Seimas po pateikimo pritarė prezidento veto dėl VTEK įstatymo pataisų

Seimas antradienį po pateikimo pritarė prezidento veto dėl Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) įstatymo pataisų, kuriomis numatoma, kad savivaldybių merus ir tarybų narius dėl viešųjų ir privačių interesų supainiojimo tirtų ne VTEK, o savivaldybių Etikos komisijos.

Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 12, 2023, 12:55 PM, atnaujinta Sep 12, 2023, 12:56 PM

Už balsavo 122 Seimo nariai, prieš – 1 parlamentaras.

Veto pristatęs šalies vadovo vyriausiasis patarėjas Andrius Kabišaitis akcentuoja, kad priimto įstatymo nuostata, numatanti, kad savivaldybių merus ir tarybų narius dėl viešųjų ir privačių interesų supainiojimo tirtų savivaldybių Etikos komisijos, sumažintų skaidrumą savivaldybėse.

„Respublikos prezidento nuomone, aptarta priimto įstatymo nuostata sumažintų objektyvaus, nešališko, skaidraus ir viešo savivaldybių tarybų narių veiklos tyrimo ir vertinimo galimybę. Kitos priimto įstatymo nuostatos Respublikos prezidentui abejonių nesukėlė“, – problemą Seimui pristatė A. Kabišaitis.

„Susiaurinus VTEK įgaliojimus ir suteikus juos tik savivaldybių tarybų etikos komisijų kompetencijai, tokio tyrimo terminai įstatyme nebūtų nustatyti ir tai galėtų sudaryti prielaidas tuos tyrimus tęsti neribotą laiką, nepriimant jokio sprendimo, kurį būtų galima vėliau apskųsti VTEK“, – akcentavo jis.

ELTA primena, kad VTEK įstatymo pakeitimo projektą birželio viduryje priėmė Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas.

Tą pačią dieną Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narių grupė kreipėsi į prezidentą prašydami vetuoti priimtą įstatymą ir suteikti įgaliojimus savivaldybių tarybų ir merų galimus viešųjų ir privačių interesų konfliktus tirti VTEK.

Anot pataisas kritikuojančių konservatorių, vietos etikos komisijos yra labai politizuotos, todėl priėmus sprendimą skaidrumo atvejus tirti būtent joms, merams ir tarybų nariams būtų sukurtos patogios sąlygos piktnaudžiauti komisijos atliekamais tyrimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.