Marijampolėje dėl kvaišalų į ligoninę patenkant nepilnamečiams – skambina pavojaus varpais: paaiškino, ko trūksta mkyklose

Vidaus reikalų ministrės patarėja Agneta Ladek sako, kad kovoje su narkotikų paplitimu tarp jaunuolių, efektyviausios yra minkštosios prevencinės priemonės. Ji taip pat pažymi, kad kratų mokyklose darymas su šunimis neišsprendžia problemos iš esmės, nes tikslas – ne nubausti jauną žmogų, o jam padėti. Vis dėlto, anot A. Ladek, daug mokyklų į narkotinių medžiagų prevenciją vis dar žiūri atmestinai.

Greitoji.<br>T.Bauro nuotr.
Greitoji.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-09-26 11:03

„Daugelis mokyklų atmestinai žiūri į prevencinę veiklą ir jos reikėtų kitokios kokybės. (…) Labiausiai veikia minkštosios (priemonės – ELTA), tą prevenciją reikėtų pradėti kuo anksčiau. VRM sistemos dalyviai, policija, prisiliečia daugiausiai prie pasekmių, o prevenciją reikėtų pradėti kuo ankstyvesniame amžiuje“, – LRT radijui antradienį sakė A. Ladek.

„Tikslas yra ne nubausti jauną žmogų – pirminis poreikis yra padėti. (…) Kai nebežinome, kaip padėti jaunam žmogui įvMikulskeikti savo problemas, atsiranda poreikis atlikti daiktų kratas su šunimis. Tos kietosios priemonės (…) turi atsirasti tik tada, kai jau yra indikuojama apie konkrečią nusikalstamą veiką“, – pažymėjo ministerijos atstovė.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad dažnai patys jauni žmonės gali pasakyti, kokios informacijos trūksta ir kokia pagalba jiems reikalinga. Siekiant to, pasak A. Ladek, labai svarbu atrasti, kokiais keliais informacija jaunuolius pasiekia geriausiai.

„Birželį VRM darėme simuliacijas – pasikvietėme daugiau nei 100 moksleivių. Tai buvo 15–16 metų gimnazistai iš Vilniaus miesto. (…) Simuliacijų metu sužinojome, kad nėra saugios sistemos, kaip jiems pranešti, jei vyksta kažkoks platinimas arba jie žino asmenis, iš kurių galima įsigyti narkotikų – nėra aiškios sistemos. Trūksta žinių apie pasekmes, žalą, poveikį“, – sako A. Ladek.

„Dažnai galvojame, kad padarome viską, bet dažnai net ir naudinga informacija apie teisines pasekmes, žalą, poveikį, psichotropinių medžiagų vartojimą, jaunų žmonių nepasiekia, nes nekalbame jų kalba ir jų kanaluose“, – pažymėjo A. Ladek.

Moksleivių atstovai: trūksta kokybiškų minkštųjų prevencinių priemonių

Lietuvos moksleivių sąjungos (LMS) viceprezidentas Emilis Mikulskis antrina ministerijos atstovei ir akcentuoja, kad šiuo metu daugelyje mokyklų taikomos prevencinės priemonės apskritai nėra efektyvios.

„Per mažai minkštųjų, kurios yra kokybiškos ir patikrintos, o dažniausiai investuojame į piešinių konkursus ir tai vadiname savo geriausia minkštąja priemone“, – esamas prevencines programas mokyklose kritikavo E. Mikulskis.

Efektyviausios priemonės yra tęstinės, pažymi E. Mikulskis.

„(Efektyvu – ELTA) būtų tęstinės prevencinės programos, o ne vienkartinė paskaita kartą per pusmetį ar piešinių konkursai „Narkotikai yra blogai“. (…) Tai nėra efektyvios minkštosios priemonės – tai prevencinės programos“, – pažymėjo E. Mikulskis.

Kaip skelbė portalas lrt.lt, savaitgalį Marijampolėje susibūrę paaugliai galimai apsinuodijo narkotinėmis medžiagomis, vieno jų gyvybės išgelbėti nepavyko – medikai konstatavo 17-mečio mirtį. Dar du jaunuoliai atsidūrė ligoninėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.