Žurnalistams trečią kartą išdalinti Romo Sakadolskio žurnalistikos apdovanojimai

Rugsėjo 22 dieną Vilniuje įvyko kasmetinis tarptautinis akademinis Romo Sakadolskio žurnalistikos forumas, kurį organizuoja Vilniaus ir Vytauto Didžiojo universitetai. Trečius metus iš eilės šis forumas suburia Lietuvos ir užsienio žurnalistikos profesionalus bei universitetinę bendruomenę aptarti žurnalistikos iššūkius.

Romas Sakadolskis.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Romas Sakadolskis.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 22, 2023, 7:40 PM

Siekiant atkreipti dėmesį į žurnalistikos žanrus, žurnalisto darbo bei akiračio kokybę, renginyje trečią kartą įteikti ir apdovanojimai už išskirtinę fakto, nuomonės, pramogos ir tiriamąja žurnalistiką, o pirmą kartą – už kultūros žurnalistiką. Bendru komisijos sprendimu skirtas ir specialus paminėjimas.

Šiais metais R. Sakadolskio žurnalistikos apdovanojimai atiteko šešiems žurnalistams ir jų grupėms. „Gediminas Kajėnas buvo apdovanotas už Lietuvos fotografams skirtą ciklą, kuris pristatė skirtingus menininkus bei jų kūrybą, o kartu ir leido pažvelgti, kaip fotografijose įamžinta mūsų istorija. Jam atiteko apdovanojimas už kultūros žurnalistiką.

Už reportažus iš Ukrainos, nušviečiančius tiek situaciją fronte, tiek eilinių žmonių gyvenimą karo zonoje, apdovanotas Augustinas Šulija.

Jam skirtas įvertinimas už fakto žurnalistiką. Tiriamosios žurnalistikos kategorijoje už tyrimą, kuris atskleidė, kad Lietuvoje veikia kriminalinės grupuotės, kurios kasmet nelegaliai surenka ir nelegaliai palaidoja tūkstančius tonų atliekų jas išpildamos, užkasdamos ar sudegindamos gamtoje, bei to tyrimo inspiruotus pokyčius apdovanojama 15min.lt portalo Tyrimų skyriaus komanda. Nuomonės žurnalistikoje įvertintas buvęs žurnalo „Verslo klasė“ vyriausiasis redaktorius Ramūnas Terleckas – už nuomonę iki galo. Pramogų žurnalistikos kategorijoje apdovanojamas žurnalistas, be kurio tiesiog neįsivaizduojama populiariosios muzikos scena ir jos nušvietimas Lietuvoje – Ramūnas Zilnys. Komisijai išreiškus vieningą poziciją dėl būtinybės įvertinti LRT radijo dokumentikos komandą dėl jos pasirenkamų temų ir unikalaus formato, jai skiriamas specialus paminėjimas“, – komisijos sprendimą komentuoja jos primininkas Donatas Puslys.

Laureatus rinko žiniasklaidos profesionalų ir akademinės bendruomenės sudaryta komisija: Ieva Dyraitė, Benas Gerdžiūnas, Gražina Liukaitytė, Indrė Makaraitytė, Rita Miliūtė, Audrius Ožalas, Donatas Puslys, Laisvė Radzevičienė, Karolis Vyšniauskas.

Antrą kartą forumo metu įteiktos ir jaunųjų žurnalistų premijos, kurias inicijavo VU Jaunųjų žurnalistų draugija. Raiškos kategorijoje premija buvo skirta Melitai Vilkevičiūtei už tekstą „Susitaikymas po konflikto ar susitaikymas su konfliktu?“. Garso raiškos kategorijoje apdovanojimas atiteko Teresei Bernatonytei su radijo dokumentika „Ortodoksų bažnyčia nėra tik Rusijos bažnyčia“. Premija už vaizdo raišką buvo skirta Monikai Pociūtei, kuri konkursui pateikė televizijos reportažą „Pesticidai ir tarša nuodija bites – ūkininkai įspėja apie mirštančias vabzdžių šeimas“. Skatinamasis diplomas įteiktas Godai Vileikytei už tekstą „JAV prašomas išduoti A. Khawaja gyvena Lietuvoje ir nemoka milijoninių skolų“.

