I. Šimonytės atsiprašyti už savo žodžius įpareigota A. Širinskienė į Seimą atvyko su šokoladuku

Seimo Etikos ir procedūrų komisijai trečiadienį pateikus rekomendaciją parlamentarams Agnei Širinskienei, Dainiui Kepeniui ir Remigijui Žemaitaičiui, pavadinusiems visuomenininką Olegą Šurajevą premjerės patarėju, atsiprašyti Ingridos Šimonytės bei jos patarėjų komandos, A.Širinskienė į Seimą atvyko su šokoladuku rankose.

A.Širinskienė į Seimą atvyko su šokoladuku, skirtu I.Šimonytei.<br>Lrytas.lt koliažas
A.Širinskienė į Seimą atvyko su šokoladuku, skirtu I.Šimonytei.<br>Lrytas.lt koliažas
Ingrida Šimonytė.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 14, 2023, 10:35 AM, atnaujinta Sep 14, 2023, 11:25 AM

Prasidėjus Seimo rytiniam posėdžiui, Mišrios Seimo narių grupės seniūnė paprašė žodžio. Rankose su savimi ji turėjo šokoladuką.

„Kadangi vakar buvo Etikos ir procedūrų komisijos įpareigojimas, norėčiau tuo klausimu pasisakyti ir iš tiesų premjerei susitaikymo vardan padovanoti šokoladuką, puikiai suprantant, kad šokoladas sukelia džiaugsmą, o žmogui, kuris šiuo metu rengia valstybės biudžetą ir kartu griūva visos reformos, to džiaugsmo ir energijos iš tiesų reikia“, – kalbėjo A.Širinskienė.

Nors atsiprašymas iš politikės lūpų nenuskambėjo, o pačios ministrės pirmininkės Seimo posėdžių salėje apskritai dar nebuvo, A.Širinskienė perdavė šokoladuką užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui.

„Kadangi vakar Etikos ir procedūrų komisijos sprendimu diskusija dėl O.Šurajevo kaip premjerės patarėjo persikėlė į kitus metus, tiesiog noriu priminti seną gražią patarlę, kad, kaip bebūtų su tais patarėjais, iš tiesų pyktis niekada nėra geras premjerės patarėjas. Kadangi jos nėra, aš tikiuosi, kad ponas Landsbergis šokoladuką perduos“, – paprašė ji.

Šokoladuką parlamentarė įteikė tiesiai G.Landsbergiui į rankas, šis jį paėmė ir padėjo ant I.Šimonytės stalo. Seimo salė šį žingsnį pasitiko juoku ir plojimais.

Beje, būtent šokoladukas greičiausiai yra simbolinis A.Širinskienės gestas. Kovo mėnesį, tądien, kai O.Šurajevas lankėsi Seime, šokoladuką jis atnešė pačiai A.Širinskienei.

„Agne, Agne, Agne, neignoruokite manęs. Agne, Agne, aš jums šokoladą atnešiau. Agne, paimkite šokoladą“, – iš Seimo plenarinių posėdžių salėje esančio balkono į parlamentarę kreipėsi jis.

Vilniaus policija tuomet nusprendė, kad O.Šurajevas šešiems Seimo nariams, tarp kurių – ir A.Širinskienė, padarė neturtinę žalą. Visuomenininkas turėjo sumokėti simbolinę baudą.

Tiesa, A.Širinskienės manevras realia taika nekvepia. Ketvirtadienį parlamentarė kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją, prašydama įvertinti, ar I.Šimonytės pasisakymai apie visuomenininką O.Šurajevą neklaidina visuomenės.

Politikės kreipimesi nurodoma, kad 2023 m. kovo 14 d., kai visuomenininkas lankėsi parlamento rūmuose, premjerė, „viešai kalbėdama su O.Šurajevu Seimo plenarinių posėdžių salės prieigose, paskleidė žinią, kad be pastarojo patarimų valstybėje niekas nevyksta“.

„I.Šimonytės viešai išsakytas teiginys, kad be O.Šurajevo patarimų esą niekas nevyksta, yra visuomenės priimamas kaip viešas aukščiausio valstybės vadovo patvirtinimas, jog O.Šurajevo statusas yra toks, jog jis nuolat duoda patarimus“, – rašte Seimo etikos sargams nurodo A.Širinskienė.

„Tuo tarpu vertinant teisės aktų registre pateiktą informaciją, yra akivaizdu, kad O.Šurajevas nėra pateikęs jokio patarimo, nėra pareiškęs pastabų ar pasiūlymų teisėkūros klausimais“, – aiškina parlamentarė ir pažymi, kad visuomenininkas neužima ir jokių pareigų valstybės tarnyboje.

Todėl, vertindama rašte išdėstytas aplinkybes, A.Širinskienė tvirtina, kad kalbėdama apie O.Šurajevą kaip apie savo patarėją I.Šimonytė galimai paskleidė tikrovės neatitinkančią informaciją.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija trečiadienį pateikė rekomendaciją A.Širinskienei, D.Kepeniui bei R.Žemaitaičiui atsiprašyti I.Šimonytės bei jos patarėjų komandos.

Komisija konstatavo, kad politikai savo pasisakymais ir įrašais socialiniuose tinkluose „paskleidė faktais nepagrįstus ir visuomenę klaidinančius teiginius apie O.Šurajevo einamas pareigas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.