Išsigandę tėvai įspėja: Vilniuje važinėja automobiliai, saldainiais ir pinigais vidun viliojantys mažamečius Darbo nedelsiant ėmėsi policija

Viešojoje erdvėje prieš kelias dienas pradėjo plisti sunerimusių tėvų įrašai. Perspėjama, kad pinigais ir saldainiais į automobilį buvo bandyta įvilioti keletą mažamečių.

Perspėjama, kad pinigais ir saldainiais į automobilį buvo bandyta įvilioti keletą mažamečių.<br>Scanpix asociatyvi nuotr.
Perspėjama, kad pinigais ir saldainiais į automobilį buvo bandyta įvilioti keletą mažamečių.<br>Scanpix asociatyvi nuotr.
Policija.<br>A. Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr.
Policija.<br>A. Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr.
Policija.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Policija.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gerda Minajevaitė

Oct 2, 2023, 8:17 PM, atnaujinta Oct 3, 2023, 10:06 AM

Įtartinas juodas automobilis buvo pastebėtas Vilniuje – Naujamiesčio ir Naujosios Vilnios rajonuose. Dėl galimo bandymo pagrobti vaikus tėvai kreipėsi į policiją, pareigūnai tikslina įvykių aplinkybes.

Nesusidomėjus pinigais, bando suvilioti saldainiais

Andrzejus Malinowskis su šeima gyvena Naujamiestyje. Vyro devynmetis sūnus lanko Algirdo muzikos mokyklą. Nuo rugsėjo A.Malinowskio sūnus į ir iš muzikos mokyklos pradėjo keliauti savarankiškai – tėvai nusprendė, kad sūnus moka pereiti per gatvę, gerai pažįsta rajoną.

Taip pat tėvai devynmečiui nupirko išmanųjį laikrodį su galimybe skambinti, todėl jis, pasiekęs mokyklą, arba iš jos išeidamas, apie tai visada pranešdavo tėvams.

„Ketvirtadienį, pasibaigus pamokoms, apie 16:25 val., vaikas paskambino mamai, pranešė, kad išeina iš mokyklos. Pareiti iš mokyklos jam užtrunka apie devynias minutes. Praėjus penkioms minutėms po skambučio, jis jau stovėjo prie namų durų.

Vaikas buvo labai išsigandęs. Mama klausė, kas atsitiko. Sūnus, užplūstas emocijų, aiškino, kad jį bandė pagrobti. Kai vaikui pavyko nusiraminti, jis papasakojo, kad einant iš mokyklos jį susistabdė šalia kelio stovinčiame BMW sėdėjęs vyras. Jis sūnui siūlė stambias pinigų kupiūras. Vėliau pasiaiškinome, kad tai tikriausiai yra BMW X5 visureigis.

Kadangi vaikas dar nepažįsta stambių kupiūrų, pinigais jis nenusiviliojo. Todėl BMW sėdintis vyras pradėjo siūlyti saldainius“, – portalui lrytas.lt kalbėjo A.Malinowskis.

Vyras pasakojo, kad devynmetis atkirto vyro nepažįstantis ir pabėgo iš įvykio vietos.

„Iki vakaro vaikui nepavyko nusiraminti. Jis nuolat žiūrėjo pro langą, sakė, kad reikia skambinti policijai. Aišku, policijai apie įvykį pranešėme. Vėliau mums skambino tardytojai, parašėme pareiškimą, kaip tuo metu vaikas atrodė, kokiomis valandomis ir kokioje vietoje viskas vyko. Vėliau policija vėl susisiekė, pranešė, kad yra pradėtas tyrimas, tikrinamos miesto vaizdo kameros.

Kitą dieną nuvykau į mokyklą, apie šį atvejį pranešiau visai bendruomenei, tą patį padariau ir muzikos mokykloje. Taip pat parašiau įrašą „Facebook“ platformoje. Sulaukęs daug komentarų ir pasidalinimų supratau, tokių įvykių yra nemažai.

