią su Rusijos vykdomu Lietuvos teisėjų persekiojimu, imtis visų reikiamų ir įmanomų priemonių, kad būtų užtikrintas Sausio 13-osios bylą nagrinėjusių teismų ir teisėjų visokeriopas saugumas.

Teisingumo deivė Temidė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teisingumo deivė Temidė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Teisingumo deivė Temidė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teisingumo deivė Temidė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lietuvos teismai

2023-08-29 13:21

Be to, Teisėjų taryba kreipėsi į už vertybes ir skaidrumą atsakingą Europos Komisijos pirmininko pavaduotoją Věra Jourová. Teisėjų taryba atkreipia dėmesį į 2023 m. rugpjūčio 28 dieną pasirodžiusią informaciją ir prašoma įvertinti ar nereikėtų imtis papildomų priemonių dėl Lietuvos teisėjų saugumo.

Vakar pasirodžiusi informacija, kad rugpjūčio 17 d. Maskvos Basmannyj rajono teismas už akių nurodė suimti tris Lietuvos teisėjus, priėmusius nuosprendį Vilniaus 1991 metų sausio 13-osios įvykių byloje – Ainorą Macevičienę, Virginiją Pakalnytę–Tamošiūnaitę ir Artūrą Šumską.

Rusijos veiksmai, neteisėtai persekiojant Lietuvos prokurorus ir teisėjus, yra realūs, aktyvūs ir besitęsiantys ne vienus metus. Vykdomu persekiojimu, jo viešinimu siekiama įbauginti, daryti įtaką Lietuvos teismams, pareigūnams ir pačiai valstybei.

Smerkdama besitęsiantį agresorės Rusijos struktūrų išpuolį prieš laisvos ir demokratinės Lietuvos Respublikos teisėjus, Teisėjų taryba, kaip teismų ir teisėjų nepriklausomumą užtikrinanti teismų savivaldos institucija, dar kartą pareiškia, kad situacijos kuomet sudaromos prielaidos persekioti nepriklausomos valstybės teisėjus dėl jų konstitucinių pareigų vykdymo, negali būti toleruojamos ir pateisinamos.

Teisėjų taryba pažymi, kad toks Rusijos režimo elgesys yra tikslingas ir sisteminis siekis įbauginti ne tik Lietuvos, bet ir tarptautinės bendruomenės teisėjus, siekiant bet kokia kaina išvengti teisinės atsakomybės už pačios Rusijos vykdomus karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmogiškumui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.