Viceministrė: Lietuva kartu su kaimyninėmis valstybėmis prašo EK išaiškinimo dėl iš Rusijos įsivežamų daiktų konfiskavimo

Užsienio reikalų viceministrė Jovita Neliupšienė sako, kad Europos Komisija (EK) pateikė išaiškinimą, kaip reikėtų taikyti reglamentą dėl Rusijoje registruotų automobilių draudimo įvažiuoti į Bendrijos teritoriją. Tačiau, pasak jos, išorės sieną su Rusija ir Baltarusija turinčios valstybės narės prašo papildomo vertinimo, kaip reikėtų vertinti draudimus įvežti sankcijų dokumente numatytus įvairius asmeninius daiktus.

  J. Neliupšienė.<br> Ž. Gedvilos/ELTA nuotr.
  J. Neliupšienė.<br> Ž. Gedvilos/ELTA nuotr.
  J. Neliupšienė.<br> Ž. Gedvilos/ELTA nuotr.
  J. Neliupšienė.<br> Ž. Gedvilos/ELTA nuotr.
  J. Neliupšienė.<br> Ž. Gedvilos/ELTA nuotr.
  J. Neliupšienė.<br> Ž. Gedvilos/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 12, 2023, 12:52 PM, atnaujinta Sep 12, 2023, 1:18 PM

„Mes esame kreipęsi kartu su regiono valstybėmis, apsitarę, kad mums reikia naujo Komisijos išaiškinimo. Kai praėjusią savaitę Komisija diskutavo apie automobilius, mes jau tada atkreipėme dėmesį, kad bus klausimų, kurie yra susiję ne tik su automobiliais, bet ir su visais kitais daiktais, kurie yra tame pačiame (...) straipsnyje“, – antradienį Užsienio reikalų ministerijoje (URM) žurnalistams sakė J. Neliupšienė.

 „Reikia susirinkti informaciją iš institucijų, kurios įgyvendina sprendimą – tiek muitinė, tiek pasienio tarnyba. Ir parengus tą paklausimą išsiųsti – su regiono valstybėmis jau kalbėjomės (apie tai – ELTA) ir praėjusią savaitę“, – patikino ji.

Pasak viceministrės, toks išaiškinimas svarbus ne tik todėl, kad Europos Sąjungos (ES) sankcijos būtų taikomos efektyviai. Ji pažymėjo, kad ribojimai turėtų būti taikomi vienodai „arba bent jau labai panašiai“.

Klausiama, kada tikisi sulaukti naujo EK išaiškinimo, J. Neliupšienė vylėsi, jog procedūros neužtruks.

„Kadangi esame ne viena, o kelios valstybės, kurioms tai yra itin aktualus klausimas, tikiuosi, kad labai neužtruks“, – sakė viceministrė.

Draudimas įvežti automobilius pradėtas taikyti pirmadienį

Pasak viceministrės, EK išaiškinimas dėl automobilių Lietuvoje pradėtas taikyti jau pirmadienį. Tai reiškia, kad į šalį su Rusijoje registruotais automobiliais atvykusiems piliečiams grės tos transporto priemonės konfiskavimas.

„Kas įvyko penktadienį – penktadienį Komisija pateikė aiškinimą, (...) kaip taikyti ne apskritai visą tos dalies reglamentą, o tik ką daryti su automobiliais. Nors pats sprendimas dėl automobilių neįleidimo buvo priimtas ir pildytas dar birželio mėnesį“, – kalbėjo J. Neliupšienė.

„Komisijos išaiškinime dėl automobilių yra pasakyta, kad tai turi būti automobiliai arba įsigyti Rusijoje, arba su Rusijos registracijos numeriais“, – akcentavo ji.

Viceministrė pažymėjo, kad pasienio kontrolės punktuose dirbantys pareigūnai įspės tokius piliečius, prieš įvažiuojant į šalies teritoriją.

„Manau, kad tai yra labai normalu – teisinėje valstybėje informuoti, kad Europos Sąjungos teritorijoje šios teisės ir šis reglamentas galioja tiesiogiai. Ir bet kas, kas Europos Sąjungoje sustabdys tokį automobilį, kuris atvyko nuo, tarkime, vakar dienos, mes turėsime konfiskuoti“, – teigė URM viceministrė.

J. Neliupšienė sakė negalinti nurodyti, ar jau buvo transporto priemonių konfiskavimo atvejų. Tačiau, informavo ji, ketinimų vykti į Lietuvą fiksuota.

„Buvo ketinimų vykti per Lietuvos sieną, bet, tuos žmones informavus, jie atsisakė šio ketinimo“, – aiškino viceministrė.

Vykstantiems tranzitu į Kaliningradą ribojimai negalios

Visgi, viceministrė akcentavo, kad vykstantiems tranzitu į Kaliningradą, pastarasis EK išaiškinimas nebus taikomas.

„Mes turime kitą Komisijos išaiškinimą, kuris liečia Kaliningrado tranzitą. Šiuo atveju apie tai nešnekama – Kaliningrado tranzitas kaip vyko (...), taip ir toliau vyks“, – nurodė viceministrė, primindama ankstesnį EK išaiškinimą.

Visgi, ji pažymėjo, kad norintys vykti tranzitu privalės pasienyje pateikti supaprastinto tranzito dokumentą arba turimą Šengeno vizą.

„Jeigu jis turi supaprastiną tranzito dokumentą – kaip ir viskas aišku. Jeigu jis turi Šengeno vizą, dedamas į kelionės dokumentą (...) spaudas, kuriame nurodyta, kada jis atvyko, per kurį postą ir net kelintą valandą kirto sieną. Ir jis turi 24 val. išvažiuoti atitinkamai per kitą postą“, – sakė J. Neliupšienė.

Tačiau, jeigu laikotarpis, skirtas pervažiuoti šalį, būtų viršytas, tuomet, pasak viceministrės, tokiems asmenims taip pat grėstų transporto priemonės konfiskavimas.

„Jeigu policijos pareigūnas, Lenkijos pareigūnas, Latvijos pareigūnas sustabdo pilietį su rusiškais automobilio numeriais ir mato, kad sienos kirtimas įvyko anksčiau (...), yra nustatytos tvarkos, kas atsitinka už tokius pažeidimus. Bet iš principo, tai reiškia, kad žmogus laikinai įvežė automobilį“, – situaciją iliustravo ji.

„Teoriškai, tokiais atvejais automobilis turėtų būti konfiskuojamas“, – apibendrino viceministrė.

Kaip ELTA skelbė anksčiau, penktadienį atnaujintuose EK išaiškinimuose nurodoma, kad į ES teritoriją net laikinai negalima įvežti automobilių ar kitų sankcijose numatytų asmeninių daiktų, pavyzdžiui, fotoaparatų, nešiojamųjų kompiuterių, telefonų, cigarečių, skutimosi priemonių, šampūno, muilo ir kitų prekių.

Tuo metu ministras Gabrielius Landsbergis antradienį nurodė, kad Lietuva konsultuojasi su EK, kaip reikėtų įgyvendinti naują tvarką. Pasak jo, papildomi išaiškinimai reikalingi, mat, Lietuva turi įvertinti ir Kaliningrado tranzito faktorių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.