Konservatorius pribloškė G. Skaistės vyro pareiškimai: reikalauja atsiprašyti visų mokytojų, L. Kasčiūnas – dar griežtesnis

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) nariai nemaloniai nustebo viešojoje erdvėje, o vėliau – ir žiniasklaidoje, išvydę savo bendrapartiečio, finansų ministrės Gintarės Skaistės vyro Audriaus Skaisčio įžeidimus streikuojantiems mokytojams. Jie tvirtina, kad A.Skaistys – mėgstantis pasikarščiuoti žmogus, bet šiuo atveju esą geriau būtų patylėjęs.

TS-LKD nariai nemaloniai nustebo viešojoje erdvėje, o vėliau – ir žiniasklaidoje, išvydę savo bendrapartiečio A.Skaisčio įžeidimus streikuojantiems mokytojams.<br>Lrytas.lt koliažas
TS-LKD nariai nemaloniai nustebo viešojoje erdvėje, o vėliau – ir žiniasklaidoje, išvydę savo bendrapartiečio A.Skaisčio įžeidimus streikuojantiems mokytojams.<br>Lrytas.lt koliažas
Gintarė Skaistė.<br>J.Kalinsko/ELTA nuotr.
Gintarė Skaistė.<br>J.Kalinsko/ELTA nuotr.
Gintarė Skaistė ir Audrius Skaistys.<br>T.Bauro nuotr.
Gintarė Skaistė ir Audrius Skaistys.<br>T.Bauro nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Edmundas Pupinis (kairėje).<br>V.Skaraičio nuotr.
Edmundas Pupinis (kairėje).<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Sep 15, 2023, 3:01 PM, atnaujinta Sep 15, 2023, 8:35 PM

„Jis turėtų pagalvoti apie tai, kaip sužalojo savo artimą žmogų, kuris dabar yra tuo pačiu ir ministrė. O dėl viso kito palieku jam pačiam su savimi pasikalbėti šį savaitgalį – tik geriau neatsikimšus butelio“, – tokį patarimą kalbėdamasis su portalu lrytas.lt perdavė konservatorius Laurynas Kasčiūnas.

Kas įvyko?

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys, Nacionalinės mokėjimo agentūros teisės departamento direktorius ir finansų ministrės G.Skaistės vyras A.Skaistys socialinėje sukėlė pasipiktinimo bangą, streikuoti susiruošiusius mokytojus feisbuke išvadinęs „Komuniagomis, o ne mokytojais“.

Taip jis trečiadienį feisbuke sureagavo į įrašą apie Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininką Andrių Navicką, vieną iš pagrindinių mokytojų streiko organizatorių.

Netrukus į tokius žodžius sureagavo kita konservatorė, Seimo nario L.Kasčiūno padėjėja ir lietuvių kalbos mokytoja Jolanta Bizaitė, neslepianti, kad tokie A.Skaisčio žodžiai ją įžeidė.

„Aš nestreikuosiu, bet streikuojantys mokytojai kovoja dėl mūsų visų. Šiuo metu turiu 120 penktokų, dar tik antra savaitė, bet esu ant išsekimo ribos, jūs turbūt neįsivaizduojat, ką reiškia dirbti su 120 penktokų. Asmeniškai jaučiuosi įžeista jūsų įrašo“, – į A.Skaisčio įrašą atsakė J.Bizaitė.

Tačiau A.Skaistys atkirto, kad „Mes daugelis ant išsekimo ribos“, o „Verkšlendami sukursite tik verksnių ir ištižėlių valstybę“, nurodė, kad „broileriai valdo!“, ir galiausiai paragino J.Bizaitę pasižiūrėti į jos algalapį.

Pats A.Skaistys penktadienį naujienų portalui lrytas.lt teigė, kad „komuniagomis“ vadino ne mokytojus, o streiko organizatorius, o į algalapį pasižiūrėti pedagogei siūlė todėl, kad ji turi du darbus – dirba ir Seime.

E.Pupinis: visada jo argumentai buvo griežtoki

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto bei TS-LKD Priežiūros komiteto narys Edmundas Pupinis tvirtino, kad kiekvienas turi teisę į savo nuomonę, tačiau neslėpė, jog tokiais pareiškimais viešojoje erdvėje pats svaidytis nedrįstų.

„Aš taip nesakyčiau, būčiau atsargesnis. Iš tikrųjų tokiu momentu komentuoti... Kiekvienas turbūt turi savo teisybę. Turbūt reikėtų daugiau dialogo, nei tokių aštrių pasisakymų – tiek iš vienos, tiek iš kitos pusės. Ko gero, ir patys žmonės supranta, kad pasikarščiavo. Atsiprašytų ir viskas tuo pasibaigtų“, – portalui lrytas.lt komentavo E.Pupinis.

Jo teigimu, šiuo metu karščiuotis tikrai nereikia. Paklaustas, ar A.Skaistys – pasikarščiuoti mėgstantis žmogus, konservatorius jį pavadino dar kitaip – žmogumi „iš karo“.

„Na, iš karo iš tikrųjų žmogus. Jis priklausė savanoriams, visada jo argumentai buvo griežtoki, bet turbūt čia ir nuo charakterio savybių priklauso. Jis dažnai matomas su kariška uniforma, man atrodo, priklauso šauliams. Jis toks visą laiką norintis kalbėti tiesiai šviesiai, o tai kai kada politikoje neprideda pliusų“, – pastebėjo parlamentaras.

