Seimas svarstys sisteminius baudžiamosios atsakomybės taikymo pokyčius

Seimas svarstys Baudžiamąjį kodekso pataisas, kuriomis siūlomi sisteminiai baudžiamosios atsakomybės taikymo pokyčiai, rašoma pranešime.

Seimas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Teisingumo ministerija<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teisingumo ministerija<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teisingumo ministerija<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Teisingumo ministerija<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Teisingumo ministerija<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teisingumo ministerija<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-09-19 16:32

Skelbiama, kad numatoma kompleksiškai įvertinti Baudžiamojo kodekso Bendrosios dalies proporcingumo ir pagrįstumo principų taikymą įgyvendinant baudžiamąją atsakomybę tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims.

Atsižvelgiant į identifikuotus Baudžiamojo kodekso trūkumus, teikiamu projektu siūloma peržiūrėti atitinkamas bausmes ir bausmių skyrimo taisykles.

Naujuoju teisiniu reglamentavimu numatoma: atsisakyti bausmės vidurkio taisyklės ir orientuotis į minimalios sankcijoje numatytos bausmės skyrimą, teismo nuožiūra skirti intensyvią priežiūrą, atidedant bausmės vykdymą, įtvirtinti naują bausmės vykdymo atidėjimo taisyklę, numatančią, kad priklausomiems asmenims bausmės vykdymas būtų atidėtas tik sutikus gydytis priklausomybės ligas, paskirti bausmės vykdymo atidėjimą, kai bausmės skyrimas aiškiai prieštarauja teisingumo principui (išskyrus labai sunkių nusikaltimų atvejus).

Taip pat numatyti pareigą pagrįsti sprendimą, pripažįstant asmenį recidyvistu, išplėsti galimybes atleisti asmenis nuo baudžiamosios atsakomybės, numatyti, kad pagal laidavimą negalėtų būti nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas pavojingas recidyvistas, įtvirtinti galimybę teismui įpareigoti asmenį dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos programose bei sudaryti teisinę galimybę kartu su bausme skirti visas baudžiamojo poveikio priemones.

Teikiamu projektu siūloma peržiūrėti juridinių asmenų baudžiamąją atsakomybę reglamentuojančias normas, siekiant užtikrinti efektyvesnį baudžiamosios atsakomybės realizavimą jų atžvilgiu, nurodoma pranešime.

Pasak projektą pristačiusios teisingumo ministrės Ewelinos Dobrowolskos, siūloma griežtinti juridinių asmenų baudžiamąją atsakomybę: „Skiriamos bausmės, baudos dydis yra siejamas su atitinkamais metais gautomis pajamomis. Šiandien maksimali riba, kokio dydžio bauda gali būti skiriama, dažnai yra neproporcinga, ypač, jeigu juridinis asmuo yra labai pelningas. Todėl siūloma, kad tais atvejais, kai pajamos per metus viršija 15 mln. eurų, būtų skiriama nuo 3 iki 15 proc. metinių pajamų bauda, tai yra įvesti procentinę išraišką.“

Pažymėtina, kad siūloma juridiniams asmenims skiriamos bausmės baudos dydį susieti su atitinkamais metais gautomis pajamomis (jei pajamos per metus viršytų 15 mln. Eur, būtų skiriama nuo 3 iki 15 proc. metinių pajamų bauda), įtvirtinti naujas baudžiamojo poveikio priemones tik juridiniams asmenims (visuomenei naudingi darbai, draudimas juridiniam asmeniui dalyvauti viešuosiuose pirkimuose, gauti paramą, subsidiją ar dotaciją ir draudimas reorganizuoti).

Taip pat nuosprendžius dėl juridinio asmens padaryto sunkaus ir labai sunkaus nusikaltimo privalomai skelbti per visuomenės informavimo priemones ir išplėsti galimybę uždrausti juridiniam asmeniui dalyvauti tam tikruose sandoriuose, panaikinti veiklos, kurią vykdant buvo padaryta nusikalstama veikla, licencijas ir leidimus.

Teisingumo ministrės nuomone, būtina gerai apsvarstyti teikiamą naują ir ilgą poveikio priemonių juridiniams asmenims sąrašą.

„Labai svarbu diskutuoti, kokiu būdu jos taikomos, kokiu būdu jos realizuojamos, kokiu būdu užkardyta, kai juridinis asmuo yra perleidžiamas kitam, kad šie ribojimai veiktų. Ypač svarbu, kokiu būdu bus užtikrinta, kad poveikio priemonės, pavyzdžiui, draudimas dalyvauti viešuosiuose pirkimuose, viešųjų darbų taikymas, būtų tikslingos ir proporcingos. Norėtųsi suteikti gaires teismui ir kuo daugiau jį įgalinti, kad kuo mažiau bausmių būtų standartizuota ir kad teismas galėtų jas individualizuoti“, – sakė ji.

Teikiamais pakeitimais numatoma ir didesnė nepilnamečių atsakomybė.

Siūloma numatyti, kad asmenys nuo 14 m. papildomai galėtų atsakyti už privertimą lytiškai santykiauti, neteisėtą disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti arba neteisėtą disponavimą labai dideliu narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekiu, narkotinių ar psichotropinių medžiagų platinimą nepilnamečiams, išplėsti baudžiamojo poveikio priemonių sąrašą nepilnamečiams asmenims, atsisakyti intensyvios priežiūros taikymo galimybės nepilnamečių asmenų atžvilgiu.

Baudžiamojo kodekso pataisų projektui po pateikimo pritarė 116, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė 5 Seimo nariai.

Pagrindiniu svarstyti šį klausimą paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Projektą Seimo posėdyje numatoma svarstyti gruodžio 21 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.