A. Valotka neigia iš ministro sulaukęs užuominų apie pasitraukimą: jis man niekad tiesiai to nėra pasakęs

Netiesioginių kultūros ministro raginimų trauktis iš užimamų pareigų sulaukęs Valstybinės kalbos inspekcijos (VKI) viršininkas Audrius Valotka neskuba ieškoti naujos darbovietės. Skandaluose šiemet vis atsiduriančio vadovo teigimu, ministras tiesioginių raginimų trauktis jam neišsakė, tad kol kas jis laukia klausimų, kuriuos pateiks jau antroji šiemet jo pasisakymus vertinsianti komisija.

Simonas Kairys ir Audrius Valotka.<br>Lrytas.lt koliažas
Simonas Kairys ir Audrius Valotka.<br>Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Smirnovaitė, ELTA

2023-10-08 09:29, atnaujinta 2023-10-08 09:30

„Aš tuos klausimus atsakysiu ir tegul jie sprendžia, kaip toliau elgtis“, – Eltai penktadienį teigė A. Valotka.

Pasak VKI viršininko, jei ministras Simonas Kairys iš tikrųjų norėtų pokyčių institucijos vadovybėje, jo rankose atsidurtų „įpareigojantis dokumentas“.

„Jei jis norėtų paraginti mane pasitraukti iš pareigų, būtų pateikiamas kažkoks įpareigojantis dokumentas, kuris nurodo sąlygas dėl sutarties nutraukimo ir panašiai. Jis pasirinko kitą variantą – sudaryti komisiją. Ji atsiuntė man klausimus“, – teigė A. Valotka.

Ar yra pats svarstęs apie pasitraukimą iš VKI viršininko pareigų, A. Valotka neatsako.

„Dėl mano tinkamumo eiti pareigas ministras tegul sprendžia kada gaus komisijos išvadas. Kol nebaigtas procesas, nieko nenoriu vertinti nei kažko sakyti, kad tie vertinimai ar sakymai nebūtų panaudoti kaip nors ne į tą pusę. Todėl nieko plačiau apie tai dabar nedera komentuoti“, – sako A. Valotka.

ELTA primena, kad A. Valotka dėmesio centre vėl atsidūrė išplitus įrašui iš teksto redagavimo konferencijos REDA, kurioje VKI viršininkas skaitė pranešimą. Renginyje VKI viršininkas kalbėjo apie „visokius pavėžėjus, kalbančius „čiurkų“ kalbomis“. Pats A. Valotka portalui tikino sakęs ne „čiurkų“, o „tiurkų“.

A. Valotka kritikos dėl savo pasisakymų sulaukia ne pirmą kartą. Kultūros ministerijos suburta komisija A. Valotkai rugpjūčio mėnesį jau skyrė pastabą dėl jo pasisakymų radijo laidoje. Nepalankaus dėmesio VKI vadovas sulaukė po to, kai liepos mėnesį LRT radijo laidoje teigė, kad lenkiškos kaimų pavadinimų lentelės Vilniaus rajone ne tik žymi istorinę lenkų okupacinę teritoriją, bet ir pažeidžia Lietuvos įstatymus, todėl turėtų būti pašalintos. VKI viršininkas taip pat prilygino šiuos užrašus rusų okupuotų Donbaso teritorijų ženklinimui.

Šių metų kovą VKI šalies institucijoms išsiuntė raštą, kuriame nurodė esą nuo kitų metų kovo planuojama pradėti tikrinti šalyje dirbančių karo pabėgėlių iš Ukrainos lietuvių kalbos žinias, nes, pasak A. Valotkos vadovaujamos VKI, valstybinės kalbos mokėjimas yra būtinas, kad ukrainiečiai galėtų būti visavertiškai integruoti.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.