Seime – dvi vienodos Konstitucijos pataisos dėl negalios sąvokos

Seimui siūloma keisti Konstitucijoje šiuo metu įrašytą negalią turinčius žmones įžeidžiančią invalidumo sąvoką pagarbesne – negalios sąvoka.

Seime – dvi vienodos Konstitucijos pataisos dėl negalios sąvokos.<br> Lrytas koliažas
Seime – dvi vienodos Konstitucijos pataisos dėl negalios sąvokos.<br> Lrytas koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

Oct 6, 2023, 5:48 PM

Tai numatančią Konstitucijos pataisą penktadienį parlamentarų grupės vardu įregistravo Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas.

Penktadienį šiek tiek vėliau identišką Konstitucijos pataisą įregistravo ir Seimo Neįgaliųjų teisių komisijos pirmininkė Monika Ošmianskienė kartu su įvairioms frakcijoms atstovaujančiais parlamentarais.

„Mūsų Konstitucijoje vis dar yra išlikusi invalidumo sąvoka, kurią jau laikas keisti. Pirminis pasiūlymas buvo keisti į neįgalumo sąvoką. Tačiau kol projektas buvo svarstomas, Seimas priėmė naujos redakcijos Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymą, kuriuo sąvoka neįgalumas keičiama sąvoka negalia. Šis įstatymas įsigalios nuo 2024 metų. Pasitarus su konstitucinė teisės ir žmogaus teisių specialistais sutarėme, kad geresnis būtų negalios terminas. Suprasdama, kad Konstitucija yra tas dokumentas, kurio nereikėtų kaitalioti bet kada, aš registravau projektą, siūlydama įteisinti negalios terminą“, – Eltai sakė M. Ošmianskienė.

Beje, Seimas jau yra pradėjęs svarstyti Seimo Neįgaliųjų teisių komisijos pirmininkės pateiktą Konstitucijos pataisą, kuria buvo siekiama pakeisti invalidumo apibrėžimą pagarbesne – neįgalumo – sąvoka.

„Konstitucijos pataisai pritarta po svarstymo, po to registravau pasiūlymą įrašyti negalios sąvoką. Tai svarstęs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas negalėjo apsispręsti, ar toks pasiūlymas keičia iš esmės pirminį projektą. Bandžiau įtikinti, kad tikrai nekeičia, kad galime judėti toliau, bet komitetas nutarė stabdyti projektą, pasiūlydamas iš naujo registruoti Konstitucijos pataisą“,– Eltai situaciją paaiškino M. Ošmianskienė.

Parlamentarė kritiškai įvertino Seimo nario Juliaus Sabatausko iniciatyvą, kuris, anot jos, „tiesiog nori perimti kito Seimo nario iniciatyvą ir projektą“.

„Kodėl taip morališkai negražiai elgiasi, negaliu atsakyti“, – sakė M. Ošmianskienė.

Parlamentarė tikisi, kad Konstitucijos pataisa Seimui bus pristatyta dar šioje sesijoje, o ji bus priimta per metus.

Seimo narys J. Sabatauskas: bandžiau gelbėti situaciją

Seimo narys Julius Sabatauskas Eltai sakė, kad nutarė imtis iniciatyvos ir registruoti Konstitucijos pataisos projektą dėl negalios sąvokos, reaguodamas į Seimo narės M. Ošmianskienės išsakytą poziciją Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete. Anot jo, parlamentarė kritiškai įvertino Seimo komiteto pasiūlymą registruoti naują Konstitucijos pataisą, nes tai reikštų, jos manymu, kad Konstitucijos pataisa šioje kadencijoje nebus priimta.

„Aš pažadėjau inicijuoti tą projektą ir pasistengti, kad dar šioje kadencijoje būtų galima jį priimti. Paruošęs projektą, pradėjau elektroniniu būdu rinkti Seimo narių parašus, nes pažadėtą darbą reikia užbaigti“,– Eltai aiškino J. Sabatauskas.

Jo duomenimis, maždaug po trijų valandų atsirado ir Seimo narės M. Ošmianskienės projektas, kuris yra identiškas, skiriasi tik aiškinamieji raštai.

„Aš nesu aiškiaregys, negalėjau žinoti, kad ji persigalvos ir po mano projekto registravimo įregistruos savo lygiai tokį patį. Aš nevagiau jokios idėjos. Iš tikrųjų norėjau padėti, nes buvau įsitikinęs, kad kolegė nuleido rankas, nusivylusi dėl to, kad komitetas padarė pertrauką“, – sakė J. Sabatauskas.

Šiuo metu Konstitucijos 52 straipsnyje apibrėžiant valstybės socialines garantijas yra vartojama invalidumo sąvoka.

Jei Seimas priimtų įregistruotą Konstitucijos pataisą, joje būtų įrašyta, kad „valstybė laiduoja piliečių teisę gauti senatvės ir negalios pensijas, socialinę paramą nedarbo, ligos, našlystės, maitintojo netekimo ir kitais įstatymų numatytais atvejais.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.