G. Nausėda: Baltijos šalių ir Lenkijos vienybė – kelias link regiono saugumo ir stabilumo

Antradienį Niujorke Lietuvos vadovas susitiko su Latvijos, Estijos ir Lenkijos prezidentais. Tai jau tradiciniu tapęs koordinacinis Baltijos šalių ir Lenkijos vadovų susitikimas Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos (JTGA) metu, kuriame aptarti saugumo, paramos Ukrainai, grūdų eksporto klausimai, praneša Prezidentūra.

Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 19, 2023, 10:01 PM

Šalies vadovas susitikime teigė, kad regioninis bendradarbiavimas ir veiksmų koordinavimas yra būtini siekiant užtikrinti NATO viršūnių susitikimo metu priimtų sprendimų įgyvendinimą ir regiono saugumo stiprinimą. Prezidentas taip pat pabrėžė, kad svarbu ir toliau vieningai remti Ukrainą bei raginti sąjungininkus teikti nenutrūkstamą ir greitą karinę pagalbą.

„Baltijos šalių ir Lenkijos vienybė saugumo ir paramos Ukrainai klausimais itin vertinga. Drauge atstovaudami savo interesams daug greičiau pasieksime norimą rezultatą – maksimaliai saugų NATO rytinį flangą ir Ukrainos pergalę“, – sakė prezidentas.

Baltijos šalių ir Lenkijos vadovai taip pat aptarė grūdų iš Ukrainos eksporto klausimą. Lietuvos prezidentas pabrėžė, kad Rusijai pasitraukus iš Juodosios jūros grūdų susitarimo būtina ieškoti alternatyvių kelių grūdams gabenti.

Pasak prezidento, grūdų eksportas per Baltijos jūros uostus padėtų spręsti problemą maksimaliai išnaudojant Klaipėdos, Rygos, Talino ir kitų uostų pajėgumus. Tačiau, pasak Lietuvos vadovo, kad tai įvyktų, yra būtinos bendros šalių pastangos šalinant administracines kliūtis.

Prezidentas susitikime ragino šalių vadovus išnaudoti Trijų jūrų iniciatyvą gerinant regiono infrastruktūrą ir junglumą. Lietuvos vadovas pabrėžė, kad Rusijos pradėtas karas prieš Ukrainą išryškino bendrų infrastruktūros projektų svarbą regione, norint užtikrinti saugumą ir karinį mobilumą.

Prezidento teigimu, kitų metų balandį Lietuvoje vyksiantis Trijų jūrų iniciatyvos viršūnių susitikimas bus savalaikė proga siekti progreso vystant Šiaurės ir Pietų koridoriaus jungtis, stiprinant karinį mobilumą, vykdant Ukrainos atstatymo projektus bei plėtojant ES ir Ukrainos solidarumo linijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.