Savo asmeninėje svetainėje A.Skaistys nurodo, kad jis dar 1990 metais įstojo į Lietuvos šaulių sąjungą.

„Save pristatydamas visada pabrėžiu, kad 1991 m. buvau vienas iš jauniausių Lietuvos Parlamento gynėjų, 1997 m. tapau jauniausiu Lietuvos šaulių sąjungos Centro valdybos nariu, o 1999 m. tapau jauniausiu vyresniuoju patarėju Lietuvos Respublikos Seime“, – nurodo A.Skaistys.

„Atgimimo laikotarpiu nepraleisdavau nei vieno svarbesnio Lietuvos laisvės lygos ir Lietuvos Sąjūdžio organizuoto renginio, visa Skaisčių šeima prieš 33 metus stovėjo Baltijos kelyje. Kažkur tolėliau – link Panevėžio stovėjo ir jaunutė mergaitė iš Kauno, kuri vėliau tapo mano sutuoktine, o dabar jau ir mūsų dviejų vaikų mama G.Skaistė“, – pažymi jis.

Tiesa, nors sutinka, kad A.Skaisčio komentarai buvo ne vietoje ir ne laiku, pasiteiravus, ar jo pasisakymus reikėtų svarstyti TS-LKD Priežiūros komitete, E.Pupinis suabejojo.

„Turbūt neskubinkime įvykių, nes visada darome klaidų, staigiai priiminėdami sprendimus. Yra Priežiūros komiteto vadovybė, ko gero, reikia sulaukti, galbūt ir bus kokie nors paaiškinimai. Nereikia skubėti, ir taip tų aistrų yra per daug“, – įsitikinęs jis.

L.Kasčiūnas: „Situacija, kai prarasta proga patylėti“

Į diskusiją feisbuke apie streikuojančius mokytojus A.Skaistys įsivėlė su kita konservatore, TS-LKD prezidiumo nare ir Seimo nario L.Kasčiūno padėjėja J.Bizaite, kurią A.Skaistys išvadino „broileriu“ ir ragino pasižiūrėti į savo algalapį. Pats L.Kasčiūnas neslėpė smerkiantis tokius partiečio žodžius.

„Man labai gaila, kad tokie žodžiai buvo pasakyti mokytojų atžvilgiu. Tai buvo negeri žodžiai. Galime turėti savo nuomonę apie streiką, bet mokytojų profesija yra kilni, mokytojai yra tie, kurie augina mūsų vaikus, mūsų visuomenę. Juos reikia gerbti“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė L.Kasčiūnas.

Politikas įsitikinęs, kad reikėtų atskirti kritiką profsąjungų atžvilgiu nuo žodžių, išsakomų mokytojams.

„Deja, kai kam tos pagarbos pritrūko, labai jau švelniai sakant“, – įsitikinęs jis.

A.Skaistys, kalbėdamas su naujienų portalu lrytas.lt, teigė, kad galbūt L.Kasčiūnas savo patarėjai J.Bizaitei duoda per daug darbų, jeigu ji po dviejų savaičių nuo mokslo metų pradžios jau yra ant išsekimo ribos. Reaguodamas į tai, L.Kasčiūnas teigė, kad tai yra „situacija, kai kažkas praleido progą patylėti“.

„Esminė problema yra ta, kad mokytojai dar kažkur reikia dirbti, jog jaustųsi oriai. Aš sudarau sąlygas, kad žmogus prie darbo su vaikais mokykloje galėtų turėti papildomą pajamų šaltinį, kuris leistų oriai gyventi. Mes randame darbo modelį, abiem visiškai priimtiną, ji puikiai derina savo mokytojos ir patarėjos darbus. Deja, tai irgi simptomas, jeigu mokytojai turi dirbti ir kitus darbus – tai nėra gerai“, – dėstė L.Kasčiūnas.

Seimo narys vis dėlto teigė neketinantis kreiptis į TS-LKD etikos sargus, kad šie įvertintų A.Skaisčio įžeidimus, išsakytus jo patarėjos, taip pat partietės, atžvilgiu.

„Palikime jam pačiam įsivertinti visus šitus jo pamąstymus. Manau, kad visa šita situacija jam bus pamoka. Šiek tiek apgailestauju, kad dabar tas šešėlis, tikrai nepagrįstas, krenta ant ministrės, kurią tikrai vertinu ir gerbiu. (...) Jis turėtų pagalvoti apie tai, kaip sužalojo savo artimą žmogų, kuris dabar yra tuo pačiu ir ministrė.

O dėl viso kito palieku jam pačiam su savimi pasikalbėti šį savaitgalį – tik geriau neatsikimšus butelio“, – patarė L.Kasčiūnas.

Reikalauja atsiprašyti

Penktadienį popiet partija išplatino ir oficialią savo poziciją. TS-LKD partijos pirmininko pirmoji pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė paragino A.Skaistį atsiprašyti visos mokytojų bendruomenės.

„A.Skaisčio žodžiai mokytojų atžvilgiu – įžeidūs ir niekaip neatspindintys TS-LKD vertybių ir pozicijos. Politikas, išsakęs tokius vertinimus – turi nedelsiant atsiprašyti visos mokytojų bendruomenės.

Apgailestauju ir asmeniškai atsiprašau dėl tokių A.Skaisčio pareiškimų. Mokytojai, kaip ir bet kurie kiti mūsų piliečiai, turi teisę išsakyti savo lūkesčius streiko ar kitais civilizuotais būdais“, – nurodė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.