Į rudens sesiją siūloma įtraukti ir Lietuvos komunistų partijos veiklos vertinimo įstatymo projektą

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai  Audronius Ažubalis, Laurynas Kasčiūnas, Angelė Jakavonytė ir Valdas Rakutis  Seimo rudens sesijoje siūlo svarstyti Lietuvos komunistų partijos veiklos vertinimo įstatymo projektą.

 L. Kasčiūnas.<br> Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
 L. Kasčiūnas.<br> Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
 L. Kasčiūnas.<br>J. Kalinkso (ELTA) nuotr.
 L. Kasčiūnas.<br>J. Kalinkso (ELTA) nuotr.
 L. Kasčiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 L. Kasčiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 L. Kasčiūnas.<br> M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
 L. Kasčiūnas.<br> M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Jadvyga Bieliavska

Sep 11, 2023, 2:48 PM, atnaujinta Sep 11, 2023, 2:49 PM

„Nors 2017 m. birželio 27 d. buvo priimta Seimo rezoliucija, pagal kurią Lietuvos komunistų partijos veiklos įvertinimas privalo įvykti, iki šiol nėra įstatymu reglamentuota SSRS ir jos satelito Lietuvos komunistų partijos represinė, nusikalstama veikla, kurios metu netekta trečdalio Lietuvių tautos“, – sako parlamentarai, įregistravę pasiūlymą įtraukti šį klausimą į rudens sesijos darbų programą.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas sako, kad tai istorinio teisingumo klausimas.

„Įstatymo projektą su parlamentaru A. Ažubaliu jau esame parengę praeitą kadenciją. Lietuvos komunistų partijos paskelbimas nusikalstama organizacija yra istorinio teisingumo klausimas. Tai iš principo tam tikras moralinis imperatyvas, brėžiantis labai aiškią takoskyrą tarp kovojusios, laisvės siekiančios Lietuvos, tarp mūsų rezistentų, disidentų, kurie net ir represijų metais nebijodami, aukodami savo sveikatą, gyvybę kovojo dėl mūsų nepriklausomybės ir tų, kurie užėmė labai aukštas pareigas Komunistų partijoje, kuri iš esmės vadovavo visoms represijoms Lietuvoje. Jeigu  esame paskelbę nusikalstamomis organizacijomis KGB ir kitas saugumo struktūras, tai ta, kuri jiems vadovavo, tai yra Komunistų partija, irgi turi būti paskelbta nusikalstama organizacija“, – Eltai sakė Seimo NSGK pirmininkas L. Kasčiūnas.

Jis tikisi, kad Komunistų partiją vertinantis įstatymo projektas atsiras rudens sesijos darbų programoje.

„Sieksime, kad šis klausimas atsirastų Seimo darbų programoje. Bandysime, mes nepasiduodame... Mano požiūriu, tai aiškus istorinio teisingumo klausimas. Tikimės, kad tikrai turėsime apie tai diskusiją Seime“, – sakė L.Kasčiūnas, pažymėjęs, kad anksčiau dėl politinės valios stokos nepavyko pradėti svarstyti šio įstatymo projekto.

Sekmadienį pirmajame rudens sesijos plenariniame posėdyje Seimui buvo pristatyta jos darbų programa. Projektui po pateikimo pritarė 59 Seimo nariai, prieš balsavo 8, susilaikė 40 parlamentarų. Šio klausimo svarstymas Seimo posėdyje numatytas kitą savaitę – rugsėjo 14 d.

Rudens sesijos darbų programos projekte – 469 teisės aktų projektai (be lydimųjų teisės aktų), teikiami Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos, Vyriausybės, Seimo komitetų, frakcijų ir Seimo narių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.