Dėl į Rusiją išgabentos mergaitės – M. Navickienės žinia ir netikėtas A. Syso pasiūlymas

„Aš turbūt būčiau paskutinis žmogus, kuris pasakytų, kad nėra jokių šansų“, – apie lygiai prieš savaitę savo tėvo Algirdo Švanio pagrobtą ir į Kaliningradą valtimi išgabentą devynių mėnesių mergaitę kalba socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Ministrė pripažįsta, kad Rusijoje atsidūrusio vaiko situacija – ypatingai sudėtinga, tačiau dar kartą pabrėžia, kad savo pajėgas susigrąžinti mergaitę yra pajungusios visos atitinkamos institucijos, todėl viltis dar gyva.<br> Lrytas.lt koliažas
Ministrė pripažįsta, kad Rusijoje atsidūrusio vaiko situacija – ypatingai sudėtinga, tačiau dar kartą pabrėžia, kad savo pajėgas susigrąžinti mergaitę yra pajungusios visos atitinkamos institucijos, todėl viltis dar gyva.<br> Lrytas.lt koliažas
Kūdikis.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Kūdikis.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Vaiką pagrobęs Algirdas Švanys.<br>Stop kadras
Vaiką pagrobęs Algirdas Švanys.<br>Stop kadras
Vaiką pagrobęs Algirdas Švanys.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Vaiką pagrobęs Algirdas Švanys.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Monika Navickienė.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Monika Navickienė.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Algirdas Sysas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Algirdas Sysas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Monika Navickienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Monika Navickienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2023-09-03 09:23

Ministrė pripažįsta, kad Rusijoje atsidūrusio vaiko situacija – ypatingai sudėtinga, tačiau dar kartą pabrėžia, kad savo pajėgas susigrąžinti mergaitę yra pajungusios visos atitinkamos institucijos, todėl viltis dar gyva.

Pasak M.Navickienės, nors bendradarbiavimu kontakto su Rusija kol kas pavadinti negalima, kaimyninė valstybė keičiasi informacija su Lietuva.

Savo ruožtu socialdemokratas Algirdas Sysas įsitikinęs, kad šią nelaimę dar galima išspręsti derybomis.

Apie tai ir kitas aktualijas politikai diskutavo „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“.

Pažymi, kad kontaktas su Rusija vyksta

Laidoje ministrės pasiteirauta, ar jau ne laikas kažkam iš valdžios atstovų pasakyti, kad, turint omenyje įtemptą geopolitinę situaciją, mergaitės susigrąžinti praktiškai nėra jokių šansų. Tačiau ministrė teigė pati vilties dar neprarandanti.

„Aš turbūt būčiau paskutinis žmogus, kuris pasakytų, kad nėra jokių šansų. Tikėsiu iki pabaigos, ir darysime viską iki pabaigos.

Mano tikėjimas remiasi tuo, jog vaikas turi abu tėvus, mama deda visas pastangas, kad susigrąžintų mergaitę, taip pat dedamos ir diplomatinės pastangos.

Mano žiniomis, mama siekia ir aplankyti vaiką, todėl, kad ir kokia būtų klampi, sudėtinga, ir, atrodytų, beviltiška situacija, institucijos nepaliaus dėti pastangų, kad vaikas sugrįžtų pas mamą“, – pabrėžė M.Navickienė.

Ministrė patikino, kad dialogas su Rusijos puse vyksta, nors ir ne toks efektyvus, kokio norėtųsi.

„Vaiko teisių apsaugos tarnyba, nepaisant to, kad žinome, kokie apribojimai yra Rusijos pusėje, institucijos tarpusavyje dirba, Vaiko teisių apsaugos tarnyba tiesiogiai palaiko kontaktą su Rusijos Federacijos vaiko teisėmis, tas susirašinėjimas vyksta, vyksta duomenų pasikeitimas.

Kol kas kontaktas iš kitos pusės yra, bet kažkokių perdėtų vilčių mes irgi tikrai neturime – mes realiai mąstome ir galvojame, bet niekada nenutrauksime veiksmų, kurie yra ir teisėti, ir teisiniai, tam, kad būtų sudarytos prielaidos vaikui sugrįžti ir bendrauti su mama“, – akcentavo M.Navickienė.

Anot SADM vadovės, šiandien gerokai per anksti daryti išvadas, kad devynių mėnesių mergaitė į Lietuvą nebegrįš.

„Tai yra vienos savaitės istorija, tai yra karšta istorija. Aš manau, kad ji užtruks ilgesnį laiką, bet pasakyti, kad ji yra beviltiška, aš tikrai neturiu jokios, net moralinės teisės“, – kalbėjo M.Navickienė.

