L. Kasčiūnas sureagavo į JT kritiką: Lietuvoje nebus taikomas modelis, kai bet kas gali atvykti nepaisydamas valstybės sienų

Jungtinių Tautų Pabėgėlių agentūros (UNHCR) atstovei Annikai Sandlund kritikuojant Lietuvos migracijos politiką, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas tvirtina, kad šalyje nebus taikomas pastarosios siūlomas modelis. Pasak politiko, jeigu Lietuva įsileistų visus užsieniečius, bandančius neteisėtai patekti į šalies teritoriją, tai būtų „dovana Lukašenkos ir Putino režimui“.

Seimas, Justas Džiugelis, Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas, Justas Džiugelis, Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas, konservatoriai, Ingrida Šimonytė, Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas, konservatoriai, Ingrida Šimonytė, Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Augustė Lyberytė

2023-09-18 12:49

„Migracija gali būti tik legali. Nei Lukašenkos režimui, nei kitiems žmonių kontrabandininkams neleisime spręsti kas gali atvykti į Lietuvą ar per Lietuvą į kitas Europos Sąjungos valstybes. Spręs Lietuva“, – pirmadienį savo „Facebook“ paskyroje rašė L. Kasčiūnas.

„Ponios iš Jungtinių Tautų siūlomas modelis – kai bet kas ir bet kaip gali atvykti nepaisydamas mūsų valstybes sienų – nebus taikomas Lietuvoje. Tai būtų dovana tiek Lukašenkos, tiek Putino režimui“, – pabrėžė jis.

Be to, akcentavo jis, siūlomas modelis, kai į šalį įleidžiami visi sieną bandantys kirsti migrantai, yra atgyvenęs ir nebeveikiantis.

„Būtent toks modelis ir sukelia nekontroliuojamą masinę migraciją, socialines problemas, skatina žmonių kontrabandininkus, kelia nepasitenkinimą Vakarų visuomenėse“, – nurodė L. Kasčiūnas.

ELTA primena, kad UNHCR atstovė Šiaurės ir Baltijos šalims Annika Sandlund kritikuoja Lietuvos migrantų politiką. Pasak jos, nepaisant to, kad Baltarusija naudoja užsieniečius kaip įrankius hibridinei atakai, migrantus reikėtų įsileisti į šalį ir tik tada nustatyti, kokį statusą jiems pritaikyti.

„Buvimas migrantu ar pabėgėliu nepriklauso nuo pilietybės, tiesa? Visiems atvykstantiems per sieną turėtų būti leidžiama patekti į teritoriją. UNHCR supranta ir yra nusivylusi tuo, kad žmonės yra naudojami kaip įrankiai, tai tikrai prieštarauja pabėgėlių konvencijai“, – interviu portalui lrt.lt teigia A. Sandlung.

„Mes prašytume Lietuvos, kad žmonėms būtų leista patekti į teritoriją. Lietuvos pareigūnai turi atlikti savo darbą, jie kompetentingi, ir nustatyti, ar atėję individai yra pabėgėliai, ar migrantai, o po to jau yra skirtingų galimybių. Pripažinkite, iš veido negalima to nustatyti“, – aiškino UNHCR atstovė Šiaurės ir Baltijos šalims.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.