Seimo komitetų pirmininkai pritartų pasitraukimui iš susitarimo dėl kasetinių šaudmenų: ragina dėl klausimo diskutuoti neviešai

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos (NSGK) bei Užsienio reikalų (URK) komitetų pirmininkai remia Krašto apsaugos ministerijos (KAM) siūlymus svarstyti pasitraukimą iš kasetinę amunicija draudžiančios konvencijos. Pasak parlamentarų, Lietuva savo kariniame arsenale privalo turėti visas priemones, galinčias padėti atremti agresorių. Visgi, vertindamas KAM laišką, adresuotą Valstybės gynimo tarybos (VGT) nariams, konservatorius Laurynas Kasčiūnas leidžia suprasti, kad pastaroji diskusija turėjo likti už uždarų durų.

 Žygimantas Povilionis<br> M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
 Žygimantas Povilionis<br> M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
 Laurynas Kasčiūnas<br> Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
 Laurynas Kasčiūnas<br> Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Augustė Lyberytė

Sep 19, 2023, 12:26 PM, atnaujinta Sep 19, 2023, 12:41 PM

Ž. Pavilionis: renkantis tarp piliečių gyvybių ir tarptautinio skandalo, aš rinkčiausi tarptautinį skandalą

URK pirmininkas Žygimantas Pavilionis Eltai teigė, kad jo vadovaujamas komitetas kol kas nesvarstė KAM keliamų klausimų ir laukia sprendimų iš VGT. Tačiau jis nurodė, kad iniciatyvą remia.

„Manau, kad būtų verta ir naudinga tai svarstyti. Matant, kas vyksta tose okupuotose teritorijose, kas vyksta Bučoje, Irpinėje, kur iš esmės nelieka nė vieno civilio vyro, vaikai išvežami, o moterys (...) išprievartaujamos – mes negalime sau leisti tokių dalykų ir turime pasitelkti visas priemones, kurios yra reikalingos mūsų tėvynės gynimui, žinant, kad neturime jų visų pakankamai“, – antradienį Seime Eltai teigė URK pirmininkas, pažymėdamas, kad Lietuva vis dar derasi dėl Vokietijos brigados stiprinimo, oro gynybos pajėgumų, biudžeto krašto apsaugai didinimo.

Ž. Pavilionio manymu, svarstyti dėl kasetinės amunicijos reikia ir vertinant Rusijos karo Ukrainoje eigą.

„Matant, kad tarptautinėje politikoje (...) visaip gali pakrypti ta istorija – gali padidėti spaudimas ir dėl blogos taikos, kuri gali kainuoti mums didesnę agresiją regione. Tam turime ruoštis“, – paaiškino jis.

Klausiamas, ar Lietuvai pasitraukus iš Oslo konvencijos nekiltų rizikos dėl šalies tarptautinės reputacijos, Ž. Pavilionis pabrėžė, kad šiuo atveju Lietuva turi laikytis savo nacionalinio saugumo interesų.

„Žinote, visur yra tam tikri prioritetai. Jeigu tu renkiesi tarp savo piliečių gyvybių, Lietuvos egzistencijos ir tarptautinio skandalo – aš pasirinksiu tarptautinį skandalą“, – diskusijas įvertino jis.

L. Kasčiūnas: pirmiausiai reikia viduje delikačiai apsispręsti ir tik tada komunikuoti

Ž. Pavilionui antrino ir NSGK pirmininkas L. Kasčiūnas. Jo manymu, „planuojant savo gynybą, visos priemonės, kurios gali būti efektyvios, turi būti integruotos į gynybines pajėgas“.

„Aš tikrai pritarčiau tokiam sprendimui dėl vienos paprastos priežasties: jeigu priešas gali tai daryti, o mes patys sau susirišome rankas – tai nėra normalu. Ypač turint omenyje, kad priešas be jokio skrupulo naudoja šias priemones“, – antradienį Eltai teigė L. Kasčiūnas, pažymėdamas, kad iš regiono valstybių tik Lietuva yra pasirašiusi tarptautinę konvenciją dėl kasetinės amunicijos.

„Visi argumentai už tai, kad žengti tokį žingsnį“, – patikino jis, atmesdamas galimas rizikas dėl šalies reputacinės žalos.

Visgi, politikas leido suprasti, kad pastaroji diskusija – reikėtų ar nereikėtų pasitraukti iš tarptautinės konvencijos – turėtų vykti už uždarų durų.

„Noriu pasakyti, kad aš pats esu kreipęsis dar 2017 m., būdamas opozicijoje, į Krašto apsaugos ministeriją, siūlant apsvarstyti. Tai čia nėra nauja idėja, ji tęstinė. Bet vis tiek turiu pasakyti, kad kreipiausi su riboto naudojimo raštu tam, kad ,jeigu apsisprendžiame ir atliekame visus reikalingus veiksmus, tada skelbiame, kad jau pasiryžome, nusprendėme“, – aiškino jis.

„Pirma reikia viduje delikačiai apsispręsti, nuspręsti ir tada jau vykdyti, komunikuoti“, – tikino jis pabrėždamas, kad „pirmiau reikia atlikti vidinius sprendimus, ir tik tuomet eiti į viešumą“ su konkrečiai žinia.

KAM kreipėsi į VGT narius ir parlamentarus: būtina iš naujo įvertinti konvencijos nuostatas nacionalinio saugumo sumetimais

ELTA primena, kad KAM siūlo VGT svarstyt pasitraukimą iš Oslo konvencijos pirmadienį pranešė naujienų portalas delfi.lt.

KAM vertinimu, Lietuvai „būtina iš naujo įvertinti šios konvencijos nuostatas nacionalinio saugumo sumetimais“, nes nuo tada, kai Lietuva prisijungė prie Oslo konvencijos, draudžiančios naudoti, gabenti, gaminti ar sandėliuoti kasetinius šaudmenis, saugumo situacija iš esmės pablogėjo.

KAM siūlymą argumentuoja ne tik pasikeitusia geopolitine situacija, bet ir tuo, kad Lietuvos kaimynės bei dauguma su Rusija ir Baltarusija besiribojančių sąjungininkų nėra Oslo konvencijos narės. Be to, ministerija teigia, kad ginkluoto konflikto metu Rusija ir Baltarusija naudotų kasetinius šaudmenis ir tai suteiktų joms karinį pranašumą. Todėl, tęsia KAM, prisiimti apribojimai varžo Lietuvos gynybinius pajėgumus ir kovinę galią.

Jeigu VGT pritartų tokiam siūlymui, KAM ragina kreiptis į Seimą dėl konvencijos denonsavimo. Taip pat pasiūlyta apie sprendimą informuoti Lietuvos sąjungininkes.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas dar rugpjūtį viešai išreiškė lūkestį, kad Lietuva pasitrauks iš konvencijos, draudžiančios kasetinių šaudmenų naudojimą.

Visgi, nuomonės VGT narių gretose vieningos nuomonės išsiskiria. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen nemato poreikio dėl kasetinių šaudmenų svarstyti VGT formate. Tuo metu premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad klausimas reikalauja tinkamo situacijos įvertinimo. Pasak jos, reikia pasverti visus argumentus už ir prieš – įvertinti ne tik naudą šalies kariniams pajėgumams, bet ir riziką reputacijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.