Ar Lietuvai reikėtų įsikišti į Lenkijos ir Ukrainos konfliktą? L. Linkevičius įvertino kilusią įtampą

„Reikia visiems valdyti emocijas“, – taip kilusį konfliktą tarp Ukrainos ir Lenkijos, kai pastaroji paskelbė nebetieksianti ginkluotės Rusijos užpultai valstybei, vertina buvęs užsienio reikalų ministras, ambasadorius ypatingiems pavedimams Linas Linkevičius.

„Reikia visiems valdyti emocijas“, – taip kilusį konfliktą tarp Ukrainos ir Lenkijos, kai pastaroji paskelbė nebetieksianti ginkluotės Rusijos užpultai valstybei, vertina buvęs užsienio reikalų ministras, ambasadorius ypatingiems pavedimams Linas Linkevičius.<br> Lrytas.lt koliažas
„Reikia visiems valdyti emocijas“, – taip kilusį konfliktą tarp Ukrainos ir Lenkijos, kai pastaroji paskelbė nebetieksianti ginkluotės Rusijos užpultai valstybei, vertina buvęs užsienio reikalų ministras, ambasadorius ypatingiems pavedimams Linas Linkevičius.<br> Lrytas.lt koliažas
V. Zelenskis.<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
V. Zelenskis.<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis.<br>T.Bauro nuotr.
Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis.<br>T.Bauro nuotr.
Linas Linkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Linas Linkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Linas Linkevičius.<br>M.Morkevičius/ELTA nuotr.
Linas Linkevičius.<br>M.Morkevičius/ELTA nuotr.
V. Zelenskis JT Generalinėje Asamblėjoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Zelenskis JT Generalinėje Asamblėjoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2023-09-24 15:52, atnaujinta 2023-09-24 18:53

Pasak jo, šioje situacijoje reikia suprasti ir ukrainiečių, kurie kasdien kovoja už savo gyvybes ir egzistenciją, retoriką, tačiau svarbu nepamiršti, kad visų demokratinių valstybių tikslas šiandien yra vienas ir tas pats.

Pasak L.Linkevičiaus, toks Lenkijos sprendimas visgi įtakos kitų NATO sąjungininkių sprendimams dėl karinės paramos padaryti neturėtų.

Lenkija trečiadienį pareiškė, jog nebeginkluos Ukrainos ir dėmesį skirs savo pačios gynybinėms reikmėms, sąjungininkėms susiginčijus svarbiu Kijevo kovos su įsiveržusia Rusijos kariuomene momentu.

Aštrėjant ginčui dėl ukrainietiškų grūdų eksporto, Lenkija išsikvietė Ukrainos ambasadorių, norėdama išreikšti jam protestą dėl prezidento Volodymyro Zelenskio komentarų Jungtinėse Tautose. Ukrainos lyderis pareiškė, kad kai kurios šalys tik apsimeta, jog palaiko Kijevą, kurio karinės pajėgos šiuo metu vykdo kontrpuolimą.

Tai įžeidė Varšuvą, kuri yra viena ištikimiausių Ukrainos rėmėjų nuo pat Rusijos visapusiškos invazijos pradžios 2022 m. vasarį.

Prasiveržė emocijos?

„Kad emocijų pliūpsnis yra, tai čia faktas. Žinoma, Lenkija labai padėjo, ir nuneigti, nepamatyti, kad ji buvo lyderė, priglaudė milijoną pabėgėlių, (negalime). Manau, ir ateityje bus tas pats.

Bet, kai išgirdo kaltinimus, kad jų elgesys, draudžiant grūdų eksportą iš Ukrainos, praktiškai padeda Rusijai, tai irgi jiems yra smūgis žemiau juostos, ir emociškai sureagavo. Manau, nurimus aistroms, ir dabar jau girdime kitokių komentarų, viskas kaip ir atsistatys į savo vėžes“, – vertino L.Linkevičius.

