I. Šimonytė apie narkotikų vartojimą mokyklose: problemą spręsti reikia sistemiškai – tam ir įdiegta Gyvenimo įgūdžių programa

Premjerė Ingrida Šimonytė, nesutinka su Prezidentūros pirmadienį išsakyta pozicija, kad prevencinės programos, kurių tikslas užkardyti narkotikų vartojimo mokyklose problemą, neveikia. Visgi, ministrė pirmininkė akcentuoja, kad šią problemą būtina spręsti sistemiškai, nes iki šiol ugdymo įstaigose taikytos narkotikų prevencijos priemonės, pasak jos, buvo labai fragmentiškos.

Ingrida Šimonytė. <br>ELTA / D.Labučio nuotr.
Ingrida Šimonytė. <br>ELTA / D.Labučio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 3, 2023, 9:33 AM

„Su kai kuriais komentarais, kuriuos vakar išgirdau viešumoje, aš ne visiškai norėčiau sutikti. Nes vakar buvo tokių kategoriškų pasakymų, pavyzdžiui, kad prevencinės programos neveikia. Tai aš pasakyčiau, kad yra ne taip. Tiesiog, prevencinių programų nėra tiek, kiek jų turėtų būti“, – antradienį LRT radijui teigė I. Šimonytė.

„Nes tose mokyklose, kuriose prevencinės programos vykdomos seniai ir ilgą laiką, rezultatai yra kitokie negu bendrai šalies mastu“, – taip pat pažymėjo ji.

Visgi, pasak Vyriausybės vadovės, labai svarbu, kad problema būtų sprendžiama sistemiškai. I. Šimonytė teigia, kad žingsnis link labiau sistemiško problemos sprendimo yra neseniai startavusi Gyvenimo įgūdžio programa.

„Pirmiausiai reikia sistemiškumo. Čia turbūt yra mano pagrindinis pastebėjimas. Nes tos programos iki šiol yra, jos buvo fragmentiškos. Gyvenimo įgūdžių programa tam ir įdiegta, kad būtų sistemiška“, – sakė I. Šimonytė.

„Nors atrodo viešumoje, kad ten visas turinys yra tik apie lytiškumo ugdymą, kurio ten tikrai yra labai labai maža dalis, bet didžiulis dėmesys toje būtent programoje yra skiriamas psichotropinių medžiagų prevencijai“, – taip pat pažymėjo ji.

I. Šimonytė taip pat pabrėžia, kad reikia suvokti, kad prie kiekvienos mokyklos policijos pareigūno pastatyti nepavyks. Todėl, pasak jos, siekiant išspręsti susidariusią problemą, yra būtinas tėvų, ugdymo įstaigų ir teisėsaugos institucijų bendradarbiavimas. ELTA primena, kad pirmadienį Prezidentūroje vyko susitikimas, kuriame buvo aptarta narkotikų vartojimo problema ugdymo įstaigose.

Prezidento vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys po susitikimo informavo, kad šalies vadovas svarsto galimybę aptarti nepilnamečių narkotikų vartojimo problematiką ir prevenciją Valstybės gynimo taryboje (VGT).

„Šiuo metu galime konstatuoti, kad valstybė nekontroliuoja šios problemos ir ji yra tiesiog išslydusi“, – pirmadienį sakė K. Budrys.

Todėl Prezidentūra paragino atsakingas ministerijas ir institucijas imtis griežtesnių priemonių, siekiant užkardyti psichotropinių medžiagų platinimą ir vartojimą, nes, pažymėjo K. Budrys, prevencinių akcijų ir kampanijų nebeužtenka.

Policijos duomenimis, praėjusiais metais registruota 150 nepilnamečių, įtariamų padarius nusikalstamas veikas, susijusias su disponavimu narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis ir jų kontrabanda. Per 8 šių metų mėnesius registruoti 75 tokie atvejai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.