Šiaulių valdžia stojo prieš Seimą: A. Visocko bendražygiai nori gauti pinigus ir už dykinėjimą

Keiskite Vietos savivaldos įstatymą, o mes teismų nebijome. Tokį akibrokštą pateikė Šiaulių miesto tarybos nariai, nutarę, jog pusę mėnesio algos jiems privalu sumokėti netgi ir praleidus visus posėdžius.

Artūras Visockas<br>V.Skaraičio nuotr.
Artūras Visockas<br>V.Skaraičio nuotr.
Dauguma Šiaulių miesto tarybos narių tyčia balsavo už įstatymui prieštaraujančią nuostatą.<br>G.Šiupario nuotr.
Dauguma Šiaulių miesto tarybos narių tyčia balsavo už įstatymui prieštaraujančią nuostatą.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 16, 2023, 9:34 AM

Vietos savivaldos įstatyme numatyta, kad tarybos nario atlygis mažinamas proporcingai praleistų posėdžių skaičiui, todėl kiekvienai savivaldybei reikėjo taisyti veiklos reglamentą.

Iki šių metų liepos savivaldybių tarybų nariams buvo apmokamos politinei veiklai patirtos išlaidos ir kompensuojama už sugaištą laiką. Per šalį nuvilnijęs vadinamasis čekiukų skandalas atskleidė didžiulį piktnaudžiavimo išmokomis mastą, todėl suskubta taisyti įstatymą.

Nuo šiol nustatyta, kad tarybos nariui mokamas penktadalis tos savivaldybės mero atlygio. Šiaulių miesto tarybos nariui dabar kas mėnesį išmokama per 700 eurų.

Bet šiauliečiams neįtiko įstatymo nuostata dėl atlygio mažinimo, todėl reglamente jie numatė, kad mažinti galima ne daugiau kaip pusę algos. Vyriausybės atstovas Šiaulių ir Telšių apskrityse Rimvydas Pilibaitis išsyk nusiuntė teikimą ir perspėjo, kad nepakeitus įstatymui prieštaraujančios tvarkos liks vienas kelias – bylinėtis.

Šiaulių konservatorius Martynas Šiurkus parengė Vietos savivaldos įstatymą atitinkantį tarybos veiklos reglamento pakeitimą, o nepartiniu prisistatantis Vytautas Juškus – alternatyvą, neleidžiančią mažinti tarybos nario algos daugiau kaip 50 procentų.

V.Juškaus teigimu, dabartinis įstatymas nupigina politikų darbą – esą nevertinami susitikimai su rinkėjais, dalyvavimas diskusijose ar kitokia veikla.

Šiam variantui entuziastingai pritarė ir dabartinis meras Artūras Visockas, pareiškęs, jog įstatymas išties klaidina – žmonės gali pamanyti, kad politikai „beprotiškai daug“ gauna už kelis posėdžius.

Šiauliečiai politikai dar pasinėrė į beprasmes diskusijas, kas apskritai yra dalyvavimas posėdyje, nes tai reglamente taip pat nenumatyta.

Vyriausybės atstovas R.Pilibaitis paragino šiauliečius laikytis galiojančio teisės akto, o galimas pataisas siūlyti per Seimo narius: „Dabar įstatymas numato, kad atlygis mažinamas proporcingai praleistiems posėdžiams. Iki nulio. Taškas. Jei nebus įtvirtinta ši nuostata, liks tik teisminis kelias.“

V.Juškus pripažino, kad Vyriausybės atstovas yra teisus, bet vis tiek paragino balsuoti už jo pasiūlytą tvarką: „Taip išprovokuosime Seimą taisyti įstatymą, kad savivaldai nediktuotų iš aukščiau. Jei reikės, eisime į teismą ir įrodinėsime.“

M.Šiurkus dar ragino kolegas paisyti įstatymo ir vengti nereikalingo bylinėjimosi ir išlaidų, bet dauguma nusprendė kitaip.

Anksčiau nuolat apie teisės viršenybės principą kalbėdavusio mero A.Visocko bendražygiai nubalsavo, kad pusę algos privalu sumokėti ir už dykinėjimą – net praleidus visus posėdžius. Už tai balsavo 23 tarybos nariai iš 31.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.