A. Dulkys: baudžiamosios priemonės neišsprendžia nepilnamečių narkotikų vartojimo problemos

Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio manymu, baudžiamosios priemonės neišsprendžia nepilnamečių narkotinių medžiagų vartojimo problemos. Ministras sako tikintis prevencinių programų veiksmingumu.

Seimo posėdis,Seimas Dulkys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo posėdis,Seimas Dulkys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 4, 2023, 1:57 PM

„Kitų šalių patirtis parodė, kad baudžiamosios priemonės neišsprendžia šios problemos“, – prieš Vyriausybės posėdį žurnalistams kalbėjo A. Dulkys.

Ministras mano, kad mokyklų bendruomenėms neturėtų būti užkraunama atsakomybė tikrinti moksleivių daiktus ar kitaip kontroliuoti narkotikų plitimą tarp vaikų.

„Aš dabar nenorėčiau kalbėti už institucijas, kurios užsiiminėja kriminaline šio klausimo puse. Bet jeigu mes kalbame apie mokyklas, tai tikrai manau, kad mokyklas, mokyklų bendruomenę, administraciją, mokytojus reikia ne bausti – jie kaip tik stovi priešakinėse linijose, jiems kaip tik reikia padėti“, – į opozicijos siūlymą leisti mokytojams tikrinti moksleivių daiktus sureagavo A. Dulkys.

Jis teigė tikintis minkštųjų priemonių – prevencinių ir įvairių pagalbos programų jaunimui – veiksmingumu.

„Mes esame numatę įvairių prevencinių priemonių, ankstyvosios intervencijos priemonių, planuojame įvesti nerūkymo liniją. Mano žiniomis, vien praėjusiais metais apie 700 jaunuolių baigė tam tikrus kursus, kurie jiems padėjo apsispręsti toliau to nedaryti“, – kalbėjo A. Dulkys.

„Manau, nenuleiskime rankų, mes tikrai einame geru keliu, teisingu keliu, bet jis nėra lengvas, bet bus rezultatyvus“, – sakė ministras.

A. Dulkys atkreipia ir vaikų tėvų dėmesį – anot jo, prevencinės programos neveiks, jei moksleiviai neturės galimybių šeimoje išmokti priimti sprendimų.

„Kelios dešimtys milijonų eurų (skirta – ELTA) visoms minkštosioms priemonėms numatyti, bet jos tikrai neturės sėkmės, jeigu mūsų vaikai, visų pirma, šeimoje neturės galimybės ugdytis kaip asmenybės, kurios yra pajėgios priimti sprendimus, priimti sprendimus pačios už save“, – pažymėjo jis.

„Visų pirma, patys vaikai, pats jaunimas turi ištarti žodį „ne“ narkotikams“, – pridūrė sveikatos apsaugos ministras.

ELTA primena, kad viešojoje erdvėje pasirodant vis daugiau informacijos apie nepilnamečių piktnaudžiavimą narkotinėmis medžiagomis, prezidentas Gitanas Nausėda susitiko su vidaus reikalų ministre Agne Bilotaite, švietimo ministru Gintautu Jakštu ir policijos generaliniu komisaru Renatu Požėla aptarti šios problemos.

Prezidento G. Nausėdos vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Kęstutis Budrys po susitikimo teigė, kad šalies vadovas svarsto galimybę aptarti nepilnamečių narkotikų vartojimo problematiką ir prevenciją Valstybės gynimo taryboje (VGT).

Prezidentūra paragino atsakingas institucijas imtis griežtesnių priemonių, siekiant užkardyti psichotropinių medžiagų platinimą ir vartojimą. K. Budrio teigimu, šiuo metu prevencinių akcijų ir kampanijų nebeužtenka.

Vis dėlto, premjerė Ingrida Šimonytė nesutiko su Prezidentūros išsakyta pozicija, kad prevencinės programos, kurių tikslas užkardyti narkotikų vartojimo mokyklose problemą, neveikia. Ji akcentavo, kad šią problemą būtina spręsti sistemiškai, nes iki šiol ugdymo įstaigose taikytos narkotikų prevencijos priemonės, pasak jos, buvo labai fragmentiškos.

Visgi, švietimo, mokslo ir sporto ministras G. Jakštas išreiškė lūkestį, kad sprendžiant narkotikų vartojimo ugdymo įstaigose problemą, mokytojai netaptų policijos pareigūnais, užsiimdami mokinių daiktų tikrinimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.