Liga, koma, mirtis ar atostogos: ką reiškia pranešimai apie R. Kadyrovą?

Savaitgalį žiniasklaidos puslapius okupavo pranešimai apie Čečėnijos vadovo Ramzano Kadyrovo sveikatos būklę – pirmiausiai apie tai, kad R.Kadyrovą ištiko koma, netrukus – kad jis mirė, o galiausiai vaizdo įraše pasirodė ir pats R.Kadyrovas, raginantis skirti tiesą nuo melo.

Ramzanas Kadyrovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ramzanas Kadyrovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ramzanas Kadyrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ramzanas Kadyrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ramzanas Kadyrovas.<br>Stopkadras 
Ramzanas Kadyrovas.<br>Stopkadras 
Alvydas Medalinskas<br>T.Bauro nuotr.
Alvydas Medalinskas<br>T.Bauro nuotr.
Maksimas Milta.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Maksimas Milta.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Ramzanas Kadyrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ramzanas Kadyrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Marius Laurinavičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Marius Laurinavičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Marius Laurinavičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Marius Laurinavičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Sep 18, 2023, 8:51 PM, atnaujinta Sep 19, 2023, 9:02 AM

Naujienų portalo lrytas.lt kalbinti ekspertai įvertino, kiek tokiuose pranešimuose yra tiesos ir ko jais siekiama, o taip pat ir tai, ką Rusijai iš tiesų reikštų R.Kadyrovo pasitraukimas.

Vidinės kovos?

Šeštadienį įvairių žiniasklaidos kanalų „nužudytas“, sekmadienį R.Kadyrovas savo „Telegram“ kanale sukėlė vaizdo įrašus, kuriuose jis vaikštinėja per lietų ir mėgaujasi grynu oru. O pirmadienį pasirodė informacija, esą R.Kadyrovas nuo liepos 3 dienos atostogauja.

Pirmadienį Ukrainos leidinys „Obozrevatel“, remdamasis šaltiniais, pranešė, kad R.Kadyrovui atlikta inksto persodinimo operacija. Teigiama, kad jis yra Maskvos medicinos centre ir jam planuojama pakartotinė transplantacijos operacija. Leidinys pažymi, kad kartkartėmis Čečėnijos vadovas atgauna sąmonę, tuomet pas jį atvyksta jo bendražygiai, kad padalytų valdžią savo įpėdiniams.

Nors negalima patvirtinti, kada minėti R.Kadyrovo vaizdo įrašai iš tiesų buvo padaryti, politikos apžvalgininkas Marius Laurinavičius įsitikinęs, kad visi pranešimai apie įtakingo 46 metų Čečėnijos vado komą ar mirtį yra tiesiog dezinformacija.

„Rusijoje tokių dalykų ilgai nenuslėpsi. R.Kadyrovas greičiausiai turi sveikatos problemų – ne tik dėl to, kaip jis atrodo, bet yra pakankamai patikimų skirtingų šaltinių, iš kurių galima daryti išvadą, kad jis tų sveikatos problemų turi. Daugiau visa kita yra gandai, kurie paversti dezinformacija“, – sakė M.Laurinavičius.

Analitikas pastebėjo, kad gandai apie tragišką Čečėnijos vado sveikatos būklę paskleisti jau kokį trečią kartą per pusmetį, todėl galima daryti išvadą, kad tai – sisteminis, o ne atsitiktinis dalykas.

„Kažkam Rusijoje tos dezinformacijos labai reikia – tai kažkokia jų vidinės kovos dalis. O šį kartą įsijungė visi Ukrainos šaltiniai, įskaitant jų žvalgybą. Nesakau, kad jų šaltiniai nepatikimi, bet jie, reikia suprasti, karo sąlygomis turi savo tikslų, kodėl jiems irgi yra gerai skleisti dezinformaciją“, – pabrėžė M.Laurinavičius.

Naudinga Ukrainai?

Rytų Europos studijų centro (RESC) asocijuotas analitikas Maksimas Milta savo ruožtu teigė, kad pranešimus apie R.Kadyrovo sveikatą būtų galima interpretuoti dviem būdais.

Pirmiausiai – kaip dezinformacijos išraišką, kuri gali būti naudinga kitiems galios centrams pačioje Rusijoje arba Kaukazo regione.

