Generalinė prokurorė: antradienį R. Žemaitaitis dėl savo pasisakymų buvo apklaustas prokurorų

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė teigia, kad antradienį parlamentaras Remigijus Žemaitaitis, dėl kurio pasisakymų prokuratūra yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą, buvo apklaustas prokurorų.

 N. Grunskienė, R. Žemaitaitis.<br> lrytas.lt koliažas.
 N. Grunskienė, R. Žemaitaitis.<br> lrytas.lt koliažas.
 N. Grunskienė.<br> J. Elinsko/ELTA nuotr.
 N. Grunskienė.<br> J. Elinsko/ELTA nuotr.
  N. Grunskienė.<br>  J. Elinsko/ELTA nuotr.
  N. Grunskienė.<br>  J. Elinsko/ELTA nuotr.
 R. Žemaitaitis.<br> A. Ufarto/ELTA nuotr.
 R. Žemaitaitis.<br> A. Ufarto/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 27, 2023, 9:24 AM, atnaujinta Sep 27, 2023, 9:25 AM

„Rugsėjo 26 dieną R. Žemaitaitis buvo apklaustas kaip liudytojas apie savo paties galimai padaryta nusikalstamą veiką“, – trečiadienį dėl parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio apkaltos sudarytos specialiosios komisijos posėdyje informavo N. Grunskienė.

Generalinė prokurorė atkreipė dėmesį, kad atliekamo ikiteisminio tyrimo metu buvo apklausti ir kiti liudytojai.

„Apklausti visi galimi liudytojai šiuo metu, buvo paskirta viena lingvistinė ekspertizė, išvada gauta. Buvo paskirtos dvi lingvistinės užduotys specialistams, siekiant nustatyti, ar pasisakymas lingvistiniu požiūriu yra žeminantis, niekinantis žydų tautybės asmenis ir išvados gautos“, – informavo N. Grunskienė.

„Taip pat skirtos trys užduotis Žurnalistų etikos inspektoriui, dvi išvados yra gautos, vienos išvados laukiame“, – pridūrė ji.

N. Grunskienė atkreipia dėmesį, kad kol kas vykdomame ikiteisminiame tyrime nukentėjusiais pripažintų asmenų nėra.

„Šiame ikiteimsiniame tyrime nukentėjusių asmenų kol kas pripažintų nėra, taip pat nėra byloje ir civilinio ieškinio. Bet sakau kol kas, kadangi ikiteisminis tyrimas dar nėra baigtas“, – atkreipė dėmesį generalinė prokurorė.

Seimas pastarąją savaitę pritarė valdančiųjų iniciatyvai dėl apkaltos antisemitiniais pasisakymais pasižymėjusiam parlamentarui Remigijui Žemaitaičiui. Seimo sprendimu buvo sudaryta komisija iš 6 valdančiųjų parlamentarų, nes opozicijos atstovai joje dalyvauti atsisakė.

Komisijai pavesta darbą atlikti ir savo išvadą pateikti iki spalio 10 dienos.

ELTA primena, kad R. Žemaitaitis savo antisemitiniais pareiškimais papiktino tarptautinę bendruomenę. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius lietuvių holokaustą.

Ažiotažą savo pasisakymais „Facebook“ socialiniame tinkle R. Žemaitaitis sukėlė ir anksčiau. Politikas pasidalijo įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą ir pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“.

Į R. Žemaitaičio pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos, JAV ir Nyderlandų ambasados bei Amerikos žydų komitetas (AJC), pasmerkę Seimo nario teiginius ir reikalaudami viešo atsiprašymo.

Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.