Man parašė moteris iš Naujosios Vilnios, kad vaiką prisivilioti bandė toks pats juodas visureigis, taip pat toks pats įvykis pastebėtas ir Savanorių prospekte bei Naujininkuose. Per parą man parašė dar trys žmonės, susidūrę su tokiu pačiu įvykiu“, – pasakojo A.Malinowskis.

Vyras sakė dabar vienam sūnui į mokyklą eiti neleidžiantis – devynmetį nuo šiol visur lydi tėvai.

„Galvojome, kad Naujamiestis yra ramus rajonas, pasirodo, baisūs dalykai gali atsitikti vidury baltos dienos“, – nerimavo A.Malinowskis.

Aiškėja ir daugiau panašių istorijų

Panašia situacija dalijosi ir Naujosios Vilnios gyventoja Tatjana Anajtat. Nepažįstamas vyras jos aštuonmetį sūnų kalbino prie Barboros Radvilaitės progimnazijos. Portalui lrytas.lt situaciją patvirtino ir mama, ir pats aštuonmetis.

„Aš ėjau iš mokyklos, laukiau prie vartų ir atvažiavo juoda mašina. Man pasakė, kad mama susilaužė koją“, – kalbėjo berniukas.

Vyras pasiūlė aštuonmečiui važiuoti namo. Vaikui jis sakė, kad parvažiavus namo, mama jam duos 100 eurų. T.Anajtat pasakojo, kad netoli minėto automobilio privažiavus dar kelioms mašinoms, vairuotojas iš karto pasitraukė.

T.Anajtat pabrėžė, kad kalbindamas sūnų vyras sėdėjo naujame juodame galimai Mercedes-Benz markės automobilyje.

„Vaikas sakė, kad vyras kalbėjo labai neaiškia lietuvių kalba. Mūsų mokytoja sako, kad tai lyg kalba „iš po žemių“. Sūnus sakė, kad vyras buvo vyresnis negu tėtis, kaip dėdulė – jam galėjo būti 50–60 metų, jis buvo tamsesnių bruožų.

Praėjusiais metais, buvo panašus atvejis, kai taip pat Naujoje Vilnioje, prie mokyklos, sustojo autobusas be numerių, ir išlipęs asmuo įtraukė mergaitę. Vyras jai siūlė pažiūrėti pimpačkiukus. Tuo metu ji buvo trečiokė“, – dalijosi moteris.

Viešojoje erdvėje dalintasi istorijomis, kad saldainių ir sėstis į automobilį mažamečiui buvo pasiūlyta prie „Maximos“, esančios Savanorių prospekte.

Taip pat juodo Mercedes-Benz markės automobilio vairuotojas mažametę kalbino ir prie stoties.

Teisėsauga atvejus patvirtino

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos poskyrio vyresnysis specialistas Tomas Bražėnas patvirtino, kad tokie atvejai fiksuoti buvo.

„Rugsėjo 28 d. 17:26 val. sostinės policija gavo pranešimą, kad T. Ševčenkos g., Vilniuje, prie pranešėjos nepilnamečio, 9 metų sūnaus, galimai sustojo juodos spalvos nenustatytos markės automobilis ir nepažįstamas vyriškis pasisiūlė vaiką pavežti. Berniukas išsigando, nubėgo takeliu link namų, nenukentėjo. Pareigūnai tikslina įvykio aplinkybes.

Panašus įvykis buvo registruotas rugsėjo 30 d. 11:33 val. Pranešėja teigė, kad Vilniaus rajone, prie jos nepilnamečio, 8 metų sūnaus, privažiavo juodos spalvos nenustatytos markės automobilis ir taip pat pasiūlė pavežėti. Berniukas atsisakė. Automobilis nuvažiavo.

Abiejuose įvykiuose buvo pastebėti skirtingi automobiliai. Dėl šio įvykio pareigūnai taip pat tikslina aplinkybes. Daugiau panašių įvykių registruota nebuvo, tai pavieniai atvejai“, – portalui lrytas.lt komentavo T.Bražėnas.

Pagal Baudžiamojo kodekso 156 str. 1 p. svetimą vaiką pagrobęs asmuo yra baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.