Opozicija pasmerkė R. Žemaitaičio žodžius ir jungiasi prie valdančiųjų dėl apkaltos

Po naujausių Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio pasisakymų apie Izraelį nuo politiko nusisuka net ir Seimo opozicija, pasmerkusi politiko žodžius.

Remigijus Žemaitaitis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimo opozicija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimo opozicija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimo opozicija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimo opozicija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimo opozicija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimo opozicija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2023-10-10 11:22, atnaujinta 2023-10-10 15:50

Popiet didžioji dalis opozicijos atstovų paskelbė, kad jungiasi prie valdančiųjų inicijuotos specialios tyrimo komisijos dėl apkaltos R.Žemaitaičiui proceso.

Nori vertinti iš naujo

Dėl galimai antisemitinių R Žemaitaičio pasisakymų Seime buvo sudaryta specialioji tyrimo komisija dėl apkaltos proceso, tačiau anksčiau opozicija buvo atsisakiusi joje dalyvauti.

Antradienį Seimo nariai pritarė specialiosios apkaltos komisijos prašymui skirti daugiau laiko įvertinti naujausius parlamentaro R.Žemaitaičio pasisakymus po „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį. Be to, komisijos sudėtį papildė ir trys opozicinių frakcijų atstovai.

Komisijos prašymą pratęsti jos darbą palaikė 88 Seimo nariai, prieš – 2, susilaikė 2 parlamentarai.

„Atliepiant opozicinių frakcijų norą prisijungti prie komisijos darbo yra teikiami šie du pasiūlymai. Jų esmė yra paprasta – komisijos narių skaičius yra pakeičiamas iš 6 į 9, komisijos sudėtis yra papildoma trimis naujais nariais – Viktoru Fiodorovu, Dovile Šakaliene ir Tomu Tomilinu“, – Seimo posėdžio metu sakė komisijos pirmininkas Arūnas Valinskas.

Jis akcentavo, kad pastarųjų dienų R.Žemaitaičio pasisakymai viešoje erdvėje turėtų būti įvertinti apkaltos komisijos.

„Seimo narys tęsia panašią retoriką net ir po pastaruoju metu beprecedenčių teroro atakų prieš Izraelį ir jo gyventojus. Komisijos nuomone tokie veiksmai ir laikysena komisijos darbo metu taip pat galėtų būti vertinami ir, esant pagrindui, atsispindėti komisijos išvadoje“, – posėdžio metu sakė A.Valinskas.

Seimo opoziciją papiktino savaitgalį R.Žemaitaičio publikuotas įrašas.

„Įdomu koks jausmas Izraelio žydams, kai juos dabar kaitina? (...) Dar gegužės mėnesį rašiau, kad tam tikrų Izraelio barbarų veiksmai Palestinoje sukels neapykantą jiems ir net visai tautai!

Tuo metu ir dabar Lietuvos komikai mane antisemitu vadino, klausimas, ar dabar tie mūsų komikai mano įspėjimą ir dabar taip vertina. Lazda turi du galus, dabar Izraelio barbarai už Palestiniečių žudymus kentėti turi“, – savo feisbuko paskyroje rašė R.Žemaitaitis.

Paskutinis lašas

Pastaroji R.Žemaitaičio pozicija tapo paskutiniu lašu ir opozicijai, kuri dėl ankstesnių galimai antisemitinių politiko pasisakymų laikėsi nuošalyje, nepalaikė valdančiųjų inicijuojamos apkaltos procedūros.

Antradienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) viešai pasmerkė R.Žemaitaitį, paragino teisėsaugos institucijas imtis veiksmų.

„Dėl to, ką pasakė R.Žemaitaitis, mes nuo jo ne tik atsiribojame, bet ir smerkiame“, – naujienų portalui lrytas.lt savo frakcijos poziciją paaiškino valstietis Dainius Gaižauskas.

Nepaisant to, balsavime dėl apkaltos komisijos darbo pratęsimo nedalyvaus.

„Mes iš viso nedalyvausime tuose žaidimuose, kuriuos dabar daro valdantieji, nes valdantieji praktiškai ne tik sumenkino šį procesą ir jo prasmę, naudodami jį kaip keršto elementą – tai ne jų kompetencija. Mes nenorime dalyvauti“, – teigė D.Gaižauskas.

Seimo narys pabrėžė, kad šis klausimas yra šalies teisėsaugos institucijų, o ne politikų kompetencijų klausimas.

„Mūsų teisėsaugos institucijos neturi būti nebylios, nuošalyje. Jos privalo imtis veiksmų, nes įstatymas imperatyviai nurodo – jeigu yra daromos nusikalstamos veikos, turi būti priimti sprendimai“, – kalbėjo jis.

Tuo metu „darbiečių“ lyderis Andrius Mazuronis teigė, kad jo vadovaujamos partijos frakcija Seime jau yra linkusi įsitraukti į R.Žemaitaičiui sudarytos specialiosios komisijos veiklą.

Pasak jo, „Hamas“ brutalių išpuolių kontekste išsakyti R. Žemaitaičio pareiškimai yra „kliedesiai“, todėl suprasti antisemitizmu kaltinamo parlamentaro interesų jau tiesiog nebeįmanoma.

„Jeigu bus galimybė deleguoti, gal ir deleguosime“, – teigė A.Mazuronis.

„Frakcijoje nesvarstėme, bet pozicija pasikeitė girdint tolimesnius pareiškimus, vykstant tragiškai situacijai Izraelyje. Matant tokius pareiškimus, galimybės asmeniškai ir bendražmogiškai suprasti ir pateisinti yra praktiškai lygios nuliui. Aš nebesuprantu, ko kolega siekia ir ką jis bando įrodyti, rašydamas tokius kliedesius, kokius skaitau iš jo sklindančius“ – teigė A.Mazuronis.

Socialdemokratė Rasa Budbergytė sakė, kad frakcija nedeleguos savo atstovo į specialiąją komisiją parlamentaro R.Žemaitaičio pasisakymams vertinti. Visgi, pažymi ji, komisija savo darbą turėtų tęsti.

„Komisija turi dirbti toliau ir neužilgo pabaigti darbą. Nemanau, kad mūsų atstovas turi dalyvauti tos komisijos veikloje“, – teigė ji.

„Karas Izraelyje indikuoja būtinumą, kad komisija turėtų pratęsti savo darbą, nes jos veikimui nustatytas laikas baigiasi ir mūsų frakcija vieningai pritars, kad komisijos darbas būtų pratęstas.

Tačiau ar kažkas turi ateiti iš opozicinių frakcijų ir padėti jiems greičiau parengti tą projektą – manau, kad komisija jau yra parengusi jį visai neblogą“, – sakė R.Budbergytė.

Kas įvyko?

Seimo specialioji komisija buvo sudaryta iš 6 valdančiųjų parlamentarų, nes opozicijos atstovai joje dalyvauti atsisakė. Komisijai buvo pavesta darbą atlikti ir savo išvadą pateikti iki spalio 10 dienos.

Ažiotažą savo pasisakymais „Facebook“ socialiniame tinkle R. Žemaitaitis sukėlė ir anksčiau, kai pasidalijo įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą ir pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“.

Į R.Žemaitaičio pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos, JAV ir Nyderlandų ambasados bei Amerikos žydų komitetas (AJC), pasmerkę Seimo nario teiginius ir reikalaudami viešo atsiprašymo.

Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.