Generalinė prokuratūra baigė patikrinimą dėl nutraukto ikiteisminio tyrimo greitųjų COVID-19 testų įsigijimo byloje

Generalinė prokuratūra patikrino priimtų nutarimų nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl galimo sukčiavimo įsigyjant greituosius COVID-19 testus pagrįstumą ir paliko juos galioti kaip teisėtus.

Generalinė prokuratūra<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Generalinė prokuratūra<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2023, 10:53 AM, atnaujinta Sep 28, 2023, 11:06 AM

Anot prokuratūros, pavasarį buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl greitųjų COVID-19 testų įsigijimo 2020 m. pavasarį iš vienos Lietuvos bendrovės. Jo metu buvo atlikti suplanuoti tyrimo veiksmai, apklausti liudytojai, gautos specialistų išvados.

Įvertinu tyrimo metu surinktą informaciją, Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras šių metų liepos 26 dieną nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl galimo nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo ir dokumentų suklastojimo įtariamųjų E. M., R. L., L. P., M. K. ir A. Č. atžvilgiu.

„Baudžiamojo kodekso 216 str. 1 d. numatyta nusikalstama veika gali būti padaroma tik tiesiogine tyčia, kuri apima ne tik suvokimą, kad minėtos finansinės operacijos ir sandoriai atliekami su nusikalstamu būdu įgytu turtu ar pinigais, taip pat norą taip veikti, bet ir siekį nuslėpti tikrąją tų pinigų ir kitokio turto kilmę arba juos įteisinti“, – tąkart buvo nurodytą prokuroro nutarime nutraukti ikiteisminį tyrimą.

„Ikiteisminio tyrimo metu nenustačius, jog įtariamieji R. L. ir E. M. padarė pirminį nusikaltimą – sukčiavimą, negalimas ir nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimas. Tai konstatavus, ikiteisminis tyrimas dėl galimo nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo įtariamųjų E. M., R. L., L. P., M. K. ir A. Č. atžvilgiu buvo nutrauktas jų veiksmuose nesant nusikaltimo sudėties požymių“, – nurodė prokuratūra.

Pažymima, kad ikiteisminis tyrimas nutrauktas, nepavykus gauti pakankamai duomenų, pagrindžiančių įtariamųjų asmenų E. M. ir R. L. tarpusavio susitarimus, galimai apgaule iš šio sandorio gauti neteisėtos (nusikalstamos) naudos, nustatyti visą nusikalstamo veikimo mechanizmą ir tolimesnę, susijusią su korupcija komunikaciją valstybės institucijose ir tarp asmenų, siūlančių šiuos testus įsigyti. Todėl ši ikiteisminio tyrimo dalis dėl galimo sukčiavimo buvo nutraukta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.