„R.Kadyrovo asmenybė, nepaisant ištikimybės V.Putino režimui, vis vien yra stipriai poliarizuojanti, atsižvelgiant į visą likusį Rusijos ir Kremliaus elitą. Šiuo požiūriu R.Kadyrovo priešų arba tų asmenų, kuriems R.Kadyrovo asmenybė nėra palanki, sąrašas yra pakankamai ilgas“, – nurodė M.Milta.

Kita vertus, tokius pareiškimus galima vertinti ir kaip informacinio karo išraišką, pavyzdžiui, Ukrainos atstovams bandant informacinį karą perkelt į Rusijos informacinę erdvę, sukeliant abejonių, ar R.Kadyrovas dar gyvas, ar pajėgus toliau vadovauti Čečėnijai.

„R.Kadyrovas pastaruosius 15 metų labai nuosekliai save pristato karo kategorijomis. Jei analizuotume jo skleidžiamą naratyvą, ypač jo pozicionavimąsi V.Putino atžvilgiu, kad jis yra „V.Putino karys“, kad jo spec. padalinys „Achmat“ yra ištikimas V.Putinui, tai tokį pozicionavimąsi būtų galima panaudoti prieš patį R.Kadyrovą“, – neatmetė analitikas.

Gali būti negyvas?

Tuo metu politologas Alvydas Medalinskas pabrėžė, kad jokios tikros informacijos, ar R.Kadyrovas yra gyvas, ar miręs, kokia jo tikroji sveikatos būklė – nėra, todėl, anot jo, gali būti ir tokia situacija, kad R.Kadyrovas yra miręs, tačiau dar neaišku, kas iš jo perims valdžią.

„Autoritariniuose kraštuose yra tokia tradicija – juo labiau tokiuose kraštuose kaip Kaukazas, Vidurio Azija, islamo kraštai, kai neskelbiama apie lyderio mirtį, jeigu yra nenumatytas įpėdinis.

Tokia situacija buvo ir mirus Azerbaidžano prezidentui, kol nebuvo parengtos sąlygos, kad įpėdinis – jo sūnus, perimtų valdžią“, – priminė A.Medalinskas.

Kas lauktų po R.Kadyrovo?

Tuo metu tai, kas po R.Kadyrovo mirties dėtųsi Čečėnijoje ir Rusijoje, o ir pačioje Ukrainoje, pasak A.Medalinsko, priklausys nuo to, kas iš jo perimtų valdžia.

„Ten yra teipų, gentinių giminių klanų mozaika. Tie, kas remia R.Kadyrovą, be abejo, norėtų, kad jam mirus valdžia atitektų tam pačiam klanui. Tačiau visada yra konkuruojančių klanų, kurie nori tą valdžią paimti“, – pabrėžė politologas.

A.Medalinsko teigimu, R.Kadyrovas – svarbus Maskvos įrankis santykiuose su islamo kraštais, o taip pat ir vykdant Rusijos politiką Ukrainoje. Tad jeigu valdžios perėmimas nebus sutvarkytas, Čečėnijoje galėtų kilti chaosas.

„Nepaisant kai kurių susikirtimų su Rusijos struktūromis – vadinamieji „kadyrovcai“ laikas nuo laiko susikirsdavo su Rusijos karinėmis struktūromis, susišaudydavo, net būdavo aukų, bet Maskva viską atleisdavo, nes R.Kadyrovas būdavo labai svarbus elementas Kaukaze.

Jeigu R.Kadyrovas prarastų valdžią, tai Maskva gali ne tik prarasti vieną iš įrankių kalbant su islamo kraštais, bet ir įtaką Čečėnijai, nes į valdžią ateitų nebūtinai Kremliui ištikimas asmuo“, – svarstė A.Medalinskas.

Niekas nepasikeistų?

Savo ruožtu M.Milta įsitikinęs, kad net jeigu R.Kadyrovas staiga dingtų, niekas Čečėnijoje drastiškai nepasikeistų.

„Nuo pat jo tėvo, Achmado Kadyrovo, žūties prieš praktiškai 20 metų, R.Kadyrovas Čečėnijoje labai nuosekliai kūrė tą galios vertikalę. Jei pažiūrėtume į nominalias pareigybes, galios pozicijas Čečėnijoje, tai arba jose yra R.Kadyrovo šeimos klano atstovai, arba tai jam labiausiai ištikimi, jam palankiausi žmonės“, – pastebėjo jis.

