G. Skaistė: pasikeitusi geopolitinė aplinka lemia poreikį didinti ES strateginę autonomiją

Penktadienį ir šeštadienį finansų ministrė Gintarė Skaistė Ispanijoje dalyvaus neformaliuose Eurogrupės (EG) ir Europos Sąjungos (ES) ekonomikos ir finansų ministrų (ECOFIN) susitikimuose, kuriuose didžiausias dėmesys bus skiriamas euro zonos ekonominėms perspektyvoms, fiskalinės ir pinigų politikos sąveikai bei siekiui stiprinti ES strateginę autonomiją, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

Gintarė Skaistė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintarė Skaistė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintarė Skaistė.<br>A.Ufarto/ELTA nuotr.
Gintarė Skaistė.<br>A.Ufarto/ELTA nuotr.
Gintarė Skaistė.<br>T.Bauro nuotr.
Gintarė Skaistė.<br>T.Bauro nuotr.
Gintarė Skaistė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintarė Skaistė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 14, 2023, 3:59 PM, atnaujinta Sep 14, 2023, 4:00 PM

„Dabartinė geopolitinė situacija išryškina rizikas, kylančias dėl priklausomybės nuo nedemokratinių valstybių. ES mastu turime siekti strateginės autonomijos, mažinant ekonominį ir energetinį pažeidžiamumą bei sutelkti dėmesį į ekonominių, prekybos ryšių gilinimą su bendramintėmis demokratinėmis šalimis“, – sakė G. Skaistė.

„Žinoma, neturime pereiti prie protekcionizmo, tačiau privalome įvertinti, ką pasikeitęs globalus geopolitinis kontekstas reiškia ES ekonominei ir konkurencingumo strategijai“, – pridūrė ministrė.

ECOFIN metu finansų ministrai ir centrinių bankų valdytojai aptars fiskalinės ir monetarinės politikos tarpusavio sąveiką, siekiant suderinti svarbius politikos tikslus, tokius kaip infliacijos pažabojimas ir ekonomikos augimo bei aukšto užimtumo išlaikymas. Taip pat vyks diskusija dėl ES ekonominio saugumo ir strateginės autonomijos.

Be to, ministrai diskutuos apie globalios investicijų darbotvarkės ir pasaulinės finansų sistemos klausimus, ruošiantis spalį vyksiantiems Tarptautinio valiutos fondo ir Pasaulio banko metiniams susitikimams.

EG metu pagrindinis dėmesys bus skirtas euro zonos makroekonominėms tendencijoms. Europos Komisija (EK) pristatys savo rugsėjo 11 dieną paskelbtas ekonomines prognozes, o Europos centrinis bankas (ECB) informuos apie naujausius pinigų politikos sprendimus.

Vizito metu ministrė G. Skaistė taip pat susitiks su Graikijos ir Suomijos finansų ministrais, kurių metų aptars aktualiausius ES ekonomikos ir finansų darbotvarkės klausimus, nurodoma ministerijos išplatintame pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.