Paklausta, kokie atsakymai šiuo metu gaunami iš Rusijos vaiko teisių tarnybų, ministrė komentavo, jog bandoma tikslinti aplinkybes ir faktus, susijusius su šio konkretaus vaiko situacija.

„Susirašinėjimas vyksta dalykiškai ir teisiškai. Yra vykdomas darbas. Aš to negalėčiau kol kas pavadinti bendradarbiavimu, tačiau grįžtamasis ryšys buvo“, – patikino ji.

Jau pasigirdo kalbų, kad į Rusiją pas dukrą vyks ir pati vaiko mama. M.Navickienė teigė kol kas neturinti jokių signalų, jog tam būtų užkirstas kelias.

„Šiandien negalėčiau patvirtinti, kad mamai būtų sudaromos kažkokios kliūtys, ir, mano žiniomis, mama deda pastangas išvykti ir pasimatyti su vaiku“, – sakė ji.

„Mes turime suprasti, kad pati situacija yra labai sudėtinga, bet nurašyti jos kaip pasmerktos tikrai dar nesiūlyčiau“, – pridūrė M.Navickienė.

Mergaitės tėvams buvo teikiamos paslaugos

Savo ruožtu socialdemokratas, Seimo narys Algirdas Sysas svarstė, jog teisingiausias šioje situacijoje – derybų kelias, tačiau neatmetė, kad gali tekti imtis griežtesnių veiksmų.

„Gaunu informacijos tiek, kiek perskaitau pranešimuose, bet manau, kad mes vis tiek esame teisinė valstybė.

Kitas būdas: turbūt ne vienas iš mūsų matė ne vieną filmą – jeigu per upę galima perplaukt iš kairės į dešinę, kodėl negalima lygiai taip pat iš dešinės į kairę perplaukti? Bet aš manau, kad tas derybų kelias, bandymas išspręsti civilizuotai, yra žymiai geresnis.

Mes turėtume galvoti ir apie vaiką, nes vaikas jau patyrė stresą, kai ją nuplukdė“, – kalbėjo A.Sysas.

Socialdemokratas vylėsi, kad problemą pavyks išspręsti taikiai.

„Mes suprantame, kokia yra geopolitinė situacija, bet Kaliningrade gyvenimas vyksta šiek tiek kitaip, nei kokioje pafrontėje tarp Rusijos ir Ukrainos. Tai, man atrodo, kad ir ten gali atsirasti padorių žmonių, kurie šitą problemą gali išspręsti“, – svarstė parlamentaras.

Prezidento patarėja Irena Segalovičienė kiek anksčiau pareiškė, kad vaikai Lietuvoje grobiami, nes trūksta prevencinių ir socialinių pastangų.

Ministrė M.Navickienė pažymėjo, jog prevencine prasme dėl šeimų gerovės yra daroma ypač daug.

„Turime suprasti, kokioje situacijoje mes esame. Šiai šeimai buvo teikiamos paslaugos, tai tą norėčiau pasakyti.

Bet jei mes kalbame apie prevenciją, ką pavyko ir šioje kadencijoje padaryti – atsirado virš 200 individualios priežiūros darbuotojų, kurie lanko šeimas, patiriančias riziką, tam, kad formuotų įgūdžius, tėvystės įgūdžius, kad didintų pasitikėjimą, jog tėvai gali geriau pasirūpinti savo vaikais. Yra begalė kitų papildomų paslaugų.

Aišku, tai yra savivaldybių savarankiškoji funkcija – užtikrinti, kad toms šeimoms paslaugos būtų teikiamos. Savivaldybės nėra vienodos, bet yra labai daug gero postūmio į priekį, kurio nepamatyti reikia, matyt, ir norėti, ir siekti“, – kalbėjo ministrė.

A.Sysas tuo metu pabrėžė, jog dabar svarbu daryti viską, kad panašių situacijų Lietuvoje nebenutiktų.

„Mes turėtume pasimokyti iš šio atvejo ir užkardyti būsimas [nelaimes]. Jei tai yra tokia siaura vieta, kur galima vaikus išvežti, tie, kas važiavo prieš tai per Baltarusijos sieną, jei jie būtų žinoję, kad ši upė perbrendama, turbūt prasidėtų takelis ten.

Mes turime viską padaryti, kad tokie atvejai iš Lietuvos pusės į Kaliningradą daugiau nepasikartotų“, – akcentavo politikas.

Visą pokalbį apie naujausias politines aktualijas, taip pat apie pensijų pakopas ir ministrės planus dėl artėjančių prezidento rinkimų su M.Navickiene bei A.Sysu stebėkite sekmadienį 16:30 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.