Anot M.Miltos, kadangi nėra aiškiai apibrėžto galios perdavimo mechanizmo, kol R.Kadyrovo įpėdinis būtų suderintas su Kremliumi, galėtų užtrukti šiek tiek laiko, užtrukti galėtų ir adaptacijos procesas – bet neilgam.

„Tačiau galiausiai, neabejoju, kad Čečėnija, atsižvelgiant į dabartinę galios dispoziciją Kremliuje, negalės grįžti prie tuometinės Ičkerijos nepriklausomybės troškimo išpildymo“, – pabrėžė jis.

Neigia sąmokslo teorijas

Tuo metu Lietuvos viešojoje erdvėje pasirodžiusias nuomones, esą V.Putinas galėjo nužudyti R.Kadyrovą, M.Laurinavičius vadina sąmokslo teorijomis – analitikas taip pat mano, kad Čečėnijos vado mirtis režimui būtų žalinga.

„Neva V.Putinas nusikratė J.Prigožinu, tai dabar nusikratinėja ir R.Kadyrovu. Galiu pakankamai tvirtai pasakyti, kad tai yra visiškai niekuo nepagrįsta sąmokslo teorija“, – patikino jis.

Pirmiausiai, anot M.Laurinavičiaus, R.Kadyrovas, skirtingai, nei J.Prigožinas, nebuvo nelojalus. Be to, šiuo metu režimui R.Kadyrovo mirtis yra visiškai nenaudinga, atvirkščiai – net kelianti grėsmę.

„Tai yra destabilizacijos Kaukaze grėsmė, o karo Ukrainoje sąlygomis tos destabilizacijos reikia mažiausiai. Viskas, ir ne vien Čečėnijoje, laikosi būtent ant R.Kadyrovo asmenybės – jeigu galima jį pavadinti asmenybe.

Kai toje mafijinėje sistemoje nebelieka mafijos vado, prasideda kova dėl valdžios, ir neaišku, kur ta kova dėl valdžios gali nuvesti. Kremliui reikia stabilumo, jam reikia R.Kadyrovo samdinių, kurie kovoja Ukrainoje. Jo mirtis jiems absoliučiai nenaudingas dalykas“, – kalbėjo M.Laurinavičius.

Gandai – ne pirmą kartą

Penktadienio vakarą Ukrainos naujienų portalas, remdamasis šaltiniais čečėnų diasporoje, pranešė, esą R.Kadyrovą ištiko koma, netrukus Ukrainos žvalgybos atstovas patvirtino, kad Čečėnijos vado būklė yra kritinė.

​Rugsėjo 17 d. rytą Rusijos „Telegram“ kanaluose paplito žinutės, kad R.Kadyrovas mirė. Tačiau netrukus jo „Telegram“ kanale pasirodė vaizdo įrašai, kuriuose pastarasis vaikštinėja per lietų ir mėgaujasi grynu oru.

„Visiems, kurie internete negali atskirti tiesos nuo melo, primygtinai patariu pasivaikščioti gryname ore ir susidėlioti mintis. Lietus nuostabiai atgaivina“, – išplatintame vaizdo įraše kalbėjo R.Kadyrovas.

Gandai apie sunkią R.Kadyrovo ligą sklandė jau kelis mėnesius. Svarstyta, kad R.Kadyrovas serga sunkia inkstų liga ir jis į Čečėniją atsivežė gydytoją iš Jungtinių Arabų Emyratų, nes nepasitiki Maskvos gydytojais.

Buvo atkreiptas dėmesys į staigius R.Kadyrovo išvaizdos pokyčius, ypač į stiprų veido patinimą ir medicinos prietaisą ant piršto, todėl buvo manoma, kad jo inkstai nebefunkcionavo.

Vienas iš jo sūnų netiesiogiai patvirtino tėvo ligą, paskelbdamas emocingą vaizdo įrašą apie tai, kaip sunku prarasti tėvą.

Pats R.Kadyrovas ne kartą bandė paneigti gandus apie savo ligą, tuo pačiu pareiškęs, kad „vis tiek nenori ilgai gyventi“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.