V. Čmilytė-Nielsen: Seime nėra daugumos P. Saudargo pataisoms dėl „artimojo ryšio“ įteisinimo

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen konservatoriaus Pauliaus Saudargo siūlymą grįžti prie Civilinio kodekso pataisų, įteisinančių „artimojo ryšio“ statusą, vadina „pseudosprendimu“. Politikė tikina, kad pakankamo palaikymo šiai iniciatyvai Seime nėra.

Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>K. Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>K. Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 7, 2023, 1:20 PM, atnaujinta Sep 7, 2023, 1:21 PM

Pasak parlamento vadovės, P. Saudargo bei grupės Seimo narių siūlytos pataisos negali būti laikomos kaip alternatyva civilinei sąjungai, mat, pabrėžė Seimo pirmininkė, šiais įstatymais užtikrinamos skirtingos teisės.

„Daugumos tokiam sprendimui Seime nėra. Ir jis (įstatymo projektas – ELTA) man šiek tiek panašėja į pseudosprendimą, kadangi neužtikrintų tų teisių, kurias reikėtų užtikrinti“, – laidoje „ELTA kampas“ teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Kaip skelbta anksčiau, P. Saudargas ketina siūlyti Seimui balsuojant dėl civilinės sąjungos grįžti prie įstatymo, reglamentuojančio „artimojo ryšio“ statusą. Taip, anot Seimo vicepirmininko, parlamentas galėtų priimti bent jau kompromisinį projektą, jeigu Civilinės sąjungos įstatymas žlugtų.

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė mano, kad tokie P. Saudargo siūlymai yra nenuoširdūs. Seimo pirmininkė kolegos intencijų vertinti nesiėmė.

„Apie nuoširdumą nespėliosiu. Kiekvienas žmogus, kuris yra politikoje, turi savo vertybes ir jomis vadovaujasi, jas siūlo per savo iniciatyvas. Matyt, ponas Saudargas daro tą patį, ką daro ir visi kiti politikai“, – nuosaikios pozicijos laikėsi ji.

ELTA primena, kad Seimas po svarstymo gegužės mėnesį pritarė valdančiosios daugumos partijų inicijuotam Civilinės sąjungos įstatymo projektui. Tam, kad jis būtų priimtas, parlamentarai turės balsuoti dar kartą.

Įstatymą skeptiškai vertina dalis Seimo narių valdančiojoje daugumoje ir opozicijoje. Abejones dėl projekto ne kartą yra išsakęs ir prezidentas, vis pakartodamas, kad laukia galutinio Seimo apsisprendimo.

Tačiau antradienį po susitikimo su Seimo valdyba prezidentas Gitanas Nausėda pažymėjo, kad įstatymais reglamentuojant tos pačios lyties asmenų santykius svarbu išsaugoti Konstitucijos turinį ir dvasią.

„Jau ne kartą esu tai sakęs – man svarbu, kad išsaugota būtų ir Lietuvos Respublikos Konstitucijos 38 str. turinys ir dvasia. (...) Jo (straipsnio – ELTA) turinys neturi būti išplaunamas per užpakalines duris“, – pažymėjo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.