Seimas svarstys pasiūlymą teisiškai sureguliuoti prekybos tinklų baudas tiekėjams

Seimas ėmėsi svarstyti pataisas, kuriomis siūloma tiksliau reglamentuoti baudų, kurias tiekėjams skiria prekybos tinklai, taikymą.

Prekybos centras.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prekybos centras.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prekybos centras.<br>V.Skaraičio nuotr.
Prekybos centras.<br>V.Skaraičio nuotr.
Prekybos centras.<br>V.Skaraičio nuotr.
Prekybos centras.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 21, 2023, 4:03 PM, atnaujinta Sep 21, 2023, 4:04 PM

Mažmeninės prekybos įmonių nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymo projekte numatyta, kad mažmeninės prekybos įmonėms bus draudžiama iš tiekėjų reikalauti pristatyti užsakytą prekių kiekį, jei dėl tokio kiekio ir jo pristatymo termino tarp tiekėjo ir prekeivio nebuvo susitarta raštu, elektroniniu paštu ar kitomis elektroninėmis priemonėmis.

Liberalo Viktoro Pranckiečio parengtas pataisas po pateikimo palaikė 81 parlamentaras, po vieną – prieštaravo ir susilaikė.

Seimo spaudos biuro pranešime cituojamame projekto aiškinamajame rašte V. Pranckietis teigia, kad iniciatyvą „paskatino maisto pramonininkų identifikuota problema – didžiųjų prekybos tinklų tiekėjams taikomos baudos už pažeidimus, kurių padarymui įtakos turi ne nuo tiekėjo valios priklausantys veiksniai“. Jo teigimu, išvadą dėl šių baudų dar 2021 m. birželį yra paskelbusi ir Konkurencijos taryba.

V. Pranckiečio vadovaujamame Kaimo reikalų komitete (KRK) šiuo klausimu ne kartą vykdyta parlamentinė kontrolė, pats komitetas yra siūlęs tokias pataisas parengti Ekonomikos ir inovacijų ministerijai.

ELTA yra rašiusi, kad maisto pramonės atstovai prašė politikų baudų skyrimą sureguliuoti įstatymu.

Jų teigimu, prekybininkų ir tiekėjų santykiai ne visuomet būna sąžiningi, esą kartais reikalaujama sąlygų, kurių tiekėjams neįmanoma įvykdyti bei už tai skiriamos baudos. Savo ruožtu Prekybininkų asociacijos prezidentė Rūta Vainienė yra sakiusi, kad prekybos tinklai baudų nebetaiko nuo 2019 m., o priimtas įstatymas reguliuotų „tai, ko nėra, bet teoriškai gali būti“.

Pataisas plenarinėje Seimo posėdžio salėje numatoma svarstyti lapkričio 14 d. Iki tol jis bus tobulinamas parlamento komitetuose, kurių pagrindiniu paskirtas KRK.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.