I. Šimonytė: kelti mokytojų algas įmanoma tik kitų sektorių sąskaita, nes negalime pažeisti 3 proc. biudžeto deficito ribos

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė teigia, kad mokytojų algų didinimas 50 proc. yra neįmanomas siekiant išlaikyti subalansuotą biudžetą, kuris nepažeidžia Mastrichto ribos, pagal kurią deficitas neturi viršyti 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Tad, jeigu būtų nusileista profsąjungų reikalavimams, nukentėtų finansavimas kitiems sektoriams.

Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>T. Vinicko (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>T. Vinicko (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 3, 2023, 9:55 AM

Taip pat, pasak jos, įsipareigojus drastiškai didinti algas mokytojams, nukentėtų ir kiti viešojo sektoriaus darbuotojai, tokie kaip socialiniai darbuotojai, pareigūnai ir kultūrininkai.

„Pagal dabar planuojamus visus biudžetus – valstybės ir savivaldybių, „Sodros“ ir privalomojo sveikatos draudimo fondo, įvertinant aplinkybes, kad tebesitęsia karas ir reikia teikti paramą karo pabėgėliams, viešųjų finansų deficitas yra ant Mastrichto ribos. Papildomai skolintis valstybė nebeturės galimybių, nes ji pažeis ES sutartį ir turės ir mažinti kitas išlaidas“, – antradienį LRT radijui sakė I. Šimonytė.

„Papildomi įsipareigojimai gali ateiti tik mažinant kitas suplanuotas išlaidas, pusė kurių yra įstatymams, dalis yra parama Ukrainai, kita dalis yra darbo užmokesčio didinimas viešojo sektoriaus darbuotojams. Iš biudžeto apmokami pareigūnai taip pat tikisi darbo užmokesčio padidėjimo, juk nėra biudžetas skirtas tik švietimui“, – aiškino ji.

Taip pat premjerė pabrėžė, kad Lietuvoje švietimas yra finansuojamas pagal Europos Sąjungos (ES) vidurkį, nors tai sudaro didesnę biudžeto proporciją, nei turėtų pagal surenkamus mokesčius.

„Biudžete švietimui skiriame didesnę dalį, negu būtų proporcinga pagal mūsų surenkamas pajamas. Jau dabar švietimas turi privilegijuotą padėtį ir tai daroma kitų sektorių sąskaita, nes tada nukenčia socialinė apsauga ar sveikata, kurioms tenka didesnė našta dėl to“, – teigė ji.

Galiausiai I. Šimonytė paminėjo, kad kai kurių ekspertų teigimas, jog 700 mln. eurų mokytojų algų padidinimui yra „nedideli pinigai“ neatspindi realybes, kadangi tai sudaro beveik 1 proc. Lietuvos BVP.

„Iš gerbiamų ekspertų girdžiu pasakymų, kad padidinti mokytojams atlyginimus 50 proc. nereikalauja didelių pinigų. Su JAV biudžetu palyginus, gal tie 700 mln. eurų yra nedideli pinigai, bet mūsų ekonomikoje tai sudaro 1 proc. BVP. Dėl žymiai mažesnių sumų lengvatų naikinimo verda didelės diskusijos, o papildomos 700 mln. eurų išlaidos priimtinos?“ – svarstė I. Šimonytė.

ELTA primena, penktadienį prasidėjo mokytojų streikas. Streikuojantys mokytojai iš savo ugdymo įstaigų žygiuoja į Vilnių, prie Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, dalis jau protestuoja sostinės V. Kudirkos aikštėje. Streikuoja viena iš penkių Lietuvos mokytojų profesinių sąjungų, reikalaujanti nuo šio sausio atlyginimus kelti 20 proc., o nuo kito – dar 30 proc.

Ketvirtadienį ministerija ir kitos profesinės sąjungos susitarė, kad nuo sausio mokytojų atlyginimai didės 10 proc., o nuo rugsėjo – ne mažiau kaip 10 proc. Be to, bendrojo ugdymo mokytojų, dirbančių pagal atnaujintas programas, darbo užmokesčiui ir toliau bus skiriama 3 proc. ugdymo lėšų, kaip ir dabar nuo mokslo metų pradžios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.