Pasak buvusio užsienio reikalų ministro, šiuo metu visiems reikėtų „valdyti savo emocijas“.

„Galėčiau suprasti ir tuos pačius ukrainiečius. Priminčiau V.Zelenskio aštrią kritiką prieš NATO viršūnių susitikimą Vilniuje, kuomet buvo irgi susijaudinta, kad štai, nėra dėkingumo iš ukrainiečių pusės, ir po to, man regis, žurnalistai suskaičiavo, kad V.Zelenskis padėkojo 45 kartus.

Emociškai ukrainiečius, matyt, labiau reikėtų suprasti ta prasme, kad jie kiekvieną dieną aukoja gyvybes, čia yra kova už būvį, už gyvybę, už egzistavimą, ir kiekvienas toks niuansas, kuris jiems trukdo, jie priima tą labai arti širdies, ir kartais tos emocijos išplaukia“, – svarstė ambasadorius ypatingiems pavedimams.

Tiesa, pasak L.Linkevičiaus, pats Ukrainos prezidentas niekada nebuvo profesionalus politikas, todėl kartais jo retoriką būtų galima suprasti.

„V.Zelenskis buvo aktorius, emocinis žmogus, ir galbūt jis dabar jau išmoksta valdyti visa tai viešojoje retorikoje, bet, matyt, kartais prasprūsta. Tai visiems reikėtų truputėlį nusiraminti, ir manau, kad viskas atsistos į savo vėžes“, – kalbėjo jis.

Buvęs užsienio reikalų ministras neabejojo, kad ateityje Lenkija Ukrainai ir toliau tieks ginkluotę, ir kartu priminė, jog šiandien bene kiekvienas pareiškimas yra vertinamas artėjančių rinkimų Lenkijoje kontekste.

„Visko čia nurašyti rinkimams tikrai negalima, bet jų reikšmė ir įtaka labai daug lemia“, – įsitikinęs L.Linkevičius.

Lietuvos tarpininkavimo nereikėtų

Ambasadorius ypatingiems pavedimams taip pat nemano, kad Lietuvai reikėtų tarpininkauti, sprendžiant kilusią įtampą tarp Lenkijos ir Ukrainos. Tokių pamąstymų jau pasigirdo ir viešojoje erdvėje.

„Ir patys, manau, susipras. Situacija tokia, kad visada galima rasti kažkokių priešiškumų. Tiesą sakant, Lietuvos ir Lenkijos istorijoje irgi galima rasti tokių dalykų. Arba, sakysime, Volynės tragedija – Varšuvoje teko ne kartą matyti piketus, protestus prieš Ukrainą net ir karo metu. Kai kurios jėgos nori įžiebti tą nesantaiką ir linksminti propagandistus Rusijoje.

Tai kartais, rodant savo principingumą, reikėtų nepamiršti, kad priešas taip pat nesnaudžia ir tai išnaudos. Manau, didesnis argumentas būtų nepalengvinti priešui gyvenimo“, – aiškino L.Linkevičius.

Paklaustas, kokį signalą toks įvykis siunčia kitoms paramą Ukrainai teikiančios valstybėms, ambasadorius ragino nepamiršti, kad skirtingų nuomonių būna visur, tad didelės įtakos tai padaryti neturėtų.

„Kitose valstybėse irgi yra visko. Vienos labiau palaiko, jei kalbame apie grūdų eksporto blokadą, tai nepamirškime ir Vengrijos, ir Slovakijos. Jeigu kalbame apie abejojimą, ar reikia tokiu pačiu tempu didinti ar palaikyti karinę paramą, ir tose pačiose JAV yra įvairių komentarų.

Buvo ir bus visa tai, ir tą reikia priimti kaip normalų veiksnį. Tiesiog tendencija yra kol kas tokia, kad paramą reikia išlaikyti, ir visi pareiškimai, įsipareigojimai iš aukščiausių tribūnų visa tai tęsia“, – sakė L.Linkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.