Prezidentūra: R. Žemaitaičio pasisakymų vertinimo nereikėtų palikti tik teisėsaugai

Prezidentūra tvirtina, kad parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio antisemitinių pasisakymų nereikėtų palikti tik teisėsaugos vertinimui. Šalies vadovo vyriausiosios patarėjos Astos Skaisgirytės teigimu, tokie pareiškimai yra smerktini ir turi būti įvertinti politiniu lygiu.

Remigijus Žemaitaitis<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 26, 2023, 9:32 AM

„Nesutikčiau, kad reikia tik teisėsaugai palikti. Antisemitiniai pasisakymai yra pakankamai politiški ir politinį vertinimą jiems duoti yra verta“, – „Žinių radijui“ komentuodama Seime kilusias diskusijas sakė A. Skaisgirytė.

Kita vertus, pridūrė patarėja, aukščiausi Lietuvos politikai jau spėjo aiškiai pasisakyti dėl tarptautinę bendruomenę papiktinusių R. Žemaitaičio pareiškimų.

„Lietuvos prezidentas yra pasisakęs šiuo klausimu anksčiau (...) Įvertinimai iš aukščiausių Lietuvos vadovų yra duoti“, – sakė A. Skaisgirytė.

„Kiek kiti Seimo nariai turėtų smerkti ar kažkaip kitaip reaguoti – tai Seimo reikalas. Tačiau tokie pasisakymai civilizuotoje šalyje yra visiškai nepriimtini ir mažiausiai verti pasmerkimo“, – pridūrė prezidento patarėja.

Dėl parlamentaro R. Žemaitaičio apkaltos sudaryta specialioji komisija praėjusią savaitę susirinko į pirmąjį posėdį, kuriame aptarė darbo eigą. ELTA primena, kad R. Žemaitaitis savo antisemitiniais pareiškimais papiktino tarptautinę bendruomenę. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius lietuvių holokaustą.

Ažiotažą savo pasisakymais „Facebook“ socialiniame tinkle R. Žemaitaitis sukėlė ir anksčiau. Politikas pasidalijo įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą ir pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“.

Į R. Žemaitaičio pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos, JAV ir Nyderlandų ambasados bei Amerikos žydų komitetas (AJC), pasmerkę Seimo nario teiginius ir reikalaudami viešo atsiprašymo.

Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.