V. Mitalas: kalbėdamas apie kanapių dekrminalizavimą, G. Nausėda pataikauja didesnei daliai visuomenės

Pastaruoju metu viešoje erdvėje vis daugiau kalbant apie narkotikų plitimo šalyje problemą, Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas pripažįsta, kad Seime vis dar sunkiai kelią besiskinantis kanapių dekriminalzavimo projektas reikiamo parlamentarų palaikymo greičiausiai nebesulauks. Pasak jo, situaciją apsunkina ir prezidento Gitano Nausėdos kritika šiai iniciatyvai. V. Mitalo įsitikinimu, šalies vadovas, kalbėdamas apie kanapių dekriminalizavimą, taikosi prie didžiosios dalies visuomenės nuotaikų.

Vytautas Mitalas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Mitalas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Oct 4, 2023, 9:29 AM

„Reikia konstatuoti, kad Seime daugumos šiam klausimui nėra. Tai prezidento pozicija yra labai aiški – prezidentas sako tai, kas patinka didesnei daliai Lietuvos gyventojų girdėti“, – „Žinių radijui“ sakė V. Mitalas.

„Natūralu, kad dabartiniame fone lengva rasti kaltus ir pasakyti, kad kažkokia tai reklama narkotinių medžiagų padarė vieną ar kitą poveikį Lietuvai, bet niekas gi tų narkotinių medžiagų nereklamavo. Jų pasiūla didėja eksponentine progresija ir, deja, Lietuvos dabartinė baudžiamoji sistema neveikia“, – taip pat pabrėžė Seimo narys.

Laisvės frakcijos seniūnas pripažįsta, kad dėl kanapių dekriminalizavimo Seime ne kartą vykusios ekspertų diskusijos didžiosios dalies opozicijai priklausančių parlamentarų nuomonės nepakeitė.

„Tokiems Seimo nariams kaip Skvernelis tai vis tiek nepadėjo, kad jiems užsisuktų girnos galvoje ir jis suprastų, kad ne bananas ir ne pistoletas šiuo atveju prieš 13-mečius ar 11-mečius veikia, o šiek tiek kiti dalykai“, – sakė V. Mitalas.

V. Mitalas mano, kad padidėjusią narkotinių medžiagų vartojimo problemą dalis parlamentarų bandys užkardyti griežtindami baudžiamąsias priemones. Visgi, pasak jo, Laisvės partija ir toliau ieškos kitų sprendimo būdų.

„Akivaizdu iš dabartinio fono, kad bus didžioji dalis tų vadinamųjų hardlinerių politikų, ieškos baudžiamųjų priemonių šiai problemai spręsti, mes tuo tarpu kviesimės švietimo ir sveikatos specialistus ir dėliosime iš kitos pusės vis tik, kaip neleisti padaryti Lietuvai klaidų, kurios kitose šalyse buvo padarytos, kai buvo skelbiamas karas“, – teigė „laisvietis“.

ELTA primena, kad Seimas po svarstymo pritarė daliai įstatymo pataisų dėl kanapių dekriminalizavimo. Įstatymo projektais siūloma numatyti, jog už neteisėtą kanapių, jų dalių, aliejaus, dervos, ekstraktų ar tinktūrų disponavimą nedideliais kiekiais be tikslo platinti būtų taikoma administracinė, o ne baudžiamoji atsakomybė.

Vadinamajame kanapių dekriminalizavimo įstatymo projekte numatoma, jog baudos už mažo kiekio kanapinių preparatų turėjimą be tikslo juos platinti siektų nuo 50 iki 300 eurų. Tuo tarpu pakartotinai su šiomis medžiagomis sulaikytiems asmenims būtų taikoma nuo 300 iki 1000 eurų bauda. Visais atvejais kanapės, jų dalys, aliejus, dervos, ekstraktai ar tinktūros būtų konfiskuojamos. Sveikatos apsaugos ministerija nustatytų, koks kiekis kanapių būtų laikomas nedideliu.

Be to, nusižengęs asmuo galėtų būti įpareigotas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose.

Šiuo metu už disponavimą nedideliu kiekiu bet kokių narkotinių medžiagų gresia baudžiamoji atsakomybė.

Laisvės frakcija Seimui dar anksčiau teikė projektą, kuriuo buvo siūloma perkelti bausmes už mažą narkotinių medžiagų kiekį be tikslo platinti iš Baudžiamojo kodekso į Administracinių nusižengimų kodeksą. Visgi šiam projektui palaikymo Seime neužteko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.