Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ traukiasi iš parlamentinių partijų susitarimo dėl gynybos

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ Valdyba priėmė sprendimą pasitraukti iš parlamentinių partijų susitarimo dėl gynybos, valdantiesiems pažeidus vykdomo susitarimo 26 punktą.

Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2023, 2:29 PM, atnaujinta Sep 21, 2023, 2:32 PM

Demokratai smerkia vidaus reikalų ministrės ir visos Vyriausybės sisteminį Lietuvos saugumo silpninimą.

„Savo darbais esame įrodę atsakingą požiūrį į Lietuvos saugumą ir esame pasirengę toliau prisidėti prie Lietuvos atsparumo bei gynybinių pajėgumų stiprinimo. Nesutinkame būti dviveidiškos valdančiųjų saugumo politikos dalimi ir traukiamės iš gynybos susitarimo“, – teigia Saulius Skvernelis, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas.

Demokratai pažymi, kad „šiandieniniai valdančiųjų veiksmai Seime kanibalizuojant Viešojo saugumo tarnybą, viešai žeminant jos darbuotojų gebėjimus bei buldozeriu stumiant planus panaikinti Vyriausiuosius policijos komisariatus Alytuje, Marijampolėje, Utenoje, Tauragėje ir Telšiuose aiškiai parodo jų požiūrį į šalies saugumą“.

„Deja, šiandien valdantieji demonstruoja absoliučią nekompetenciją, tiesiogiai atsiliepsiančią kasdieniam Lietuvos žmonių saugumui“, – pažymima pranešime.

Ketvirtadienio rytą apie pusšimtį Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnų susirinko Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo protesto akcijai „Nežaiskime su likimais“. Pasak Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos, VST pareigūnai siekia išreikšti prieštaravimą bandymui panaikinti tarnybą, prijungiant ją prie Policijos departamento.

Tačiau ketvirtadienį Seimas po pateikimo pritarė Vidaus reikalų ministerijos teikiamoms Policijos įstatymo pakeitimų paketui, kuriais siūloma Viešojo saugumo tarnybą (VST) integruoti į Policijos departamentą.

Pateikimo stadijoje įstatymų paketą parėmė 54 parlamentarai, 47 balsavo prieš, 6 Seimo nariai susilaikė.

ELTA primena, kad prieš metus, liepos 15 d., parlamentinės partijos (išskyrus LVŽS) pasirašė nacionalinį susitarimą dėl saugumo politikos. Dokumente numatytos trys esminės veiklos kryptys: Lietuvos kariuomenės bei tarptautinių saugumo ir gynybos garantijų stiprinimas, valstybės pasirengimas ginkluotai gynybai ir atsakas į hibridines atakas. Numatoma, kad susitarimas turėtų galioti iki 2030 m.

LVŽS susitarimą pasirašė tik šių metų gegužę. „Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis teigė, kad taip siekta parodyti vieningą Lietuvos politinių jėgų poziciją prieš artėjantį Vilniaus NATO viršūnių susitikimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.