A. Vyšniauskas tikisi Seimo palaikymo Rinkimų kodekso pataisoms: dėl kai kurių vis dar deramasi su opozicija

Seimui antradienį ketinant svarstyti Rinkimų kodekso pataisas, vienas iš projekto teikėjų, konservatorius Andrius Vyšniauskas tikisi, kad parlamentas palaikys šią iniciatyvą. Nors, kaip pažymi jis, dėl kai kurių pakeitimų vis dar deramasi su opozicija.

Andrius Vyšniauskas. <br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Andrius Vyšniauskas. <br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 26, 2023, 8:19 AM

„Tikimės plataus pritarimo, kadangi visas paketas ir šie pakeitimai buvo ilgai diskutuoti ir su opozicija. Kalbamės su jais, darome nuolaidas ir tikimės, kad kompromiso būdu mums pavyks (jį – ELTA) priimti“, – LRT radijui antradienį sakė A. Vyšniauskas.

Jis taip pat patikslino, dėl kokių Rinkimų kodekso pakeitimų vis dar deramasi su Seimo mažuma.

„Po svarstymo išimsime keletą nuostatų, pataisysime šiek tiek nuostatą dėl balsų perskaičiavimo – opozicija nori, kad perskaičiavimo modelis būtų procentinis. Girdime, ką kolegos sako, kas jiems atrodo aktualu. Suprantame, kad tai – Konstitucinis įstatymas, kurio pakeitimui reikia 85 balsų. Toks ir tikslas buvo, kai jį kūrėme – kad tai būtų dokumentas, dėl kurio sutaria valdančioji dauguma ir opozicija“, – sakė A. Vyšniauskas.

ELTA primena, kad antradienį Seime ketinama svarstyti Rinkimų kodekso pataisas. Rinkimų kodekso pataisų projektas susijęs su kandidatų dokumentų pateikimo terminais, kandidatų atšaukimo procedūromis ir jų biografijomis, balsų perskaičiavimo mechanizmu, apribojimais kandidatuoti teistiems asmenims, prievole deklaruoti buvusias ir esamas priklausomybes politinėms organizacijoms ir buvusioms Komunistų partijoms.

Taip pat Rinkimų kodekse siūloma numatyti draudimą manipuliuoti auditorijomis interneto platformose, pavyzdžiui, naudoti vadinamas „trolių fermas“. Taip pat – nustatyti, kad asmuo negali kandidatuoti rinkimuose ne tik, kai jam teismas paskiria bausmę, bet ir tada, kai paskiria baudžiamojo poveikio priemonę.

Jeigu Seimas pritartų, Rinkimų kodekse būtų numatyta prievolė kandidatams deklaruoti buvusias ir esamas priklausomybes politinėms organizacijoms, taip pat deklaruoti priklausomybę buvusioms Komunistų partijoms (SSKP, LKP (SSKP) ar LKP) ir nurodyti jose eitas pareigas.

Naujos kadencijos VRK nariams siūloma numatyti prievolę gauti leidimus dirbti su slapta informacija.

Taip pat planuojama patikslinti balsų perskaičiavimo mechanizmą: atsirastų galimybė savivaldos rinkimuose perskaičiuoti sąrašų gautus balsus ir pirmumo (reitingavimo) balus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.