Seimo narė L. Pociūnienė atsiprašė žydų bendruomenės už opozicijos sprendimą nepalaikyti apkaltos R. Žemaitaičiui

Ketvirtadienį minint Vilniaus geto likvidavimo 80-ąsias metines, Seimo narė Liudvika Pociūnienė atsiprašė žydų bendruomenės už opozicijos sprendimą nepalaikyti apkaltos antisemitiniais pareiškimais pasižymėjusiam parlamentarui Remigijui Žemaitaičiui.

 Vilniaus geto likvidavimo 80-ųjų metinių minėjimas Seime<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 Vilniaus geto likvidavimo 80-ųjų metinių minėjimas Seime<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 Vilniaus geto likvidavimo 80-ųjų metinių minėjimas Seime<br>  D. Labučio (ELTA) nuotr.
 Vilniaus geto likvidavimo 80-ųjų metinių minėjimas Seime<br>  D. Labučio (ELTA) nuotr.
 Vilniaus geto likvidavimo 80-ųjų metinių minėjimas Seime<br>  D. Labučio (ELTA) nuotr.
 Vilniaus geto likvidavimo 80-ųjų metinių minėjimas Seime<br>  D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Irtautė Gutauskaitė

Sep 21, 2023, 11:35 AM

„Nemaniau, kad turėsiu šiandien pradėti nuo atsiprašymo, bet šviesus močiutės atminimas įpareigoja mane atsiprašyti už tai, ką užvakar šioje salėje išdarinėjo mūsų kolegos iš opozicijos, svarstant apkaltos pradėjimo procesą vienam iš Seimo narių“, – ketvirtadienį, Seime minint 80-ąsias Vilniaus geto likvidavimo metines, savo kalbą pradėjo Pasaulio tautų teisuolės ir buvusios Seimo narės Stefanijos Paliulytės-Ladygienės anūkė.

„Taigi, atsiprašau ir tikiu, kad vis dėlto čia nugalės suvokimas, jog neatsakingas žodis kartais tampa didelio blogio sėkla“, – kalbėjo L. Pociūnienė.

Nors Seimas antradienį pritarė valdančiųjų iniciatyvai dėl apkaltos antisemitiniais pasisakymais pasižymėjusiam parlamentarui Remigijui Žemaitaičiui, didžioji opozicijos dalis balsavime nedalyvavo. Taip pat opozicinės partijos nusprendė nedeleguoti savo atstovų į specialiąją komisiją.

Valdančiųjų iniciatyvai palaikymą išreiškė tik opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos nariai Algirdas Sysas, Julius Sabatauskas ir Dovilė Šakalienė bei Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai Rima Baškienė, Tomas Tomilinas ir Linas Kukuraitis.

Apkaltos komisijos pirmininku paskirtas konservatorių frakcijos narys Artūras Valinskas. Komisijai pavesta darbą atlikti iki spalio 10 dienos.

Valdančiųjų iniciatyva susilaukė ir opozicijos kritikos. Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė teigė, kad valdančiųjų inicijuojama apkalta „yra siūta baltais siūlais“, nes neturi teisinio pagrindo.

ELTA primena, kad rugpjūčio pabaigoje susirinkusi koalicinė taryba sutarė inicijuoti apkaltą antisemitiniais pareiškimais pasižymėjusiam Seimo nariui R. Žemaitaičiui.

Visgi Seimo opozicija abejoja, ar valdančiųjų inicijuojama apkalta parlamentarui R. Žemaitaičiui turi realų teisinį pagrindą.

R. Žemaitaitis savo antisemitiniais pareiškimais papiktino tarptautinę bendruomenę. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius lietuvių holokaustą.

Ažiotažą savo pasisakymais „Facebook“ socialiniame tinkle R. Žemaitaitis sukėlė ir anksčiau. Politikas pasidalijo įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą ir pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“.

Po R. Žemaitaičio pasisakymų kilo tarptautinio pasipiktinimo banga: į pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos, JAV ir Nyderlandų ambasados bei Amerikos žydų komitetas (AJC), pasmerkę Seimo nario teiginius ir reikalaudami viešo atsiprašymo.

Sureagavo ir R. Žemaitaičio bendražygiai – po ažiotažą sukėlusios istorijos partija „Laisvė ir teisingumas“ sustabdė R. Žemaitaičio narystę.

Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.