G. Landsbergis: V. Putino pergalė Europai reikštų katastrofą

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tvirtina, kad Vakarai turėtų užimti konkretesnę poziciją Rusijos karo Ukrainoje atžvilgiu. Pasak jo, reikėtų orientuotis į aiškų tikslą – Ukrainos pergalę. Priešingu atveju, tęsė jis, politikų mąstyme išlieka Maskvos pergalės opcija – o tai, pabrėžė G. Landsbergis, reiktų katastrofiškas pasekmes Europai.

Ministro Gabrieliaus Landsbergio spaudos konferencija. <br>ELTA / D.Labučio nuotr.
Ministro Gabrieliaus Landsbergio spaudos konferencija. <br>ELTA / D.Labučio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 31, 2023, 12:10 PM

„Mes turėtume atsisakyti frazės, kad remsime Ukrainą tiek, kiek reikės. Manau, kad tai nebėra pakankama. Turime būti atviri ir atsakyti, koks yra mūsų tikslas Ukrainoje. Turime būti labai konkretūs. Turime būti su Ukraina iki Ukrainos pergalės. Jeigu negalime to pasakyti, tai reiškia, kad galvojame ir apie kitokias opcijas“, – ketvirtadienį Ispanijoje prieš prasidedant neformaliam Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrų susitikimui žurnalistams sake G. Landsbergis.

„Vienintelė kita opcija – Putino pergalė“, – akcentavo jis.

Šalies diplomatijos vadovo teigimu, toks scenarijus reikštų katastrofines pasekmes ne tik Lietuvai bei kitoms Rytu Europos valstybėms, bet ir visai globaliai santvarkai.

„Manau, kad niekas nenori pamatyti, kaip Putinas nugali. Putino pergalė Europai reiškia katastrofą. Ne tik mano šaliai, bet ir kitoms Rytų flango valstybėms, Juodajai jūrai, kuri iš principo taptų Rusijos kontroliuojama jūra. Jeigu mes tikimės, kad susitarimai, kurie nutrūksta, bus tik karo pasekmė – tai bus nauja realybė visam pasauliui. Turime būti konkretūs, turime planuoti Ukrainos pergalę ir suteikti Ukrainai tai, ko reikia pasiekti pergalę“, – ragino jis.

ELTA primena, kad G. Landsbergis lankosi Ispanijoje, kur dalyvauja neformaliame ES užsienio reikalų ministrų susitikime.

Kaip pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM), dvi dienas truksiančio susitikimo metu bus aptarta Rusijos agresija prieš Ukrainą ir situacija Nigeryje bei Sahelio regione.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.