LAT: buvęs LNOBT generalinis direktorius G. Kėvišas iš pareigų atleistas pagrįstai

Rugsėjo pabaigoje išnagrinėjęs bylą Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) paskelbė, kad Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) buvęs vadovas Gintautas Kėvišas iš pareigų atleistas pagrįstai.

Gintautas Kėvišas<br>V.Balkūno nuotr.
Gintautas Kėvišas<br>V.Balkūno nuotr.
Gintautas Kėvišas<br>V.Balkūno nuotr.
Gintautas Kėvišas<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 11, 2023, 10:58 AM

LAT teigimu, G. Kėvišas iš pareigų buvo atleistas dėl darbo santykių su viešąja įstaiga „Vilniaus festivaliai“ ir individualios veiklos vykdymo, negavus Kultūros ministerijos (atsakovės) leidimo.

„Byloje nustatytų aplinkybių visuma leido pagrįstai spręsti, kad Profesionaliojo scenos meno įstatymo 13 straipsnio, įtvirtinančio, jog vadovui leidžiama dirbti kitą darbą ir gauti atlygį tik turint savininko teises ir pareigas įgyvendinančios institucijos vadovo leidimą, pažeidimas yra šiurkštus darbo drausmės pažeidimas“, – rašoma LAT pranešime.

„Susiklosčiusios ieškovo interesų konflikto situacijos neigimas lėmė, kad jis prarado šios įstaigos steigėjo ir savininko (valstybės) funkcijas įgyvendinančios Kultūros ministerijos pasitikėjimą juo kaip tinkamu eiti vadovo pareigas ir tai sudarė pakankamą pagrindą darbdaviui už ieškovo šiurkštų darbo drausmės pažeidimą taikyti griežčiausią drausminę nuobaudą – atleidimą iš darbo“, – kartu pažymėjo teismas.

ELTA primena, kad šių metų gegužę Vilniaus apygardos teismas nutarė atmesti buvusio LNOBT direktoriaus G. Kėvišo apeliacinį skundą, kuriuo jis prašė panaikinti jam anksčiau nepalankų teismo sprendimą, jį grąžinti į pareigas ir priteisti negautą darbo užmokestį.

2019 m. gruodį Vilniaus apygardos teismas jau buvo atmetęs G. Kėvišo prašymą grąžinti jį į pareigas LNOBT arba priteisti negautą darbo užmokestį už daugiau negu penkerių metų laikotarpį. Į apygardos teismą ši civilinė byla buvo sugrąžinta Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) sprendimu, kurį teismas priėmė 2021 m. sausį.

Vilniaus apygardos teismas, išnagrinėjęs apeliacinį G. Kėvišo skundą, kuriuo jis prašė panaikinti jam nepalankų Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimą, grąžinti jį darbą LNOBT, sumokėti negautą darbo užmokestį, priteisti bylinėjimosi išlaidas, jį atmetė.

G. Kėvišas iki 2017 m. LNOBT vadovavo 15 metų. Jis iš pareigų buvo atleistas po to, kai speciali komisija, tyrusi galimą G. Kėvišo privačių ir viešųjų interesų konfliktą, konstatavo, kad jis, vadovaudamas LNOBT, sisteminai painiojo viešuosius ir privačius interesus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.