Jaunuosius žurnalistus vertino Džina Donauskaitė, Audrius Ožalas, Marius Jokūbaitis, Lina Kairytė ir Ieva Radzevičiūtė.

Šis forumas yra galimybė aptarti žurnalistikos būklę Lietuvoje. Pasak vienos iš iniciatyvinės grupės narių Emilijos Sakadolskienės, žurnalistai jau trečią kartą susikūrė galimybę kritiškai pasižiūrėti į save, savo darbą ir savo profesiją. „Romas vis primindavo, kad žurnalisto siekis neturėtų būti „tikrovės“ atspindys, o nuolatinė tiesos paieška, nepaisant žinojimo, kad jos taip ir nepasieksi. O šių metų ryškesnis dėmesys kultūros žurnalistikai mane taip pat džiugina“, – dalijasi E. Sakadolskienė.

Šiais metais forume pranešimus skaitė ir savo įžvalgomis sesijose „Profesionalo išpažintis“ bei „Žurnalistika ir tikras gyvenimas“ dalinosi Vytautas Bruveris, Marijonas Mikutavičius, Kotryna Lingienė, Edita Mildažytė, Vytaras Radzevičius, Rytas Staselis, Aleksandras Abišala, Ainė Ramonaitė, Jennifer Thomas. Diskusijose „Ar kritikas yra žurnalistas ir kiek žurnalistikoje reikia kritikos?“, „Kaip turėtų būti atstovaujami žurnalistai“, „Žurnalistika: galia ar pareiga?“ dalyvavo: Edmundas Jakilaitis, Monika Garbačiauskaitė-Budrienė, Skirmantas Malinauskas, Gražina Ramanauskaitė, Birutė Davidonytė, Dainius Radzevičius, Ernestas Naprys, Donatas Puslys, Rytis Zemkauskas, Jolanta Kryževičenė, Jogintė Bučinskaitė, Laimutė Ligeikaitė, Vaidas Jauniškis, Šarūnas Nakas. Pirmą kartą forume organizuotas ir futurologinis eksperimentas, kurio metu studentai, akademikai ir žurnalistai pristatė idėjas, kaip jie mato ateities žurnalistiką. Vizijas generavo: Karolis Pilypas Liutkevičius, Viktorija Urbonaitė, Ignas Kalpokas, Rimgailė Kasparaitė, Daiva Gabrilavičiūtė, Tomas Balčiūnas ir Ugnė Tulaitė. Pranešimus ir diskusijas vėliau bus galima peržiūrėti forumo „Youtube“ kanale.

Romo Sakadolskio žurnalistikos forumas – tai diskusijų platforma, jungianti Lietuvos ir užsienio žurnalistikos profesionalus, medijų tyrėjus bei būsimus žurnalistus.

Romas Sakadolskis – Lietuvos ir JAV žurnalistas, ilgametis „Amerikos balso“ korespondentas, lietuvių redakcijos vedėjas. Jis dalyvavo visuose svarbiausiuose Lietuvos Nepriklausomybės atgavimo įvykiuose ir pasakojo apie juos klausytojams. R. Sakadolskis į Lietuvą atnešė vakarietišką supratimą apie žiniasklaidą: dirbdamas dėstytoju Vytauto Didžiojo ir Vilniaus universitetuose savo studentus mokė korektiškos, faktais paremtos žurnalistikos, svajojo apie tikrus žurnalistinius tyrimus.

Forumo iniciatyvinė grupė: Emilija Sakadolskienė, Paulius Gritėnas, Edmundas Jakilaitis, Renata Matkevičienė, Artūras Morozovas, Audronė Nugaraitė, Donatas Puslys, Rytis Zemkauskas, Ina Žurkuvienė.

Forumo organizatoriai: Vytauto Didžiojo universitetas ir Vilniaus universitetas.

Šiais metais forumas organizuojamas bendradarbiaujant su JAV ambasada Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.