Seimo nariai, IŽA ir policija siūlo kreiptis į „Facebook“ ir EK, siekiant stabdyti naujienų portalų klonavimą

Daugėjant klonuotų naujienų portalų svetainių ir jų paskyrų socialiniuose tinkluose, Seimo nariai, žiniasklaidos ir policijos atstovai siūlo kreiptis į „Facebook“ bendrovę su raginimais imtis efektyvesnių veiksmų, užkardant tokią internetinių sukčių veiklą. Taip pat siūloma kooperuotis su kitomis valstybėmis ir prašyti Europos Komisijos (EK) pagalbos, kontaktuojant su socialinių tinklų atstovais.

 Lina Bušinskaitė<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
 Lina Bušinskaitė<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Irtautė Gutauskaitė

2023-10-11 12:14

Anot Interneto žiniasklaidos asociacijos (IŽA) vadovės Linos Bušinskaitės, klonuotose interneto portaluose ar jų feisbuko paskyrose ne tik skleidžiama dezinformacija, bet ir bandoma iš žmonių išvilioti pinigus.

„Atliepiant aktualijų turinį, kuriami straipsniai, reportažai, kuriuos pasirašo realybėje egzistuojantys žurnalistai, (...) – kuriamas įspūdis, kad tai yra tikra žiniasklaidos priemonė ir tokiu būdu klaidinami Lietuvos gyventojai“, – Seimo Kultūros komiteto posėdyje trečiadienį pasakojo L. Bušinskaitė.

„Tose istorijose (...) lyg niekur nieko pateikiamos finansinės schemos, kaip praturtėjo, rodoma, kaip investuoti“, – pridūrė ji.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) atstovas Michail Zajac atkreipė dėmesį į pareigūnų apribotas galimybes sugauti socialiniuose tinkluose veikiančius naujienų portalų klonuotojus. Anot jo, policija negali socialiniam tinklui „Facebook“ duoti nurodymų blokuoti netikras paskyras.

„Labai didelė problema tame, kad feisbukas yra alternatyvus internetas ir jo mes praktiškai negalime valdyti. Reikia galvoti apie būdus, kaip duoti privalomus nurodymus feisbukui, nes kol jis gauna nusikaltėlių pinigus už reklamą, reklamuoja tokius puslapius, tai ta reklama bus plačiai skelbiama ir žmonės matys“, – posėdyje sakė M. Zajac.

„Šiai dienai policija negali duoti nurodymų feisbukui, o tarptautinis bendradarbiavimas su JAV yra labai lėtas ir neefektyvus“, – pridūrė kriminalinės policijos atstovas, siūlydamas bendradarbiauti su kitomis valstybėmis ir kartu kreiptis į EK.

„Reikia kooperuotis su kitomis valstybėmis, galbūt eiti į Europos Komisiją, ir kalbėti apie tai, kad dideli žaidėjai, tokie kaip „Facebook“, „Google“, turi klausyti mūsų ir turi blokuoti sukčių kuriamas reklamas“, – pabrėžė M. Zajac.

Jam pritarė Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) atstovas Romanas Judinas, visgi pastebėdamas „Facebook“ nenorą reaguoti į Lietuvos institucijų kreipimusis.

„Esame ne kartą kreipęsi į feisbuką, atkreipdami dėmesį į šią problemą. Bėda yra ta, kad feisbukas nelinkęs reaguoti į mūsų pasikreipimus“, – teigė R. Judinas.

„Mes kreipsimės dar kartą, ieškosime kitų kelių pasiekti sprendimų priėmėjus „Facebook“ bendrovėje, tačiau tikrai reikalingi bendri veiksmai tiek Europos Komisijoje, tiek kitose platformoje“, – sakė NKVC atstovas.

Parlamentaro Vytauto Kernagio nuomone, Seimo nariai turėtų suorganizuoti susitikimą su „Facebook“ bendrovės sprendimų priėmėjais ir kalbėtis apie galimus būdus užkardyti klonuotas paskyras kuriančių nusikaltėlių veiksmus,.

„Mes esame susitikę su keliais sprendimų priėmėjais prieš pusmetį, bet manau, kad reikėtų galbūt Seimo arba Vyriausybės lygmeniu organizuoti susitikimą su feisbuku. Mes, kaip komitetas, galėtume pakuruoti tą klausimą ir bent jau pabūti moderatoriais“, – teigė V. Kernagis.

Interneto žiniasklaidos asociacijos (IŽA) atstovai trečiadienį Seimo Kultūros komitetui pateikė siūlymus, kaip galima būtų tobulinti esamą skaitmeninės žiniasklaidos įstatyminę bazę. Asociacija Kultūros komitetui pasiūlė į Visuomenės informavimo ir Reklamos įstatymą įtraukti naujas sąvokas – „pranešimas spaudai“ ir „socialinis projektas“.

Seimo komitetui taip pat pasiūlyta įstatymiškai sureguliuoti portalų klonavimo socialiniuose tinkluose klausimą ir suteikti daugiau funkcijų tai prižiūrinčioms institucijoms – Nacionaliniam kibernetinio saugumo centrui, policijai, Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai bei Lietuvos radijo ir televizijos komisijai.

Taip pat pasiūlyta koreguoti ir šiuo metu galiojančią nuostatą, kuri numato, kad netinkamo turinio skaitytojų komentarus iš socialinių tinklų turi šalinti naujienų portalai.

Interneto žiniasklaidos asociacija (IŽA) vienija didžiausius Lietuvos naujienų portalus, atstovauja jų interesus ir gina narių teises nuo 2009m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.