V. Sinkevičius: šią kadenciją EK ne tik reagavo į krizes, bet ir tęsė pradėtus darbus

Per šią Europos Komisijos (EK) kabineto kadenciją, EK ne tik reagavo į pandemijos ir karo Ukrainoje sukeltas krizes, bet ir sugebėjo tęsti pradėtus darbus, sako Lietuvos deleguotas eurokomisaras Virginijus Sinkevičius.

Virginijus Sinkevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Virginijus Sinkevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 13, 2023, 2:30 PM, atnaujinta Sep 13, 2023, 2:31 PM

Trečiadienį EK pirmininkė Ursula von der Leyen perskaitė metinį pranešimą. V. Sinkevičiaus teigimu, jos vadovavimo Europos Sąjungos vykdomosios valdžios institucijai metu, Europa turėjo „veidą ir sielą“, „žmogų, kuris reagavo nepaisant visai skirtingos aplinkos“.

„Ta lyderystė leido ne tik reaguoti į europiečių problemas, pavyzdžiui, energetikos krizę, bet nestabdyti jokių reformų.

Tiek žaliasis kursas, tiek skaitmenizavimas, tiek vidaus rinkos stiprinimas, tiek prekybos susitarimai – visa tai vyko, judėjo į priekį. Manau, kad tai yra labai svarbus U. von der Leyen kadencijos pasiekimas“, – Eltai trečiadienį sakė V. Sinkevičius.

Pasak jo, 2019 m. pradėjusiai dirbti šios kadencijos EK prioritetu buvo žaliojo kurso ir Europos skaitmenizacijos projektai, tačiau greitai teko reaguoti į kilusią pandemiją. Eurokomisaras pasidžiaugė, kad ji buvo įveikta vieningai.

„Tikras europinis momentas buvo, kai vakcinos buvo nupirktos kartu ir visa Europa išėjo iš pandemijos tuo pat metu“, – sakė V. Sinkevičius.

Tuo tarpu prasidėjus karui Ukrainoje, U. von der Leyen esą parodė „neabejotiną lyderystę visuomet palaikant Ukrainą“.

Taip pat, akcentavo eurokomisaras, jos kadencijos metu pradėta įgyvendinti „Next Generation EU“ plano iniciatyva, kuri, pasak V. Sinkevičiaus, yra „beprecedentis atvejis“, kuomet Bendrija vieningai skolinosi lėšas bendriems projektams.

Vis tik, kaip ir pati U. von der Leyen savo kalboje, taip ir V. Sinkevičius neatskleidė, ar EK vadovė sieks antrosios kadencijos.

„Prezidentė pati, kai bus tam tinkamas momentas, kai ji bus tam pasiruošusi, manau, tą ir paskelbs“, – teigė V. Sinkevičius.

EK vadovė trečiadienį Europos Parlamente Strasbūre skaitė metinį pranešimą, kuriame akcentavo Ukrainos pažangą narystės bloke link, žadėjo toliau ją remti įvairiose srityse. Taip pat U. von der Leyen vienu svarbiausių iššūkių vadino kovą su klimato kaita, ragino užsibrėžti aiškus klimato tikslus ir juos įgyvendinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.