Iš R. Žemaitaičio – dovana konservatoriams? Prognozuoja sunkų pasirinkimą opozicijai

Valdantiesiems inicijavus apkaltos procedūrą Seimo nariui Remigijui Žemaitaičiui, parlamento opozicijos laukia sudėtingas pasirinkimas, pastebėjo komunikacijos ekspertas Mindaugas Lapinskas. Tačiau kas iš šios apkaltos laimės daugiausiai?

Remigijus Žemaitaitis.<br>A. Ufarto/ELTA nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>A. Ufarto/ELTA nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mindaugas Lapinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mindaugas Lapinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 22, 2023, 6:32 PM

Dovana konservatoriams?

Ketvirtadienį Seime minint Vilniaus geto likvidavimo 80-ąsias metines, tuo pačiu metu dėl antisemitinių R.Žemaitaičio pasisakymų sudaryta specialioji komisija susirinko į pirmąjį posėdį.

„Pasirodo, be Putino dar vieni gyvuliai atsirado pasaulyje – Izraelis“, „Imkit, vaikai, pagaliuką ir užmuškit tą žyduką...“ – tokiomis ir panašiomis frazėmis savo feisbuko paskyroje prieš pora mėnesių pasižymėjo R.Žemaitaitis.

Antradienį valdantieji sėkmingai pradėjo apkaltos procedūrą, o opozicija procese nutarė nedalyvauti, argumentuodami, kad pirmiausia R.Žemaitaičio elgesį turėtų įvertinti prokurorai.

Komunikacijos ekspertas M.Lapinskas teigė, kad šis apkaltos procesas bus tarsi lakmuso popierėlis opozicijos politikams, tuo metu konservatoriams – tikra dovana.

„Konservatoriams tai yra visai nebloga tema – šitą dalyką galima eksploatuoti ir apie tai kalbėti. Tai yra tema, kurią labai paprasta suprasti, paprasta pasirinkti šalį.

Be to, natūralu, kad eteris – ne guminis, ir tegul šita tema užpildo jį visą“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ konservatorių logiką įvardijo M.Lapinskas.

Tuo metu Seimo opozicija, jo manymu, verčiau kalbėtų apie kitus dalykus, mat šis klausimas stato juos į nepatogią padėtį.

„Opozicija kur kas mieliau „drožtų“ konservatorius, nei aptarinėtų R.Žemaitaičio pasisakymus, bet jie bus priversti rinktis – atrodo, kad kultūringos visuomenės dalies spaudimas socialdemokratus privertė rinktis puses“, – pastebėjo jis.

Pasirinkimas, kaip balsuoti dėl R.Žemaitaičio pasisakymų, anot jo, galėtų būti lakmuso popierėlis opozicijos veikėjams, stebint jų reakciją.

„Jie vadovaujasi F.Ruzvelto principu: „Taip, jis yra šunsnukis, bet jis yra mūsų šunsnukis“, todėl jiems atrodo, kad saviškį reikia ginti.

Tačiau lygiai taip pat įdomu yra tai, kad ta visuomenės dalis, kuri piktinasi šiais kairiųjų veiksmais, kad jiems antisemitiniai pasisakymai atrodo „viskas ok“, ko gero, kitais metais ateis į rinkimus, kritikuos dabartinius valdančiuosius ir vis tiek prabalsuos už V.Blinkevičiūtę, nepaisant to, kad ji tiesiog nusišalino nuo šio klausimo“, – spėjo jis.

Atsuktų laiką atgal?

Komunikacijos ekspertas spėjo, kad iš šios apkaltos išlošti gali ir pats R.Žemaitaitis.

Nors R.Žemaitaitis, anot jo, yra labiau šių laikų televizijos fenomenas, bet ne kokį nors politinį svorį turintis veikėjas,

„R.Žemaitaitis galvoja, kad jis kalba ne su žmonėmis, o su žuvytėmis akvariume, kurių atmintis yra lygiai septynios sekundės – ryte jis gali kalbėti apie tai, kad mokesčius reikia mažinti, o vakare – kad jus reikia didinti. Ryte gali nueiti į kokią sinagogą, o vakare kalbėti apie pasaulinį žydų sąmokslą.

O kadangi didelė jo gerbėjų dalis yra kaip tik auksinių žuvelių atminties žmonės, todėl jiems visa tai atrodo puiku. Bet anksčiau ar vėliau šita pasaka, kaip ir su auksine žuvele, baigiasi, ir meluojant arba žaidžiant prie daugybės stalų, prieini liepto galą“, – kalbėjo M.Lapinskas.

Ir nors tokio tipo politikams skandalų, įvairių istorijų pasakojimo terpė yra reikalinga ir būtina, komunikacijos ekspertas neatmeta, kad R.Žemaitaitis būtent šio žingsnio jau gali gailėtis.

„Manau, kad jeigu duotum pasirinkimą jam atsukti laiką atgal, jis taip ir padarytų, bet dabar jis nori užkalbėti šitą skandalą kitais skandalais“, – svarstė jis.

O daliai rinkėjų, anot jo, tokie „šnekoriai“ visiškai tinka.

„R.Žemaitaitis kaip politinis veikėjas yra svarbus sau. Neatrodo, kad R.Žemaitaitis buvo subūręs kokią komandą ar organizaciją, ar rimtą politinę jėgą, kuri kažką reikštų. Net kai jis norėjo pabūti partijos pirmininku, jis nenorėjo juo būti vienas – dar pasikvietė į komandą A.Zuoką ir A.Paulauską – buvo trys partijos pirmininkai. 

Iš kitos pusės, visada yra rinkėjų, kurie turi tokį poreikį, kad būtų koks nors šnekorius, kaimo pasakorius – ir kodėl už jį nebalsuoti?

Politinė R.Žemaitaičio reikšmė yra žema, bet kaip lakmuso popierėlis pažiūrėti visų kitų veiksmams tai yra visai tinkamas dalykas“, – kalbėjo M.Lapinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.