G. Landsbergis: URM siūlo, kad pasienio punktų uždarymo klausimai būtų vertinami pagal sutartus indikatorius

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tvirtina, kad jo vadovaujama ministerija siūlo, jog klausimai dėl pasienio kontrolės punktų (PKP) su Baltarusija uždarymo būtų įvertini pagal sutartus indikatorius. Pasak jo, dėl to reikėtų sutarti ne vienai institucijai šalyje bei nusistačius indikatorius, pasidalinti jais su užsienio partneriais.

Gabrielius Landsbergis.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2023-09-12 11:19

„Užsienio reikalų ministerijos siūlymas buvo, kad klausimai dėl sienų punktų uždarymo, laikino ar nuolatinio, jų skaičiaus, apribojimų, darbo laiko pasienio punktuose turėtų būti įvertinti pagal sutartus indikatorius, kurie gali būti politiniai, kariniai, diplomatiniai“, – antradienį Seime žurnalistams teigė G. Landsbergis.

„Jeigu kitoje sienos pusėje matome veiksmus, kurie yra nukreipti prieš Lietuvą, sisteminiai veiksmai, mes atitinkamai galime taikyti priemones iš Lietuvos, kurios būtų iš anksto suderintos tarp institucijų. Ir, kad tai būtų sutarta žinant ne vienai institucijai“, – pažymėjo jis.

Politikas tikino, kad idealiu atveju, nusistačius indikatorius, būtų galima bandyti suderinti vieningą Baltijos šalių ir Lenkijos atsaką į situaciją kitoje sienos su Baltarusija pusėje.

„Lietuvai nusistačius konkrečius indikatorius, kada, kokius veiksmus darome, kokiai esant situacijai (...), mes turėtume labai aiškius veiksmus, kuriuos galėtume pasidalinti prieš susitinkant su mūsų partneriais ir galbūt idealiu atveju susiderinti, kad visame pasienio ruože, bent Baltijos valstybėse ir Lenkijoje, turėtume vieningą atsaką į situaciją kitoje sienos pusėje“, – sakė ministras.

Galiausiai jis pažymėjo, kad Lietuva gali pati priimti sprendimus dėl PKP uždarymo, o pagal Šengeno kodeksą, krizės atveju turi būti paliktas ne mažiau kaip vienas atviras punktas.

„Pagal Šengeno kodeksą, Lietuva krizės atveju privalo palikti ne mažiau kaip vieną punktą atvirą. Jeigu nuspręstume visiškai uždaryti sieną, tada čia Šengeno kodekso atvejuose numatytas dalykas, kurį reikia susiderinti“, – teigė G. Landsbergis.

Nuo rugpjūčio vidurio jau laikinai uždaryti Šumsko ir Tverečiaus pasienio kontrolės punktai su Baltarusija.

Lenkijos pasienyje su Baltarusija veikia vienas pasienio kontrolės punktas, Latvijos pasienyje – du, o Lietuvos pasienyje – keturi.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė yra tikinusi, kad svarstymai dėl Lavoriškių ir Raigardo pasienio kontrolės punktų dar nėra formalūs. Visgi, pasak jos, artimiausiu metu jos vadovaujama ministerija dėl poreikio uždaryti šiuos pasienio kontrolės punktus siūlys apsitarti tarpinstituciniame lygmenyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.