LAT: R. Mikliušas pagrįstai išbrauktas iš praktikuojančių advokatų sąrašo

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) atmetė dėl prekybos poveikiu kaltu pripažinto Romualdo Mikliušo skundą, kuriuo jis prašė panaikinti Advokatų tarybos sprendimą jį laikinai išbraukti iš praktikuojančių advokatų sąrašo.

Romualdas Mikliušas.<br>V.Balkūno nuotr.
Romualdas Mikliušas.<br>V.Balkūno nuotr.
Romualdas Mikliušas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Romualdas Mikliušas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Romualdas Mikliušas.<br>T.Bauro nuotr.
Romualdas Mikliušas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-08-31 18:08

R. Mikliušas į LAT kreipėsi, prašydamas panaikinti Advokatų tarybos 2021 m. gruodį priimtą sprendimą nuo 2022 m. kovo 1 d. laikinai išbraukti jį iš praktikuojančių advokatų sąrašo.

Tokį sprendimą Advokatų tarybą priėmė, reaguodama į tai, kad R. Mikliušui vadinamojoje teisėjų korupcijos byloje buvo pareikšti įtarimai dėl prekybos poveikiu.

Su prašymu panaikinti Advokatų tarybos sprendimą R. Mikliušas iš pradžių kreipėsi į Vilniaus apygardos tesimą, tačiau šis ieškinį atmetė. Apskundus šį sprendimą Apeliaciniam teismui, šis paliko galioti pirmosios instancijos teismas.

LAT teisėjų kolegija, išnagrinėjusi R. Mikliušo skundą, pažymėjo, kad laikinas išbraukimas iš praktikuojančių advokatų sąrašo, kaip laikina, prevencinio pobūdžio priemonė, nesulaukus baudžiamojo proceso pabaigos, yra leidžiamas ir savaime nekelia problemų nekaltumo prezumpcijos požiūriu.

„Teisėjų kolegija, įvertinusi dėl ieškovo laikino išbraukimo priimto Advokatų tarybos sprendimo turinį ir kitas susijusias aplinkybes, pritarė teismams, kad šiuo atveju nėra pagrindo daryti išvadą, neva ieškovas jo laikino išbraukimo kontekste būtų traktuojamas kaip kaltas dėl veikų, dėl kurių jis yra kaltinamas“, – teigiama LAT pranešime.

Anot LAT, R. Mikliušo nurodyti atskiri Advokatų tarybos sprendimai laikinai neišbraukti iš praktikuojančių advokatų sąrašo kitų kaltinamųjų advokatų, kurių situacijos nebuvo analogiškos ieškovo situacijai, savaime nerodo gilaus ir ilgalaikio Advokatų tarybos praktikos prieštaringumo.

LAT teismų procesinius sprendimus, kuriais ieškinys atmestas, paliko nepakeistus.

Ši LAT nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

ELTA primena, kad R. Mikliušas yra pirmos instancijos teismo pripažintas kaltu dėl prekybos poveikiu, jam skirta 7,3 tūkst. eurų bauda. Šis sprendimas yra apskųstas Apeliaciniam teismui, kuris savo sprendimą žada skelbti šių metų rugsėjį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.