A. Mazuronis viliasi, kad Seimas nepalaikys iniciatyvos tirti pranešėjo istoriją: šio tyrimo taikinys – G. Nausėda

Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis viliasi, kad Seime nebus sudaryta laikinoji tyrimo komisija, skirta nagrinėti pranešėjo istoriją apie galimai neteisėtą Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklą.

Andrius Mazuronis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 29, 2023, 9:16 AM, atnaujinta Sep 29, 2023, 9:17 AM

„Atsakingų politikų, suvokiančių galimą žalą, Seime bus ženkliai daugiau nei kad tų, kurie siekia pigiai papolitikuoti“, – penktadienį „Žinių radijui“ sakė A. Mazuronis.

„Tikiu, kad komisija nebus sudaryta. Bet jeigu atsitiks priešingai – bus galima tik apgailestauti“, – teigė jis.

Seimo narys pakartojo jau anksčiau išsakytus pastebėjimus – jo manymu, valdantieji parlamentinį tyrimą nori išnaudoti kaip artėjančių prezidento rinkimų kampanijos įrankį ir nukreipti rinkėjų dėmesį nuo opių visuomeninių problemų.

„Aš esu įsitikinęs, kad taikinys šio tyrimo – ne VSD, ne VSD kažkokios procedūros, bet taikinys yra pareigas einantis prezidentas. O tikslas – rinkiminės kampanijos pradžia, dėmesio nukreipimas nuo realių problemų“, – neabejojo A. Mazuronis.

Todėl „darbiečių“ lyderis patikino, kad parlamentinio tyrimo nepalaikys. Jis svarstė, kad tokios pozicijos gali laikytis ir Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ – nors būtent šios politinės jėgos atstovas Vytautas Bakas ėmėsi iniciatyvos steigti laikinąją komisiją pranešėjo istorijai tirti.

„Nesu įsitikinęs, ar Bako pozicija atstovauja jo atstovaujamos politinės partijos poziciją, jo frakcijos poziciją“, – svarstė jis.

„Tikiu, kad jie elgsis šiek tiek kitaip, nei kad Bakas elgiasi“, – apibendrino A. Mazuronis.

Ketvirtadienį V. Bakas registravo nutarimo projektą, kuriuo siūloma įsteigti parlamentinio tyrimo komisiją pranešėjo istorijai analizuoti. Tokią iniciatyvą parėmė 39 Seimo nariai.

ELTA primena, kad diskusijos dėl galimo tyrimo parlamente atsirado pasirodžius žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygai „Pranešėjas ir Prezidentas“, kurioje atskleidžiamas VSD vykdytas galimai neteisėtas duomenų rinkimas apie privačius asmenis prezidento rinkimų kampanijos metu. Taip pat nemažai dėmesio skiriama tuometinio kandidato į šalies vadovo postą Gitano Nausėdos rinkiminei kampanijai bei prezidentavimo laikotarpiui.

Visgi, nepaisant dėmesio istorijai ir valdančiųjų gretose paruoštų klausimų tiek VSD, tiek prezidentui ir Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK), iki šiol parlamentinis tyrimas nebuvo pradėtas.

VSD vadovybė griežtai atmeta viešai reiškiamus kaltinimus, esą žvalgyba rinko informaciją neteisėtai. Departamento vadovas Darius Jauniškis tvirtina, kad žvalgybos pareigūnai priešrinkiminiu laikotarpiu domėjosi visų kandidatų į prezidentus aplinka ir tai, pasak jo, yra įprasta praktika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar žinome kur slėptis karo atveju?