Etikos sargai V. Rupšio dar nepaleis: nusprendė situacija pasidomėti plačiau

Paaiškėjus, kad kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys už valstybės pinigus iš sūnaus nuomojosi butą, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) trečiadienį nusprendė atlikti situacijos vertinimą.

Valdemaras Rupšys.<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Valdemaras Rupšys.<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Valdemaras Rupšys.<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Valdemaras Rupšys.<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-10-04 11:43, atnaujinta 2023-10-04 11:47

„Priimtas sprendimas atlikti situacijos vertinimą – surinkti duomenis, įrodymus, aplinkybes, teisinį vertinimą, ir, surinkus visą medžiagą, tik tada spręsti, pradėti ar nepradėti tyrimą“, – naujienų portalui lrytas.lt nurodė VTEK pirmininkas Gediminas Sakalauskas.

Įvertinus šią informaciją bus sprendžiama, ar yra pagrindas pradėti tyrimą dėl kariuomenės vado elgesio atitikties Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo nuostatoms.

Taip pat VTEK nariai iškėlė kitą tikslą – pagal šią situacijos analizę parengti aiškų elgesio standartą viešojo sektoriaus vadovams, pareigūnams.

„Vertindama tai, kad būsto nuoma sukuria dviprasmiškas situacijas, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija planuoja parengti aiškų elgesio standartą, kaip tokiose situacijose turėtų elgtis organizacijos atitikties pareigūnas bei aukščiausio lygio vadovai.

Komisijos nuomone, tai padėtų užkirsti kelią tokioms situacijoms ateityje“, – teigiama VTEK išvadoje.

G.Sakalausko teigimu, VTEK sprendimas dėl V.Rupšio turėtų paaiškėti vėliausiai už trijų savaičių.

Kas įvyko?

Portalas 15min.lt antradienį paskelbė, kad generolas leitenantas butą Vilniuje nuomojasi iš sūnaus Dovydo, nuo 2021 metų liepos.

Tačiau visuomenę dar labiau nei ši informacija nustebino tonas, kuriuo V.Rupšys kalbėjo su klausimus uždavusiu žurnalistu – kariuomenės vadas jį iškoneveikė, teiravosi, ar jis „kvailas, ar taip tik atrodo“, pokalbio metu darė spaudimą.

Dalis Seimo narių įsitikinę, kad kariuomenės vadas supainiojo viešus ir privačius interesus, mat tokiu būdu buvo teikiama finansinė nauda artimiesiems, ir todėl paragino kariuomenės vadą trauktis iš savo pareigų.

Tuo metu pats V.Rupšys tam priežasčių nemato, nes esą nuomavosi teisėtai, ir už mažesnę nei rinkos kainą, tačiau pranešė nuomos sutartį nutraukiantis.

Už kariuomenės vadą stojo ir krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, nurodęs, kad kariuomenės vadas atsiprašė, supažindino su privačių interesų deklaracija, ją pateikė ir parodė registruotą nuomos sutartį.

Priežasčių V.Rupšiui trauktis nemato ir prezidentas Gitanas Nausėda. Šalies vadovas V.Rupšio sprendimą butą nuomotis iš sūnaus pavadino klaida, tačiau kadangi ji esą ištaisyta, kariuomenės vadas paragintas darbus tęsti.

Lietuvos kariuomenės vadui V.Rupšiui iki kadencijos pabaigos liko mažiau nei metai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.