A. Paulauskas: pirmą darbo VST dieną deklaravau, kad matau tarnybą kaip sudėtinę policijos dalį

Laikinasis Viešojo saugumo tarnybos (VST) vadas Arūnas Paulauskas sako, kad nuo pat savo darbo pradžios šiame poste manė, kad tarnyba turi tapti integralia Policijos departamento dalimi.

 Arūnas Paulauskas<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 Arūnas Paulauskas<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė

Sep 21, 2023, 11:55 AM

Taip jis teigė paklaustas apie dalies opozicijos atstovų kritiką Vidaus reikalų ministerijos (VRM) parengtai VST reformai. Ministerijai siūlant pastarąją pertvarką, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis A. Paulauską pavadino „VST likvidatoriumi“.

„Man labai keistas požiūris, kai apie Viešojo saugumo tarnybos galimą integraciją į policiją kalbama kaip apie kažkokį naujadarą, kuris atsirado čia ir dabar. Apie tai buvo kalbama daugelį metų. Taip, galbūt buvo kalbama daugiau užkulisiuose, galbūt nebuvo keliama daugiau į viršų, bet kiek save prisimenu (...) – visą laiką buvo akcentuota, kad dvi tarnybos vykdo labai panašias funkcijas, jos daugeliu atvejų dubliuojasi. Ir, žiūrint valstybiškai, būtų protinga tas abi tarnybas apjungti“, – ketvirtadienį atvykęs į VST pareigūnų protesto akciją prie Seimo žurnalistams sakė A. Paulauskas.

Pareigūnas pripažino, kad kai sulaukė pasiūlymo laikinai vadovauti VST, jis deklaravo savo požiūrį į tarnybą ir atvirai pasakė, kad VST mato kaip Lietuvos policijos struktūrą.

„Kuomet man buvo pasiūlyta tapti Viešojo saugumo tarnybos vadu, aš pirmą dieną deklaravau, kad iš esmės aš matau tą tarnybą kaip sudėtinę Lietuvos policijos dalį“, – nurodė jis.

A. Paulauskas VST laikinuoju vadu paskirtas praėjusių metų gruodį.

Ketvirtadienio rytą apie pusšimtis VST pareigūnų susirinko Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo protesto akcijai „Nežaiskime su likimais“. Protestas rengiamas tą pačią dieną, kai VRM ketina Seimui pateikti įstatymų projektus dėl VST reformos.

VRM nurodo, kad priėmus reformą VST tęs veiklą kaip atskiras juridinis asmuo, specializuota policijos įstaiga – Lietuvos policijos viešojo saugumo tarnyba, kurios savininko teises ir pareigas įgyvendins policijos generalinis komisaras. Ministerijos vertinimu, pertvarkius VST, valstybės ginkluota gynyba nenukentėtų – priešingai, tikimasi, kad VST pertvarkos metu bus skirtas papildomas dėmesys pareigūnų pasirengimui veikti karo metu.

VRM teikiamais įstatymo projektais siūloma ne tik integruoti VST į policiją, bet ir reorganizuoti policijos veiklą – palikti tik 5 apygardų vyriausiuosius komisariatus (Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių ir Vilniaus). Viliamasi, kad sumažėjus juridinių asmenų skaičiui bus pašalintos perteklinės valdymo grandys, efektyviau organizuojama veikla ir užtikrinama veiklos kontrolė, skelbia VRM.

Dėl planuojamos VST reformos išlieka skeptiški tiek valdančiųjų, tiek opozicijos Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariai. Trečiadienį bendrame posėdyje su Teisės ir teisėtvarkos komitetu (TTK) dalyvavusi vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, pasak jų, neįtikino, kodėl VST turėtų būti integruota į policijos struktūras. Opozicija neabejoja, kad VRM iniciatyva tėra politinis sprendimas sunaikinti VST instituciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.