Skandale skęstančiai konservatorei ranką ištiesė Seimo narys: pradėjo naują karjerą

Po STT kratos Vidaus reikalų ministerijos (VRM) kabinete ir namuose darbovietę paskubomis palikusi Jolanta Margaitienė nesibeldė į Užimtumo tarnybos duris. 49 metų radviliškietė surado prieglobstį Seime – tapo parlamentaro Antano Čepononio patarėja.

J.Margaitienę priglaudė į savo patarėjų komandą pakvietęs Seimo narys A.Čepononis.
J.Margaitienę priglaudė į savo patarėjų komandą pakvietęs Seimo narys A.Čepononis.
J.Margaitienę priglaudė į savo patarėjų komandą pakvietęs Seimo narys A.Čepononis.<br>V.Skaraičio nuotr.
J.Margaitienę priglaudė į savo patarėjų komandą pakvietęs Seimo narys A.Čepononis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 18, 2023, 10:02 AM, atnaujinta Sep 18, 2023, 2:59 PM

Konservatorės karjeros posūkis nustebino ne vieną, nes šį vidurvasarį J.Margaitienė atsidūrė skandalo epicentre – ji minima STT atliekamame ikiteisminiame tyrime dėl piktnaudžiavimo, turto pasisavinimo ir dokumentų klastojimo.

Su J.Margaitiene kartu savivaldybėje anksčiau ne vienus metus dirbęs Seimo narys A.Čepononis tikino nieko konkretaus nežinantis apie vykstantį ikiteisminį tyrimą: „Įdarbindamas neturėjau ir dabar neturiu jokios oficialios informacijos.“

Karjerą parlamente J.Margaitienė pradėjo rugsėjo 1-ąją.

Prieš kratą atvežė raktus

Politiko žodžiai apie nežinią skamba keistai, nes po kratų ir namuose J.Margaitienė ne tik skubiai paliko pareigas Vidaus reikalų ministerijoje, bet ir sustabdė narystę konservatorių gretose.

Be to, Seimo konservatorių frakcijos atstovė spaudai Raminta Keršytė žurnalistams patvirtino, kad narystė buvo sustabdyta ne dėl asmeninių priežasčių, o dėl pareigūnų atliekamo ikiteisminio tyrimo.

Beje, A.Čepononis taip pat netiesiogiai dalyvavo tos dienos įvykiuose, nes jis STT agentų vizito priblokštai bendražygei iki darbovietės vežė jos sūnų. Mat J.Margaitienės sūnus tądien viešėjo parlamentaro dukters namuose, todėl jam reikėjo atvežti buto raktus, kad būtų įleisti kratai besiruošiantys pareigūnai.

Priminus šias aplinkybes A.Čepononis pareiškė, kad bendražygės kaltė neįrodyta: „Jolanta man sakė, kad ji net nekviesta į apklausą, nepareikšti ir įtarimai. Politinio pasitikėjimo darbuotoja priėmiau, nes seniai ją pažįstu ir pasitikiu.“

Akiratyje – keli valdininkai

Kaip rašė „Lietuvos rytas“, J.Margaitienę klampina prabangūs mobiliojo ryšio telefonai „iPhone“, nešiojamasis kompiuteris DELL ir planšetė „iPad“.

Šiuos įrenginius nupirko, o vėliau kaip bevertį turtą nurašė Radviliškio rajono savivaldybės darbuotojai. J.Margaitienė tada dirbo administracijos direktore ir pretendavo būti išrinkta į rajono meres.

Neoficialiais duomenimis, per kratas radviliškietės darbo kabinete ir bute pareigūnai surado bent dalį nurašyto turto. Jis buvo veikiantis, nors savivaldybės archyve esantys dokumentai byloja, kad įrenginiai buvo sugadinti nepataisomai, todėl atiduoti sunaikinti.

Dėl šių aplinkybių tyrėjų akiratyje atsidūrė bent šeši valdininkai ir įrenginius sunaikinti turėjusios įmonės atstovas.

Naikintina atlieka popieriuje virtusio turto dokumentuose turėtų būti ir pačios J.Margaitienės parašas. Daugiau kaip dešimtmetį administracijos direktore dirbusi ji buvo atsakinga ir už savivaldybės turto inventorizaciją.

Skendo net neskęstantys

Radviliškio savivaldybėje karjerą nuo sekretorės iki administracijos direktorės padariusi J.Margaitienė po nesėkmingų savivaldos rinkimų išvyko į sostinę ir tapo vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės patarėja.

Savivaldybėje ėmė sklisti kalbos, kad konservatorė galėjo išsinešti „išeitinę“ – savo pačios naudotus įrenginius. Mat vienas telefonas dokumentuose buvo pažymėtas kaip nuskandintas, kitas nepataisomai sudaužytas.

Panašios pastabos buvo ir ties kompiuteriu bei planšete.

Atkreiptas dėmesys, kad prabangiausio modelio 1300–1400 „iPhone“ modeliai pasižymi išskirtine savybe – negenda net panardinti į vandenį. Be to, nusistebėta, ar tokia inteligentiška moteris galėjo taip nusiaubti jai patikėtą turtą.

Taip pat pro akis neprasprūdo, kad į Radviliškio rajono tarybą išrinkta konservatorė ir toliau naudojasi labai panašiu telefonu.

Prakalbo apie susidorojimą

Nustatyti, ar pernai gruodį netinkamais pripažintais, o šį pavasarį nurašytais telefonais, kompiuterine technika naudojamasi, nėra sudėtinga. Tad gautą informaciją patikrinę STT pareigūnai vasaros pradžioje pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Krata Vidaus reikalų ministerijos darbuotojos kabinete buvo atlikta išsyk po J.Margaitienės atostogų. Konservatorė sakė, kad darbovietę palieka dėl asmeninių priežasčių.

„Lietuvos ryto“ žurnalistui tada J.Margaitienė parašė negalinti atsakyti, ar per kratas buvo rastas savivaldybėje nurašytas turtas – esą neturi teisės atskleisti ikiteisminio tyrimo duomenis. „Tai akivaizdus, tendencingas politinis susidorojimas“, – pareiškė konservatorė.

STT agentų radinius tiria ekspertai – teismui būtini neginčijami įrodymai, kad per kratas rasti būtent tie nurašyti ir sunaikinti įrenginiai.

Buvęs meras grąžino ne tą telefoną

Panašių atvejų kaip Šiauliuose nutinka ir kitur.

Šakių rajono savivaldybės administracija apkaltino buvusį merą konservatorių E.Pilypaitį negrąžinus telefono aparato, kuriuo jis naudojosi eidamas mero pareigas.

Kaip portalui delfi.lt patvirtino pradėtą ikiteisminį tyrimą prižiūrintis prokuroras, pirminės apžiūros metu nustatyta, kad E.Pilypaitis grąžino kitą telefoną, nei gavo iš savivaldybės.

Pareigūnai jau priėmė sprendimą politiką apklausti kaip specialųjį liudytoją. Tyrimą dėl turto pasisavinimo atlieka Kazlų Rūdos policijos komisariatas.

Pats E.Pilypaitis tikino nieko apie šią situaciją nežinantis. Jo teigimu, nauja rajono valdžia prie jo kimba dėl politinių priežasčių.

Bet Šakių rajono savivaldybės administracijos direktorius V.Ižganaitis patvirtino, kad dėl negrąžinto telefono aparato išties kreipėsi į policiją, kuri pradėjo ikiteisminį tyrimą. Pasigesto telefono kaina siekia apie 800 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.